Η Περιφέρεια δημοπρατεί ξανά, με 1,6 εκατ. ευρώ, το δίκτυο τριών Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη Λέσβο

Νέα προσπάθεια αγοράς εξοπλισμού

23/07/2013 - 15:01

Ένα χρόνο μετά τον αρχικό διαγωνισμό, που στη συνέχεια ακυρώθηκε, τις επόμενες μέρες επιχειρείται με νέα δημοπρασία να γίνει η αγορά του εξοπλισμού που θα καταστήσει λειτουργικούς τους τρεις Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), των οποίων την κατασκευή σε Άντισσα, Γέρα και Πολιχνίτο χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ.

Ένα χρόνο μετά τον αρχικό διαγωνισμό, που στη συνέχεια ακυρώθηκε, τις επόμενες μέρες επιχειρείται με νέα δημοπρασία να γίνει η αγορά του εξοπλισμού που θα καταστήσει λειτουργικούς τους τρεις Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), των οποίων την κατασκευή σε Άντισσα, Γέρα και Πολιχνίτο χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ. Με την προμήθεια του εξοπλισμού, προϋπολογισμού 1,6 εκατ. ευρώ, θα αγοραστούν τα κοντέινερ και οι πρέσες, όλα τα κινητά τμήματα των ΣΜΑ, ώστε στη συνέχεια να μπορέσει ολοκληρωμένα να λειτουργήσει το σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων στο νησί της Λέσβου.

Βασικό τμήμα του σχεδιασμού που είχε γίνει για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε τοπικό επίπεδο και σε συνέχεια της κατασκευής του κεντρικού ΧΥΤΑ που λειτουργεί από το 2009 στη θέση Κλεφτόβιγλα, ήταν οι ΣΜΑ. Αρχικά προβλεπόταν η κατασκευή πέντε ΣΜΑ, σε Μυτιλήνη στη θέση «Ουτζά - Λεμονού», στην Αγία Βαρβάρα Πέτρας, στη Σκαμνιούδα Άντισσας, στην Πευκάρα Σκοπέλου της Δημοτικής Ενότητας Γέρας και στη θέση «Οξύς» Πολιχνίτου, εκ των οποίων υλοποιήθηκε και λειτουργεί έως τώρα μονάχα ο ΣΜΑ Μυτιλήνης. Πρόβλημα δημιουργήθηκε με την έκταση όπου είχε χωροθετηθεί ο ΣΜΑ Πέτρας, για αυτό αντικαταστάθηκε με την κατασκευή ενός «πρόχειρου» ΣΜΑ στην περιοχή του Μολύβου.

Κατασκευή ΣΜΑ
Το έργο κατασκευής των Σταθμών σε Γέρα, Πολιχνίτο και Άντισσα εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ συνολικά με 2,85 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,6 εκατομμύριο αφορά στην προμήθεια του εξοπλισμού και τα υπόλοιπα στις μόνιμες κατασκευές που έχουν δημοπρατηθεί και οι εργασίες διαμορφώσεων των υποδομών (π.χ. ράμπες, χωματουργικά) είναι σε εξέλιξη.

Όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής Περιβάλλοντος, Προγραμματισμού και Υποδομών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Γιώργος Σπανέλλης, ο περσινός διαγωνισμός για τις προμήθειες των ΣΜΑ ακυρώθηκε μετά από ένσταση που υπέβαλε συμμετέχουσα εταιρεία, για αυτό και κινήθηκε η διαδικασία επαναδημοπράτησης του έργου.

Με την ολοκλήρωση των έργων, ο ΣΜΑ στην Άντισσα θα εξυπηρετεί την ανάγκη μεταφόρτωσης των παραγόμενων απορριμμάτων της Δημοτικής Ενότητας Ερεσού - Αντίσσης, ο ΣΜΑ Γέρας των Δημοτικών Ενοτήτων Γέρας και Πλωμαρίου και ο ΣΜΑ Πολιχνίτου θα εξυπηρετεί την ανάγκη μεταφόρτωσης των παραγόμενων απορριμμάτων σε επίπεδο Δημοτικής Ενότητας Πολιχνίτου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey