Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Με «οδηγό» την λέκτορα του Πανεπιστημίου της Ατλάντα Μυρσίνη Μαμωλή
Μια ενδιαφέρουσα διάλεξη με θέμα «Τα επιτεύγματα της ελληνικής και ελληνιστικής αρχιτεκτονικής πολεοδομίας στη Μικρά Ασία» από την καθηγήτρια Ιστορίας Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου της Ατλάντα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Μυρσίνη Μαμωλή [Ph.D. Architectual Historian, Georgia Institute of Technology, Atlanta Georgia USA], παρακολούθησαν, την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024, μαθητές του 5ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, ζωντανά χάρη στα μέσα που εξασφαλίζει η τεχνολογία διαδικτυακά.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία της δομής και της δημιουργίας των αρχαίων ελληνικών πόλεων που βρίσκονται στην γειτονική Τουρκία, όπως την Πριήνη, την Πέργαμο, την Νύσα και την Ιεράπολη τις οποίες θα επισκεφτούν τις επόμενες ημέρες.
Το μάθημα έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος e-Twinning που πραγματοποιείται εδώ και τρία χρόνια στο σχολείο και έχει τίτλο: «Tales of Volcanoes» και το οποίο διεξάγεται στο σχολείο υπό την επιμέλεια των καθηγητών Μαρία Γιαννίκου και Γιώργου Παπαδημητράκη.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε από την μελέτη της αρχαίας πόλης της Σαντορίνης, την πόλη του Ακρωτηρίου και στην συνέχεια όλη την δράση του Ηφαιστείου. Οι μαθητές του σχολείου επισκέφτηκαν όλη την ιστορική περιοχή της Σαντορίνης και στο Ηφαίστειο.
Στην συνέχεια έγινε αδελφοποίηση με το Γαλλικό Κολλέγιο Victor Hugo που βρίσκεται στην πόλη Bessan, την οποία μαθητές του 5ου Γυμνασίου Μυτιλήνης επισκέφτηκαν τον Νοέμβριο του 2023 και εκεί μαζί με τους συμμαθητές τους από το άλλο σχολείο είχαν την ευκαιρία να δουν όλη αυτή την δραστηριότητα και την πολιτισμική προέκταση που αφήνει το ηφαίστειο σε έναν τόπο.
Ταξιδεύοντας με «πυξίδα» τα Ηφαίστεια
«Προχωρώντας φέτος έχουμε φτάσει στο σημείο να κάνουμε μία δεύτερη αδελφοποίηση με ένα σχολείο της Τουρκίας και έτσι ξεκινάμε στις 14 Νοεμβρίου 2024 να επισκεφτούμε κάποιες πόλεις της Τουρκίας. Ναι μεν να δούμε την ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό που υπάρχει πολύ ζωντανός εκεί και πάνω απ’ όλα να επισκεφτούμε την Ιεράπολη και την περιοχή Κούλα όπου εκεί βρίσκεται ένα τεράστιο γεωπάρκο και ένα ηφαίστειο που είναι ακόμη ενεργό και να μελετήσουμε τις προεκτάσεις του. Η Ιεράπολις είναι η πύλη του Πλούτωνα, το ιερό του Πλούτωνα όπου εκεί το Ηφαίστειο έχει δημιουργήσει μία άσπρη πόλη, μία εξαιρετικής ομορφιάς αρχιτεκτονική ιστορία.
Σε αυτό το ταξίδι μας συνόδεψε σήμερα μία καθηγήτρια του Πανεπιστήμιου της Ατλάντα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, που διαδικτυακά είχαμε την τιμή να μας κάνει ένα ζωντανό μάθημα από την Αμερική μαζί με τα παιδιά, ώστε να υπάρχει μία διάδραση και να μπορούν οι μαθητές να απευθύνουν τον λόγο και να κάνουν ερωτήσεις. Είδαμε τις ελληνικές πόλεις την αρχαία πόλη Πριήνη, την Πέργαμο, την Νύσα τις οποίες θα επισκεφτούμε και θα μελετήσουμε τον πολιτισμό. Ήταν πάρα πολύ σημαντικά τα λόγια της κας Μαμωλή που έκανε όλη αυτή τη διάλεξη, γιατί τα παιδιά μπήκαν στο νόημα και κατάλαβαν τι έχουν να δούν, τι έχουν να αντιμετωπίσουν και να έρθουν πιο κοντά στην ελληνική ιστορία» είπε μεταξύ άλλων η υπεύθυνη καθηγήτρια Μαρία Γιαννίκου.
Θέτοντας βάσεις για την κοινωνία των πολιτών
«Είμαστε ένα μεγάλο σχολείο που πραγματοποιεί πάρα πολλές δράσεις, πολλά προγράμματα – όχι μόνο πολιτιστικά και αθλητικά αλλά και ευρωπαϊκά – όπως Erasmus και e-Twinning» είπε μεταξύ άλλων η Δ/ντρια του 5ου Γυμνασίου, Ειρήνη Αμπουλού και πρόσθεσε «Οι μαθητές με τέτοιου είδους δράσεις έχουν την ευκαιρία να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, να γνωρίσουν από κοντά άλλους πολιτισμούς και κουλτούρες και να δουν πως ζουν άλλοι μαθητές σε άλλες περιοχές του κόσμου και γενικώς να αποκτήσουν όχι μόνο την ευρωπαϊκή ταυτότητα – δηλαδή την ταυτότητα που θα πρέπει να έχει ένας πολίτης κράτους που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση – αλλά για την ταυτότητα που πρέπει να έχει ένας μελλοντικός πολίτης του κόσμου.