Το ενδιαφέρον για επενδύσεις και ανάδειξη του ιαματικού τουρισμού είναι γεγονός

Η Λέσβος θα επενδύσει στον θερμαλισμό ή θα παραμείνει «φτωχός συγγενής»! Φωτογραφία αρχείου

Η Λέσβος θα επενδύσει στον θερμαλισμό ή θα παραμείνει «φτωχός συγγενής»!

13/10/2024 - 10:00

 

Με την ώθηση επενδύσεων άνω των 30 εκατ. ευρώ που «τρέχουν» πανελλαδικά, ο ιαματικός τουρισμός της χώρας μας αναμένεται να μπει σε νέα εποχή από το 2026, όπως επισήμαναν οι συμμετέχοντες ομιλητές σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, που έγινε με τη συνδιοργάνωση της Eπιτροπής Μελών Υγείας και Επιτροπή Μελών Τουρισμού & Πολιτισμού, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ. Να θυμίσουμε ότι η Γερμανία ήταν φέτος η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ και στα πλαίσια αυτών των εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκε και για τον ιαματικό τουρισμό, που ειδικά για το νησί μας έχει επενδυτικό ενδιαφέρον, με την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών που υπάρχουν στη Λέσβο.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, αμφότεροι οι ομιλητές υπογράμμισαν τις τεράστιες ευκαιρίες επενδύσεων και ανάπτυξης που προσφέρει ο τομέας του ιαματικού τουρισμού στην Ελλάδα και συμφώνησαν ότι η χώρα μας, στην οποία και «γεννήθηκε» η συγκεκριμένη αγορά πριν από 2.500 χρόνια, έχει όλα τα…φόντα να διεκδικήσει το δικό της υψηλό μερίδιο στην παγκόσμια σκακιέρα.

Κυβερνητικές δεσμεύσεις

Στο μήνυμα του ο Υπουργός Υγείας, ‘Αδωνις Γεωργιάδης επισήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί στα επόμενα χρόνια σε πρωταγωνιστή της αγοράς ιαματικού τουρισμού στην Ευρώπη και όχι μόνο και δηλώνοντας έτοιμος να ξεκινήσει συνομιλίες με τους υποψήφιους ενδιαφερόμενους, τόνισε ότι η χώρα μας μπορεί να υποστηρίξει τον τομέα αποτελεσματικά, με δεδομένο ότι «όχι μόνο διαθέτουμε το κατάλληλο περιβάλλον, αλλά έχουμε και τους ειδικούς γιατρούς και άλλους αρμόδιους, που μπορούν να πλαισιώσουν άρτια τον κλάδο, προσφέροντας κάθε είδους υπηρεσίες». Σε αυτή τη ...λογική λοιπόν εντάσσεται και η επίσκεψη του υπουργού Υγείας στη Λέσβο για τα εγκαίνια της λειτουργίας της ιαματικής πηγής «Ιπποκράτης» στον Πολιχνίτο, αλλά και του ξενοδοχείου «mythical coast» που παρέχει υπηρεσίες ευεξίας του επιχειρηματία Θοδ. Κούσκου. Ενώ από την πλευρά της η υφυπουργός Τουρισμού Ελ. Ράπτη επισήμανε στην ίδια εκδήλωση ότι «Η Ελλάδα μπορεί δικαίως να διεκδικήσει ένα υψηλό μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς ιαματικού τουρισμού», λέγοντας ότι βασική προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος, πέραν της προσέλκυσης επενδύσεων, «είναι να ενώσουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι τις δυνάμεις μας, ώστε να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την αναβάθμιση και προώθηση του Τουρισμού Υγείας και Ευεξίας και πάντα με βιώσιμους όρους», σημείωσε χαρακτηριστικά. Υποστήριξε επίσης ότι καταγράφονται σημαντικά μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις και ανάπτυξη στον τομέα του Ιαματικού Τουρισμού στην Ελλάδα, με την αγορά να μεγεθύνεται ταχύτητα παγκοσμίως, προσελκύοντας τουρίστες που ταξιδεύουν είτε αναζητώντας μόνο την ευεξία που προσφέρουν οι φυσικές ιαματικές πηγές, είτε προσβλέπουν στον συνδυασμό με την αναψυχή, την καλή κουζίνα, τον ήλιο, τη θάλασσα και όχι μόνο. Κάτι που προφανώς και η Λέσβος διαθέτει πλουσιοπάροχα, αφού αυτά είναι τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα που οφείλει επιτέλους να αξιοποιήσει και να αναδείξει εκμεταλλευόμενη τις δυνατότητες που έχει το νησί σε ότι αφορά τον ιαματικό τουρισμό.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε η υφυπουργός Τουρισμού ότι με πόρους ύψους 22 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το υπουργείο Τουρισμού προωθεί την προβολή και προώθηση των 85 αναγνωρισμένων ιαματικών πηγών της Ελλάδας, ενώ δίνει και τη δυνατότητα για κατασκευή, ανακαίνιση των υποδομών σε όλη την Ελλάδα.

 Νέα εποχή για τον Ιαματικό Τουρισμό

Το 2026 είναι το έτος που ο Ιαματικός Τουρισμός στην Ελλάδα θα μπορεί να τεθεί και πάλι σε έντονα ανοδική τροχιά, επισήμανε στην τοποθέτησή του ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας Μάρκος Δανάς, στον οποίο Σύνδεσμο συμμετέχουν και οι δυο δήμοι της Λέσβου, «υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι όλες αυτές οι επενδύσεις που “τρέχουν” δεν θα σταματήσουν και θα εξελιχθούν όπως πρέπει», είπε χαρακτηριστικά. «Πολλά εκατομμύρια ευρώ “πέφτουν” στον ιαματικό τουρισμό της Ελλάδας και εφόσον επενδυθούν ορθά, τότε πραγματικά η αγορά στη χώρα μας θα δείξει την δυναμική που έχει», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι από τις 750 ιαματικές πηγές πανελλαδικά, οι 85 είναι αναγνωρισμένες. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος είπε ότι από έρευνες που έχουν γίνει, μόνο ένας…στους δέκα ταξιδεύει με προορισμό τις ιαματικές πηγές και μόνο, όταν οι υπόλοιποι εννέα αναζητούν να το συνδυάσουν, μεταξύ άλλων, με γαστρονομία, πεζοπορία και επίσκεψη σε αξιοθέατα. Δηλαδή θέλουν και αναζητούν πέρα από τις υπηρεσίες του ιαματικού τουρισμού και άλλα ενδιαφέροντα σε συνδυασμό με την επίσκεψη στις ιαματικές πηγές για λόγους υγείας και ευεξίας. «Αυτοί οι εννέα στους δέκα που αναζητούν όλο το πακέτο διακοπών, μαζί με τις ιαματικές πηγές θα πρέπει να μάθουν ότι στην Ελλάδα μπορούν να το έχουν», είπε και πρόσθεσε ότι «για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να δουλέψουμε το τουριστικό μας προϊόν σε όλη τη χώρα, πετυχαίνοντας έτσι και την επιμήκυνση της τουριστικής μας περιόδου».

Η Λέσβος διαθέτει όλο το «πακέτο»

Είναι φανερό ότι το «πακέτο» αυτό το διαθέτει η Λέσβος πλουσιοπάροχα, αρκεί να αξιοποιήσει αυτόν τον πλούτο που διαθέτει για να καταστεί προορισμός για επισκέπτες που τους ενδιαφέρει ο ιαματικός τουρισμός, και όλα τα άλλα που καθιστούν έναν τόπο ελκυστικό, όπως η γαστρονομία , τα αξιοθέατα και οι φυσικές ομορφιές, που «γεμίζουν» ένα τέτοιο ιδιαίτερο τουριστικό προϊόν. Δεν χωρεί καμιά αμφιβολία ότι για τη Λέσβο ο ιαματικός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική θεματική μορφή, πολύ δελεαστική για τους επισκέπτες του νησιού και ειδικά για τους επισκέπτες από την γείτονα χώρα που θα έχουν ένα επιπλέον λόγο για να ρθούν στη Λέσβο, όχι μόνο κατά την τουριστική σεζόν , αλλά όλο το χρόνο. Προϋπόθεση γι αυτό όμως είναι η ανάγκη βελτίωσης και αναβάθμισης των υπαρχουσών υποδομών, στις ήδη δυο λειτουργούσες πηγές, τα Θέρμα του Κόλπου Γέρας και στον Πολιχνίτο που μόλις πριν μερικούς μήνες ξεκίνησε η λειτουργία τους και φυσικά η επαναλειτουργία των άλλων (Λισβορίου, Εφταλούς και Λ. Θερμής) που παραμένουν κλειστές και αναξιοποίητες προς το παρόν- για την δε πηγή της Εφταλούς πριν μερικές μέρες ο δήμος Δυτικής Λέσβου προκήρυξε δημόσια πρόσκληση για αναζήτηση επενδυτή που θα την λειτουργήσει, ενώ η ανακαίνιση των εγκαταστάσεων στα ιαματικά της Θερμής έχει δρομολογηθεί από την Περιφέρεια με ορίζοντα λειτουργίας στα τρία χρόνια!!!. Τέλος η αξιοποίηση του εμβληματικού για την περιοχή της Θερμής και του νησιού, του Σάρλιτζα στην μοναδική ...Λουτρόπολη του νησιού παραμένει ακόμη στα ...αζήτητα και στους σχεδιασμούς που επιτέλους κάποια στιγμή θα πρέπει να ευοδωθούν και το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει να προχωρήσει, χωρίς αδικαιολόγητες καθυστερήσεις που μπορούν να «ναρκοθετήσουν» την προσπάθεια για αξιοποίηση που ήδη έχει ξεκινήσει. Είναι πολύ κρίμα η Λέσβος με τις δεδομένες δυνατότητες στην ανάδειξη του ιαματικού τουρισμού να εξακολουθεί να μένει εκτός ...νυμφώνος από υπαιτιότητα των τοπικών φορέων και παραγόντων , που εμπλέκονται με τον έναν ή άλλον τρόπο με το «εγχείρημα» αυτό.

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey