Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
«Θα είναι ασφαλείς και οι κάτοικοι της Μόριας και ο κόσμος της Μυτιλήνης»
Επίσημη πρώτη του νέου υπουργού, Δ. Βίτσα με σημαντικές δηλώσεις και χρονοδιάγραμμα για τα λύματα και τις αποζημιώσεις των Μοριανών:
Με τους καλύτερους οιωνούς σημαδεύτηκε η πρώτη επίσκεψη του νέου υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα στη Λέσβο, αποπνέοντας αισιοδοξία και αποφασιστικότητα ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες σε ό,τι αφορά το νέο του βαρύ καθήκον και την πολιτική που θα ακολουθήσει, ώστε όπως δεσμεύτηκε, θα δημιουργήσει ένα πλαίσιο όπου «θα αισθάνονται ασφαλείς και οι κάτοικοι της Μόριας, και ο κόσμος της Μυτιλήνης».
Από πολύ νωρίς το πρωί χτες ο κ. Βίτσας είχε διαδοχικές συναντήσεις, συνοδεία στελεχών του υπουργείου του και του βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Πάλλη, πρώτα με την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου και με τον δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό. Ακολούθησε η επίσκεψή του στο ανοιχτό κέντρο Φιλοξενίας του Δήμου στον Καρά- Τεπέ και στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, όπου συναντήθηκε με το προσωπικό, τον συντονιστή του Κέντρου, Γιάννη Μπαλπακάκη, ο οποίος τον ξενάγησε, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε και με εκπροσώπους της τοπικής κοινότητας της Μόριας και της Παναγιούδας, όπου τους διαβεβαίωσε ότι σε 45 ημέρες θα έχει λυθεί το πρόβλημα με τα λύματα. Ας σημειωθεί ότι το ΚΥΤ της Μόριας ήταν το πρώτο Χοτ- Σποτ που επισκέπτεται, ενώ θα ακολουθήσουν επισκέψεις σε καταυλισμούς σε Σάμο, Χίο, Κω και Λέρο έως και την Κυριακή 25 Μαρτίου.
ΦΩΤΟ: ΤΣΙΚΝΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ
Η συνάντηση Καλογήρου- Βίτσα
Ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής επισκέφτηκε πρώτα χτες το πρωί την Περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, τονίζοντας: «Επειδή είναι το πρώτο νησί που δέχτηκε τη μεγαλύτερη πίεση, πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας, ώστε να αποσυμπιεστεί. Εγώ θέλω να ευχαριστήσω την Περιφέρεια και για τη συνεργασία που είχαμε με το άλλο υπουργείο (σ.σ. Άμυνας) και πιστεύω ότι θα συνεχιστεί από τα νέα μου καθήκοντα. Πρέπει να ενισχύσουμε την οικονομία του νησιού».
Η πρώτη συνάντηση του Δ. Βίτσα χτες, με την περιφερειάρχη, Χ. Καλογήρου
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η Περιφερειάρχης τόνισε την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών και ενίσχυσης των Υπηρεσιών Ασύλου για την ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών ασύλου σε πρώτο και δεύτερο βαθμό.
Υπογραμμίζοντας τις επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και κοινωνία, η κ. Καλογήρου ζήτησε «τη θέσπιση ειδικών μέτρων στήριξης, φέρνοντας ως παράδειγμα την ανάγκη για αύξηση των ποσών που αφορούν στην ένταξη και υλοποίηση Σχεδίων Βελτίωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων στα νησιά του βορείου Αιγαίου». Επίσης, επεσήμανε την ανάγκη για ειδική νομοθετική ρύθμιση για την οικονομική αποζημίωση των επαγγελματιών που επλήγησαν από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου.
Τέλος, η επανέλαβε ότι «η προσπάθεια όλων πρέπει να είναι στην αναζήτηση των λύσεων και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπως άλλωστε από την πρώτη στιγμή έχει επισημάνει, έχει θέσει τις δυνάμεις της στη διάθεση των αρμοδίων για την άμεση αντιμετώπιση του ακραίας συνθετότητας προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος».
Το «επιτέλους» του δημάρχου
«Μπορούμε να επικοινωνήσουμε σε όλα τα επίπεδα»
Σημειώνοντας πως «πολλές φορές σε μια κρίση και όταν τα νεύρα είναι τεντωμένα κόβεται το νήμα της επικοινωνίας και της συνεννόησης, αλλά είμαστε εδώ για να το ενώσουμε και πάλι» επισκέφθηκε χτες το πρωί στο γραφείο του στη Μυτιλήνη, το Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας.
Η συνάντηση του Δ. Βίτσα με τον δήμαρχο Λέσβου
«Ξεκίνησα την μικρή αυτή περιοδεία μου από τα νησιά διότι αυτά είναι που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης» τόνισε ο κ. Βίτσας. Και συνέχισε: «Η Λέσβος, ο λαός της Λέσβου και ο Δήμος Λέσβου έχουν κάνει όλο αυτό το διάστημα πάρα πολλά και σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος από όλους. Αυτή τη στιγμή το σημείο που μας «πονάει» είναι η συνθήκες στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Μόριας και αυτό θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε άμεσα. Έχουν ήδη προχωρήσει κάποιες διαδικασίες αναφορικά με το έργο αποχέτευσης στο ΚΥΤ και έχουν ήδη ανακοινωθεί από τον αναπληρωτή Υπουργό Αλέξη Χαρίτση ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα και έργα για τη Λέσβο και όλα τα νησιά. Πιστεύω ιδιαίτερα στην ισορροπία των δικαιωμάτων, δηλαδή την προφύλαξη των δικαιωμάτων τόσο των αιτούντων άσυλο όσο και του τοπικού πληθυσμού που ζει μόνιμα στα νησιά. Είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε από κοινού σε αυτή την προσπάθεια. Όπως είπε ο κ. Βίτσας «Δήμος και Υπουργείο και θα έχουμε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και συνεννόησης στο πλαίσιο της νέας εθνικής στρατηγικής που έχει χαραχθεί αναφορικά με το προσφυγικό.
Σχολιάζοντας τα όσα ο κ. Βίτσας είπε, ο κ. Γαληνός σημείωσε: «Χαίρομαι γιατί έχετε αντιληφθεί πραγματικά το πρόβλημα σε όλο το φάσμα. Όλοι κάναμε το ανθρωπιστικό μας καθήκον ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες της ανθρωπιστικής κρίσης. Όμως θεωρώ πως τρία χρόνια μετά και παρά το γεγονός ότι έγιναν σημαντικές προσπάθειες δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση στο ΚΥΤ Μόριας και συνεχίζει να υπάρχει υπερπληθυσμός. Όλοι κατανοούμε τις δυσκολίες διαχείρισης όμως υπάρχει και μια τοπική κοινωνία η οποία δεν ζητά ανταποδοτικά οφέλη και έργα για την ανθρωπιά της. Ζητά μια βιώσιμη λύση που θα της επιτρέψει να επιστρέψει στην κανονικότητα και θα σέβεται εξίσου τα δικαιώματά της. Θεωρώ ότι η ανάληψη του Υπουργείου από εσάς μόνο καλό έχει να προσφέρει γιατί είστε άνθρωπος που μπορούμε να επικοινωνήσουμε και να συνεννοηθούμε σε όλα τα επίπεδα». Ο κ. Γαληνός είπε πως έχει στείλει στον Υπουργό αναλυτικό υπόμνημα με όλα τα θέματα, σημείωσε δε πως «θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε και στην Αθήνα σε επόμενη συνάντηση».
Με τους καλύτερους οιωνούς σημαδεύτηκε η πρώτη επίσκεψη του νέου υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα στη Λέσβο, αποπνέοντας αισιοδοξία και αποφασιστικότητα ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες σε ό,τι αφορά το νέο του βαρύ καθήκον και την πολιτική που θα ακολουθήσει, ώστε όπως δεσμεύτηκε, θα δημιουργήσει ένα πλαίσιο όπου «θα αισθάνονται ασφαλείς και οι κάτοικοι της Μόριας, και ο κόσμος της Μυτιλήνης». Από πολύ νωρίς το πρωί χτες ο κ. Βίτσας είχε διαδοχικές συναντήσεις, συνοδεία στελεχών του υπουργείου του και του βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Πάλλη, πρώτα με την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου και με τον δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό. Ακολούθησε η επίσκεψή του στο ανοιχτό κέντρο Φιλοξενίας του Δήμου στον Καρά- Τεπέ και στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, όπου συναντήθηκε με το προσωπικό, τον συντονιστή του Κέντρου, Γιάννη Μπαλπακάκη, ο οποίος τον ξενάγησε, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε και με εκπροσώπους της τοπικής κοινότητας της Μόριας και της Παναγιούδας, όπου τους διαβεβαίωσε ότι σε 45 ημέρες θα έχει λυθεί το πρόβλημα με τα λύματα. Ας σημειωθεί ότι το ΚΥΤ της Μόριας ήταν το πρώτο Χοτ- Σποτ που επισκέπτεται, ενώ θα ακολουθήσουν επισκέψεις σε καταυλισμούς σε Σάμο, Χίο, Κω και Λέρο έως και την Κυριακή 25 Μαρτίου.
«Συνάντησα ανοιχτά αυτιά»
Ήταν περισσότερο μια επίσκεψη εργασίας, και όχι επικοινωνίας, επεσήμανε στην εφημερίδα μας ο κ. Βίτσας μετά τις συναντήσεις που είχε: «Σκοπός μου ήταν να επικαιροποιήσω την εμπειρία μου γιατί το προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα δεν είναι κάτι που μου είναι ξένο. Αντίθετα και από την προηγούμενη θέση μου είχα την ευκαιρία να προσπαθήσω να βοηθήσω. Θα ήταν ψέματα αν κάποιος έλεγε ότι τα πράγματα είναι εύκολα. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες. Όμως επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους που δουλεύουν στα Κέντρα Φιλοξενίας για την προσπάθεια που καταβάλλουν. Δεν είναι εύκολο να μπορείς να διατηρείς σε τάξη ανθρώπους απελπισμένους, που έχουν ξεφύγει είτε από τη φωτιά του πολέμου, είτε από εκτεταμένη φτώχεια. Μερικές φορές διαψεύδονται οι ελπίδες τους και άλλες βρίσκονται σε μεγάλη ένταση.
Κατά τη συνάντηση του υπουργού με τους κατοίκους της Μόριας
Ο κ. Βίτσας γνώρισε από κοντά την «ομάδα μπάσκετ» που προπονείται στο Κέντρο της Μόριας!
Συγχρόνως θέλω να ευχαριστήσω όλο το λαό της Μυτιλήνης και ιδιαίτερα τους προέδρους της Μόριας και της Παναγιούδας που δείχνουν να κατανοούν πλήρως, αλλά και να αναζητούν τρόπους, ώστε να προχωράμε με συνεννόηση. Κι αυτός είναι και ο κεντρικός μου στόχος.
Είπαμε τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε το νησί να αποσυμπιεστεί, αλλά και τι θα γίνει με το θέμα των λυμάτων. Συνάντησα ανοιχτά αυτιά και ανοιχτά μυαλά.
Ο υπουργός χαιρετά το προσωπικό του ΚΥΤ Μόριας, συνοδεία του διοικητή του Κέντρου, Γιάννη Μπαλπακάκη
Η επίσκεψη του κ. Βίτσα στον καταυλισμό του -Δήμου, στον Καρά- Τεπέ, όπου συζήτησε με τον διευθυντή Στ. Μυρογιάννη
Θα φτιάξουμε ένα πλάνο μαζί, ώστε να αισθάνονται οι κάτοικοι ασφαλείς, αλλά και οι μετανάστες και οι πρόσφυγες να έχουν τα δικαιώματά τους. Σε ό,τι αφορά την αποσυμπίεση, δεν θα πω παραπάνω αυτή τη στιγμή γιατί έχει πάρα πολλές παραμέτρους. Θεωρώ ότι πρέπει να σεβαστούμε τα δικαιώματα των ανθρώπων και την ίδια ώρα να εξυπηρετήσουμε και να υπηρετήσουμε τη συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία. Έχει πάρα πολλά αυτή η συμφωνία που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Η παραμονή μου στις Βρυξέλλες δείχνει ότι υπάρχει διάθεση από την ΕΕ.»
Χρονοδιάγραμμα για τους Μοριανούς
«Επεσημάναμε άλλη μια φορά τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας, αλλά και αυτά που βιώνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Είπαμε για τα λύματα και είπε ότι σε 45 μέρες θα δοθεί λύση. Σε σχέση με τις αποζημιώσεις μάς είπε ότι σε 15 ημέρες θα γίνει νόμος του κράτους. Για την αποσυμφόρηση μας είπε ότι θα προσπαθήσει το κέντρο να λειτουργεί αντί με 5.000, με 3.000. Επίσης είπε ότι το πλάνο για τον εξωτερικό καταυλισμό είναι να αποσυμφορηθεί και να μπει εκεί μπασκέτα», δήλωσε στο «Ε» ο πρόεδρος της Μόριας, Νίκος Τρακέλλης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό και τις δεσμεύσεις που έλαβε.
Ο πρόεδρος της Παναγιούδας, Βαγγέλης Βιόλατζης από την πλευρά του ανέφερε: «Μεταφέραμε γι’ άλλη μια φορά τα προβλήματα των χωριών μας. Ξεκινήσαμε με το θέμα των λυμάτων και την αποσυμφόρηση. Ζητήσαμε ξανά καλύτερη αστυνόμευση. Βλέπω ότι ο κ. Υπουργός είναι θετικός σε πολλά θέματα και ελπίζω αυτά που μας έταξε, να τα υλοποιήσει κιόλας».
Ο Χ.Αθανασίου με αφορμή δηλώσεις Μπαλάφα
«Δεν αντέχουμε άλλους ερασιτεχνισμούς»
Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μπαλάφα στον Real FM, ο βουλευτής Νομού Λέσβου κ. Αθανασίου δήλωσε τα εξής: «Όσα δήλωσε ο κ. Μπαλάφας, όφειλε η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να τα έχει λάβει σοβαρά υπόψη της, πριν αρχίσει τους πανηγυρισμούς, λόγω της κοινής δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, με την οποία η Τουρκία από θεσμικός εταίρος εξελίχθηκε σε αναξιόπιστο εταίρο.
Όφειλε η Κυβέρνηση να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών μας και όχι να επικαλείται ότι η αποσυμφόρηση θα είχε ως συνέπεια την κατάρρευση της «συμφωνίας». Αν και προσωπικά, κατ’ επανάληψη, τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και με δημόσιες παρεμβάσεις μου, είχα αποδομήσει τη θέση αυτή.
Μπροστά όμως στις απειλές της Τουρκίας για δήθεν κατάρρευση της «συμφωνίας» και «άνοιγμα της στρόφιγγας ώστε να πνίξει εμάς και την Ευρώπη», ειδικά μετά την αναζωπύρωση των συγκρούσεων στην Συρία, εγείρονται ερωτηματικά για το βαθμό ετοιμότητας της χώρας μας στο ενδεχόμενο μια τέτοιας δυσάρεστης εξέλιξης.
Ελπίζω οι όψιμες διαπιστώσεις του κ. Μπαλάφα, να σηματοδοτούν και αποτελεσματική αλλαγή της πολιτικής της Κυβέρνησης στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Τα νησιά μας δεν αντέχουν άλλους ερασιτεχνισμούς».