3 χρόνια Αιμοδυναμικό Τμήμα στο Βοστάνειο - Ζητούμενο ο 2ος επεμβατικός καρδιολόγος

Κικίλιας: «Η εμπιστοσύνη του κόσμου αποτελεί την δική μας επιβράβευση» [Vid]

13/11/2024 - 10:48 Ενημερώθηκε 13/11/2024 - 14:51

Τον Σεπτέμβριο του 2021 ξεκίνησε η λειτουργία του Αιμοδυναμικού Τμήματος στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Όλο το διάστημα λειτουργίας του θα πραγματοποιηθούν εκατοντάδες «στεφανιογραφίες», «αγγειοπλαστικές» και άλλες παρεμφερείς επεμβάσεις μειώνοντας σημαντικά τους θανάτους.
Το Αιμοδυναμικό Τμήμα, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του ο υπεύθυνος του τμήματος Καρδιολόγος Βασίλης Κικίλιας, αποτελεί την ψυχή της καρδιολογικής κλινικής. Μάλιστα πρόσφατα ασθενής από την συμπρωτεύουσα επέλεξε το Αιμοδυναμικό της Μυτιλήνης για στεφανιογραφία και αγγειοπλαστική. Το γεγονός αυτό, που σηματοδοτεί την κατάκτηση της εμπιστοσύνης ως προς την παροχή Υπηρεσιών Υγείας, αποτελεί αναμφισβήτητα την μεγαλύτερη επιβράβευση για τον υπεύθυνο και τα στελέχη της ομάδας. Ωστόσο όπως επισημαίνει ο κ. Κικίλιας για την θωράκισή του απαιτείται ακόμη ένας αιμοδυναμιστής στο νησί, προκειμένου οι ανάγκες του να είναι καλυμμένες 24ωρες το 24ωρο ικανοποιώντας το απόλυτο αίσθημα ασφάλειας.

Ο Βασίλης Κικίλιας


Παρότι έχει προκηρυχτεί η θέση, δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον, καθώς οικονομικοί λόγοι, σε συνδυασμό με γεωγραφικούς παράγοντες, δρουν ανασταλτικά. Μάλιστα και ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος έκανε παρέμβαση στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για τη διερεύνηση της δυνατότητας για τη συνέχιση της παρουσίας του Αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού, Επεμβατικού Καρδιολόγου Αναστάσιου Μίλκα για δύο ημέρες την εβδομάδα στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνη. Στη συνομιλία που είχαμε με τον κ. Κικίλια μας είπε:

  • Πόσο σπουδαίο είναι για το νησί και το Βοστάνειο Νοσοκομείο η δημιουργία του Αιμοδυναμικού Τμήματος;


    «Είναι πολύ σημαντικό γιατί πάρα πολλοί ασθενείς γλίτωσαν την ταλαιπωρία, του να πηγαίνουν στην Αθήνα για να κάνουν στεφανιογραφίες και αγγειοπλαστικές - πολλές φορές δε, πήγαιναν και αποδεικνυόταν ότι δεν υπήρχε λόγος αυτής της μετάβασης . Αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι το δεύτερο μέρος το οποίο σιγά-σιγά υλοποιούμε τώρα και έχει να κάνει με την πρωτογενή αγγειοπλαστική. Αυτό σημαίνει ότι πάνω στο έμφραγμα ανοίγεις του αγγείο με αγγειοπλαστική, με μπαλονάκι δηλαδή, άμεσα. Αυτή είναι η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του εμφράγματος που εφαρμόζεται σήμερα παντού στον κόσμο. Άρα πετυχαίνοντας θα μειώσουμε σημαντικά - ήδη το έχουμε πετύχει- τους θανάτους στο νησί, θα μειώσουμε σημαντικά τον κίνδυνο για τους ανθρώπους του νησιού & τους επισκέπτες του νησιού, για όλους».
  • Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποια στοιχεία από την έναρξη λειτουργίας του τμήματος;


    «Μέχρι την 20 Οκτωβρίου 2024, έχουν γίνει 783 στεφανιογραφίες, 169 αγγειοπλαστικές και έχουν γίνει και άλλες επεμβάσεις παρεμφερείς, όπως είναι η περιοκαρδιοκέντηση, η υποακτινοσκόπηση - τοποθέτηση προσωρινού βηματοδότη. Ακόμη περιλαμβάνεται και μία εξέταση αγγείων του κεφαλιού σε συνεργασία με τον Νευροχειρουργό κ. Ευρυβιάδη Μπαϊραμίδη, η οποία μας δίνει την δυνατότητα να δούμε τα αγγεία ακόμη και όταν υπάρχει σοβαρή αμφιβολία».
  • Μαθαίνουμε ότι άνθρωποι από άλλες περιοχές της χώρας έρχονται στο Βοστάνειο για αυτές τις ιατρικές υπηρεσίες. Πόσο σημαντικό και για το τμήμα και για το Νοσοκομείο;


    «Πράγματι είχαμε πολλές, ως τώρα, περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι προτίμησαν να κάνουν εδώ τη στεφανιογραφία, όντας επισκέπτες στο νησί παρά να γυρίσουν πίσω στον τόπο διαμονής τους και να την κάνουν εκεί. Τώρα για πρώτη φορά είχαμε και έναν άνθρωπο ο οποίος ήρθε επί τούτου στο νησί από τη Θεσσαλονίκη για να κάνει στεφανιογραφία και παρέμεινε για να κάνει αγγειοπλαστική και δεν προτίμησε να το κάνει στη Θεσσαλονίκη.
    Πόσο σημαντικό είναι αυτό; Πρώτα-πρώτα είναι σημαντικό διότι ο επισκέπτης - πολλές φορές μπορεί να έχει προβλήματα υγείας, μπορεί να είναι ηλικιωμένος - αισθάνεται μία ασφάλεια στο να έρθει στο νησί. Άρα είναι καλό για τον τουρισμό, αλλά είναι σημαντικό και για τον ντόπιο για να εκτιμήσει αυτό που έχει. Γιατί κάποιες φορές δεν εκτιμούμε αυτό που έχουμε στο νησί. Η εμπιστοσύνη του κόσμου είναι για εμάς η καλύτερη επιβράβευση».
  • Τι ανάγκες έχει το αιμοδυναμικό, ώστε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις σας να θωρακιστεί περισσότερο;


    «Αυτή τη στιγμή έχουμε μία πάρα πολύ καλή ομάδα από νοσηλευτές και ακτινοτεχνικούς. Έχουμε τον κ. Τάσο Μίλκα ο οποίος είναι ένας εξαιρετικός επεμβατικός με εμπειρία από το εξωτερικό, ο οποίος έρχεται μία φορά την εβδομάδα και δουλεύουμε μαζί. Όμως ο σκοπός είναι να μπορέσουμε να είμαστε τουλάχιστον δύο αιμοδυναμιστές στο νησί 24 ώρες το 24ωρο για να μπορούμε αν χρειαστεί να κάνουμε την πρωτογενή αγγειοπλαστική που λέγαμε προηγουμένως. Αυτό ακόμη δεν έχει επιτευχθεί. Παρότι έχει προκηρυχθεί θέση δεν έχει εκδηλώσει κανείς ενδιαφέρον».
  • Πως επηρεάζεται η Καρδιολογική Κλινική, από την δημιουργία του αιμοδυναμικού Τμήματος;


    «Το αιμοδυναμικό τμήμα είναι η ψυχή της Καρδιολογικής Κλινικής. Έχει βοηθήσει σε πολλά περιστατικά, βέβαια έχει αυξήσει και το φόρτο εργασίας και αυτό και το γεγονός ότι ένας άλλος συνάδελφος ο κ. Ιγνάτης Αρβανιτέλλης κάνει έλεγχο βηματοδοτών, αλλά και σε σχέση με το γεγονός ότι είμαστε ένας καρδιολόγος λιγότερος από τότε που χάσαμε το Διευθυντή και φίλο μας Φώτη Παπαλυσάνδρου. Η πίεση μας είναι πάρα πολύ μεγάλη στους καρδιολόγους, αλλά δεν θα τα παρατήσουμε θα κάνουμε όσα περισσότερα μπορούμε ακόμη κι αν πιεζόμαστε».

*H συνέντευξη φιλοξενείται και στο Περιοδικό του ΕΜΠΡΟΣ View Υγεία - Τεύχος 221

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey