Το μήνυμα του 12ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας

Τσαντηράκη: Να σταματήσουν οι πόλεμοι [Vid]

01/11/2024 - 10:15 Ενημερώθηκε 04/11/2024 - 14:49

«Το μήνυμα όπως και πέρυσι είναι να σταματήσουν οι πόλεμοι. Οι πόλεμοι που έχουμε κοντά μας. Πέρυσι αναρωτιόμασταν πότε θα τελειώσει το Παλαιστινιακό, βλέπουμε ότι το Ισραήλ δεν σταματά τελικά. Συνεχώς ακούμε για την επεκτατική δράση του και κάθε χρόνο λέμε δεν θέλουμε τον επόμενο χρόνο να μιλήσουμε πάλι για το θέμα αυτό. Αλλά και φέτος έχουμε να κάνουμε με την ειρήνη, την ειρήνη και γενικά με την ισότητα των ανθρώπων και των λαών» αναφέρει στο «Ε» η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ιεράπετρας, Σοφία Τσαντηράκη μιλώντας για το μήνυμα του 12ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας.

Ο Σύλλογος Φίλων Θεάτρου Ιεράπετρας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Ιεράπετρας και την Ένωση Ξενοδόχων Ιεράπετρας & Νοτιοανατολικής Κρήτης, διοργανώνει το 12° Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, από τις 26 Οκτωβρίου έως και τις 2 Νοεμβρίου 2024, στην νοτιότερη πόλη της Ευρώπης, την Ιεράπετρα.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ η Ιεράπετρα φιλοξενεί περί τα 180 άτομα από όλη την Ελλάδα, στους οποίους περιλαμβάνονται φίλοι  του ερασιτεχνικού θεάτρου αλλά και καταξιωμένους ηθοποιούς που περιλαμβάνονται στην κριτική επιτροπή.

Η ιστορία

«Από το 2008 έχει ξεκινήσει αυτό το εγχείρημα. Κάναμε 2 φεστιβάλ, μας βοήθησε ο Δήμος Ιεράπετρας τότε μετά σταματήσαμε λόγω οικονομικών προβλημάτων του Δήμου που δεν μπορούσε να μας χρηματοδοτήσει και μετά μπήκε στο «χορό» ο Σύλλογος ξενοδόχων Ανατολικής Κρήτης που μας είπε αρχίστε το και εμείς θα είμαστε δίπλα σας. Αυτό ήταν αυτό που περιμέναμε από την πόλη, αφού δεν μπορούσε η Πολιτεία. Και έτσι ξεκινήσαμε λοιπόν ξανά με πολύ όρεξη γιατί το θέλαμε πολύ, ζητήσαμε βοήθεια από τον Δήμο και την Περιφέρεια την οποία την έχουμε τώρα κάποια χρόνια και έτσι μπορούμε να κάνουμε αξιοπρεπώς το φεστιβαλ» αναφέρει μεταξύ άλλων στο «Ε» η κα Τσαντηράκη.

Στο μήνυμά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας & ΝΑ Κρήτης, Γιώργος Βαρδάκης αναφέρει: «Τα τελευταία 12 χρόνια, η Ένωση Ξενοδόχων Ιεράπετρας και ΝΑ Κρήτης, υπό την προεδρία μου, συνδέθηκε σταθερά και απόλυτα με το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού θεάτρου Ιεράπετρας, όντας ο βασικός χορηγός. Στην τελευταία παρουσία μου ως πρόεδρος της Ένωσης θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους όσοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνέβαλλαν όλα αυτά τα χρόνια στη σταθερή επιτυχία και συνεχή βελτίωση του Φεστιβάλ, κάνοντας την τελευταία ομάδα του Οκτώβρη σημείο αναφορά για τα ερασιτεχνικά θεατρικά δρώμενα της Ελλάδας. Είναι προφανές ότι ασχέτων προσώπων, η Ένωση θα παραμείνει βασικός χορηγός του Φεστιβάλ και στο μέλλον». Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονιστεί ότι τα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας & ΝΑ Κρήτης φιλοξενούν τα μέλη των θεατρικών ομάδων στις μονάδες τους δωρεάν.

«Η πόλη της Ιεράπετρας με την στήριξη αξιόλογων και σημαντικών φορέων, όπως ο Σύλλογος Φίλων Θεάτρου, αναδεικνύεται ως ένα σημαντικό πολιτιστικό κέντρο προαγωγής τεχνών και πολιτισμού (..) Το  θέατρο καλλιεργεί συνειδήσεις και δημιουργεί οράματα, προωθεί την ενσυναίσθηση, δεσμεύοντας την κάθε μία / τον κάθε ένα από εμάς ως κρίκους σε μια αλυσίδα, κοινωνούς του θαύματος των εκφάνσεων της ζωής που εκτυλίσσονται μπροστά μας  ή αναπαριστούμε οι ίδιοι. Διαμοιράζει συναισθήματα, εξελίσσει τις προσδοκίες και τις ελπίδες μας σε προσπάθειες επίτευξης των στόχων μας» αναφέρει μεταξύ άλλων στο σημείωμά του ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Ιωάννης Ανδρουλάκης.

Στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης

Στο σημείωμά της η κα Τσαντηράκη χαρακτηρίζει την Ιεράπετρα ως το πιο φιλόξενο θεατρικό λιμάνι. Ο χαρακτηρισμός αυτός επαληθεύεται από το γεγονός ότι οι δρόμοι της Ιεράπετρας πλησίον του Δημοτικού Θεάτρου στολίζονται από φωτογραφίες παραστάσεων ομάδων που έχουν λάβει μέρος από το πρώτο κιόλας φεστιβάλ. Με τον τρόπο αυτό οι τα ντόπιοι κάνουν μέρος της ιστορίας τους φιλοξενούμενους. Όμως και οι περισσότεροι κάτοικοι συμμετέχουν σε αυτό κάτι που προκύπτει από την μεγάλη λίστα των συντελεστών αλλά και των επιχειρήσεων που υποστηρίζουν το φεστιβάλ.

Τα προφεστιβαλικά

Το Φεστιβάλ διαρκεί συνολικά με τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις 2 εβδομάδες. Από τις 19 έως τις 25 Οκτωβρίου 2024 διήρκεσαν οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που περιελάμβαναν Κρητική Βραδιά με τους Βαγγέλη Βαρδάκη, Γιώργο Φραγκάκη κει Γεραπετρίτες χορευτές, Βόλτα με ποδήλατο, θεατρικά παιχνίδια και αυτοσχεδιασμούς με την Λουίζα Πορφύρη Χαρμολύπη, μουσική βραδιά με την ομάδα κρουστών Vamos, πάρτυ στην πλατεία με τους Flying & potatoes των Μαρία Δερμιτζάκη - Θοδωρής Σαμπιωτάκη - Μάνο Ματθαίου – Γιώργο Λαμπράκη –Στάθη Βαρυπομπίτη, βραδιά χορού με τις σχολές χορού Ninas Dance School της Νίκας Κρανιδιώτη – Dance & Fitness της Ρένας Καπαράκη -  Kallias Dance Studio της Κάλλιας Κάκκου. Ακόμη πραγματοποιήθηκαν μουσικές βραδιές όπου πρωταγωνίστησαν το Μουσικό Σχολείο Ιεράπετρας, το συγκρότημα Φιλική Εταιρεία των Μανώλη Λιαπάκη, Νίκου Μαστοράκη και Γιάννη Βρακουράκη καθώς και ο μοναδικός σολίστας στο ούτι, συνθέτης και ερμηνευτής με την σπάνια φωνή Xάικ Γιαζιτζιάν.

Οι παραστάσεις

Την έναρξη των παραστάσεων κήρυξαν η μουσικοσυνδέτης Στέλλα Μαστοράκη και η ερμηνεύτρια Ελένη Διακάκη, με την πρώτη να γράφει τραγούδι ειδικά για το φεστιβάλ και την δεύτερη να μεταφέρει μαγικά τους στίχους με την υπέροχη φωνή της.  

Στο διαγωνιστικό φεστιβάλ φέτος προκρίθηκαν και συμμετείχαν το Θεατρικό Τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλιας Λέσβου «Η Ανάπτυξη» με το έργο «Δεν πληρώνω- Δεν πληρώνω», το «Θεατρικό Προσκήνιο» Ναυπλίου με το έργο «Βασικά με λεν Θανάση», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απόλλων Περιγιαλίου με το έργο «Το μεγάλο μας Τσίρκο», ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Σητείας με το έργο «Γιοι και κόρες», το «Τhe musicArt’s» Αιγίου με το έργο «Μαύρο Δείπνο», η θεατρική ομάδα καθηγητών ΕΛΜΕ Ηρακλείου με το έργο «Θάψτε τους νεκρούς», η Κερκυραϊκή Θεατρική Σκηνή με το έργο «ΤOCx2».

Επίσης στην διάρκεια του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν θεατρικά σεμινάρια με την Καίτη Μανωλιδάκη, τον Θέμη Μαμουλίδη, ενώ τιμήθηκαν για το έργο τους οι Θέμης Μαμουλίδης και Ηρώ Μανέ.  

Η κριτική επιτροπή αποτελείτο από τους Έρση Βασιλικιώτη, Νίκο Βερλέκη που κατατάσσεται στην ομάδα των ανθρώπων εκείνων που  κίνησαν τις διαδικασίες για την «γέννηση» του Φεστιβάλ, τον Σπύρο Μπιμπίλα, την Εύη Προύσαλη, τον Τηλέμαχο Μουδατσάκι, την Καίτη Μανωλιδάκη και τον Θέμη Μαμουλίδη.

Ακόμη θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επιτροπή επιλογής των έργων αποτελείται από τους Δημήτρη Γιαννίδη, Πόπη Δασκαλάκη, Κατερίνα Κονταξάκη, Χριστίνα Μπακαλάρου, Μαρία Νάσταρη, Νίκη Παπαδάκη και Λουίζα Πορφύρη. Στους συντελεστές του 12ου Φεστιβάλ  μνημονεύονται τα ονόματα: Ελένη Αγγουράκη, Άννα Αϊβαλιώτη, Ελένη Βαρτάνη, Κωστής Βασαρμίδης, Λευτέρης Γαλυμιτάκης, Ανδρέας Γιαννακουδάκης, Μαρία Γιαννακουδάκη, Δημήτρης Γιαννίδης, Κατερίνα Γιοβάνογλου, Γιώργος Γκότσης, Πόπη Δασκαλάκη, Δέσποινα Διακάκη, Έλσα Δρούγκα, Ιωάννα Ζουριδάκη, Ντιάνα Ιωάννου, Βάσω Κανακάρη, Μαρία Καπετανάκη, Μάχη Καραλιοπούλου, Στράτος Κατσιδονιώτης, Δημήτρης Κονταξάκης, Καλλιόπη Κονταξάκη, Κατερίνα Κονταξάκη, Πετρούλα Κορνιλάκη, Φωτεινή Κουλάκη, Μαριάννα Λασηθιωτάκη, Νίκος Λιοντάκης, Τζένη Μανταζέλη, Κωστής Μαυρικάκης, Χρήστος Μιχαήλ, Γιώργος Μιχαλακάκης, Χριστίνα Μπακαλάρου, Μανώλης Μπαλοθιάρης, Στρατής Μυλωνάκης, Νίκη Μύρου, Μαρία Νάσταρη, Νίκος Νικολουδάκης, Δήμητρα Πανάγου, Ουρανία Παπαδοπούλου, Γεωργία Πηγιάκη, Λουίζα Πορφύρη, Θοδωρής Σαμπιωτάκης, Σεραφείμ Σαράτσης , Σοφία Τσαντηράκη, Δέσποινα Φανουράκη, Αντώνης Φρουζάκης, Χρήστος Φωτιάδης, Μαρία Χατζάκη, Γιώργος Χριστάκης, Στέλλα Χρυστοφάκη.

Η τελετή λήξης & ο άνθρωπος στο επίκεντρο

Η τελετή λήξης θα γίνει το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024 και θα περιλαμβάνει τιμητική βράβευση του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και ΝΑ Κρήτης και του πρώην Αντιδημάρχου Πολιτισμού Σπύρου Τσικαλουδάκη και την απονομή των βραβείων στους διαγωνιζόμενους. Ακόμη θα πλαισιωθεί από το Χοροθέατρο «Συμπερίληψη – Συνύπαρξη», της χορογράφου Νατάσας Αρέθ, που αποτελεί μία παράσταση για την συμπερίληψη μέσα από την κίνηση και τον λόγο. Όπως μάλιστα σημειώνεται στο πρόγραμμα του φεστιβάλ πρόκειται για «μία δημιουργία για την συλλογική αντίληψη που θέλει να ενσαρκώσει την ιδέα πως όλοι οι άνθρωποι είμαστε μέλη της κοινωνίας, ισότιμοι, χωρίς ταμπέλες και στερεότυπα».  Η τελετή λήξης, όπως αναφέρεται ακολούθως, φιλοδοξεί να μας εμπνεύσει την ομαλή συνύπαρξη στο κοινωνικό σύνολο, χωρίς διακρίσεις.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey