Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Μεγαλειώδης η συγκέντρωση για την τραγωδία των Τεμπών στην Μυτιλήνη
Αναμφίβολα αποτέλεσε μια από τις πολυπληθέστερες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που σημειώθηκαν στην πλατεία Σαπφούς. Πλήθος κόσμου ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Λέσβου συμμετείχαν στην Σιωπηλή Διαμαρτυρία που έγινε το απόγευμα της Παρασκευής 3 Μαρτίου για την Τραγωδία στα Τέμπη. Η λέξη οργή ήταν εκείνη που πρωταγωνίστησε και που...ξεχύλιζε...
<<Σήμερα δεν ήταν η ώρα της σιωπής αλλά η ώρα της φωνής και του αγώνα! Το δικαιολογημένο κύμα καταδίκης του κόσμου μετέτρεψε τη σιωπηρή διαμαρτυρία σε αποφασιστική συγκέντρωση, με τα συνθήματα «Στείλε μου όταν φτάσεις, δεν έφτασε ποτέ, εκδίκηση θα πάρουμε για σένανε μικρέ» και «Οι ράγες της ανάπτυξης βάφτηκαν με αίμα, ποτέ δε θα ξεχάσουμε το έγκλημα στα τρένα» να αντηχούν από εκατοντάδες συγκεντρωμένους, κάνοντας σαφές πως το έγκλημα δε θα ξεχαστεί.
Τη συγκέντρωση άνοιξε η Αμαλία Γκίκα, Αντιπρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Ωκεανογραφίας, εκφράζοντας την αγανάκτηση του πλήθους των φοιτητών που συμμετείχαν, για τον άδικο χαμό δεκάδων συμφοιτητών τους που θυσιάστηκαν στο βωμό του κέρδους. «Σήμερα το μάθημα δίνεται στο δρόμο, σήμερα το ΩΣ ΕΔΩ εκφράζεται μαζικά από τους φοιτητές και από τους μαθητές». Ανέφερε πως «δε θα βάλουμε κάτω το κεφάλι, δε θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί, θα τους πάρουμε φαλάγγι». Τόνισε πως «οι κρατικές και οι κυβερνητικές ευθύνες είναι εγκληματικές. Όλοι ξέρανε, όλοι γνώριζαν αλλά μόνο οι εργαζόμενοι με τις απεργίες και τους αγώνες τους προσπαθούσαν να σώσουν τις ζωές των ανθρώπων, την ώρα που κυβερνήσεις και ΜΜΕ στοχοποιούσαν τον αγώνα τους κατηγορώντας τους για ταλαιπωρία και συντεχνιασμό». Κλείνοντας τόνισε την «ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας μέσα από τους συλλόγους στο πλάι των εργαζομένων για να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή μας σε σύγκρουση με την πολιτική που βάζει την ανθρώπινη ζωή στο ζύγι του κόστους-οφέλους». «Τώρα μιλάμε εμείς μέχρι να πάρουν οι ψυχές των νεκρών μας εκδίκηση».
Εκ μέρους των σπουδαστών των ΕΠΑΣ-ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) απηύθυνε δυναμικό χαιρετισμό η Μαρία Κριπεντήρη όπου είπε πως «οι σπουδαστές ενώνουν τις φωνές τους με την υπόλοιπη νεολαία και το λαό, φωνάζοντας πως τα δάκρυα μας στέρεψαν και έγιναν οργή, η νέα γενιά δε σας συγχωρεί.
Στη συνέχεια εκ μέρους του Συνδικάτου Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων Λέσβου, χαιρέτισε ο πρόεδρος Μαντέος Κάλθι. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως «το ποτέ ξανά θα το πει ο ίδιος ο λαός, εκείνος που ξέρει καλά πως θα σώσει τον ίδιο το λαό με τον οργανωμένο μαζικό του αγώνα, με τη στάση του σε όλες τις μάχες, σε σύγκρουση με την πολιτική της εκμετάλλευσης που μετράει την ανθρώπινη ζωή με βάση το κόστος».
Εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου μίλησε ο Δημήτρης Ευσταθίου, μέλος της διοίκησης του και πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Στην ομιλία του ανέφερε πως «Δεν μπορούμε να μιλάμε για ατύχημα αλλά για ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα! Γιατί είναι σταθερή και διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων η απαξίωση των δημόσιων συγκοινωνιών, η συκοφάντηση τους και το ξεπούλημα στους ιδιώτες. Όλοι τους βάλανε σφραγίδα στην πολιτική της εμπορευματοποίησης των συγκοινωνιών. Αυτές είναι οι επενδύσεις και οι επιχειρήσεις πρότυπο για ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και για τα φιλικά τους παπαγαλάκια στα ΜΜΕ».
Τόνισε πως «όλοι τους είναι συνένοχοι στο έγκλημα, όχι μόνο για όλα τα παραπάνω αλλά και γιατί όλοι μαζί αγνοούσαν προκλητικά τις χρόνιες προειδοποιήσεις των συναδέλφων σιδηροδρομικών, στέλνοντας τους στα δικαστήρια και βγάζοντας τις απεργίες τους παράνομες. Κανένας δεν μπορεί να πει ότι δεν ήξερε καθώς είναι οι δικές τους πολιτικές επιλογές που οδήγησαν στο έγκλημα και δεν ξεπλένονται ούτε με κλάματα, ούτε με συγγνώμες, ούτε με κηδείες δημοσία δαπάνη».
Τέλος, ανέδειξε την ανάγκη για ασφαλείς κι φθηνές μεταφορές των νησιωτών που «αναγκάζονται να μπαίνουν στα σαπιοκάραβα με το εισιτήριο ολοένα να ακριβαίνει για τα κέρδη των εφοπλιστών». «Ποιος μας εξασφαλίζει την ασφάλεια του ταξιδιού μας, ποιος μας εξασφαλίζει ότι γίνεται η απαραίτητη συντήρηση στα γερασμένα πλοία;» Κατήγγειλε πως το πλοίο που κάνει την άγονη γραμμή και περνάει και απ’ τη Λέσβο, έχει μια κύρια μηχανή χαλασμένη και η απάντηση της εταιρείας είναι πως «δεν πειράζει, πλέει με τις άλλες». Απαίτησε «εδώ και τώρα να μπουν στις γραμμές σύγχρονα πλοία, με όλο το απαραίτητο προσωπικό, με συλλογικές συμβάσεις και αυξήσεις των μισθών. Εδώ και τώρα να παρθούν όλα τα μέτρα για τη σύγχρονη, φθηνή και ασφαλή μεταφορά του λαού».
Χαιρετισμούς απεύθυναν επίσης ο Μάκης Βενέτας, Πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων του ΟΤΕ, η Εύη Σαμπανίκου αντιπρόεδρο του συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και η Ολντίνα Καρδάτου μέλος της κίνησης «Μνήμη και Δράση».
«Εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές, εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές» ήταν το μήνυμα στο πανό του Εργατικού Κέντρου που ήταν στην κεφαλή της μεγάλης πορείας, που ξεκίνησε από την πλατεία Σαπφούς και έφτασε ως την Επάνω Σκάλα περνώντας μέσα από την αγορά.
Στο τέλος της κινητοποίησης κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και δόθηκε η υπόσχεση πως με νέες πρωτοβουλίες θα συνεχιστεί ο αγώνας βάζοντας μπροστά τις ανάγκες μας και όχι τα κέρδη>>.