Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Μαντατής «Οι αγρότες σπέρνουν και καλλιεργούν τις ελπίδες για όλη την κοινωνία»
Ραντεβού στο Κόμβο της Λάρσου έδωσαν το μεσημέρι της Τρίτης 20 Φλεβάρη αγρότες της Λέσβου κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις και ενώνοντας την φωνή τους με τους παραγωγούς όλης της χώρας και εκείνους που βρέθηκαν να διαδηλώνουν στην πλατεία Συντάγματος.
Υπενθυμίζεται ότι μέσα σε λίγες ημέρες, από τις 2 Φελβάρη, η Λάρσος, το σημείο εκείνο του οδικού δικτύου της Λέσβου που «χωρίζει» τον νησί στα δύο, κλίνει για δεύτερη φορά με τον γραμματέα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, Στρατή Κόμβο να διαμηνύει ότι οι αγρότες θα παραμείνουν στους δρόμους έως ότι δικαιωθούν τα αιτήματά τους.
Η ακαρπία που τα τελευταία χρόνια μαστίζει τον λεσβιακό ελαιώνα, η προβληματική αντιμετώπιση του δάκου, οι ζωονόσοι που καταστρέφουν κοπάδια και δεν αποζημιώνονται, το κόστος παραγωγής που εκτινάσσεται στα ύψη, η ακριβή ενέργεια που θέτει σε ομηρία κάθε προοπτική στην παραγωγή, η κραυγαλέα διαφορά τιμών ανάμεσα στο χωράφι και στο ράφι, οι «πετσοκομμένες» επιδοτήσεις οδήγησαν στην απόγνωση τους παραγωγούς.
«Οι αναγγελίες ήταν ψίχουλα για μας τους αγρότες. Το βάρος πρέπει να πέσει στην πραγματική μείωση της παραγωγής, στη νέα ΚΑΠ που μας οδηγεί στο ξεκλήρισμα και ενισχύει τους μονοπωλιακούς ομίλους που καρπώνονται τον αγροτοδιατροφικό τομέα. Ακόμη ένα ζήτημα που αφορά το νησί μας είναι η ακαρπία που εντοπίζεται στην ελιά τα τελευταία χρόνια που έχει «γονατίσει» πραγματικά τους ελαιοπαραγωγούς, ενώ οι κτηνοτρόφοι πλήττονται από ζωονόσους για τις οποίες δεν υπάρχει αποζημείωση και βοήθεια» τόνισε ο κ. Κόμβος.
«Δεν υπάρχει Περιφέρεια, δεν υπάρχει κράτος. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας» τόνισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος αγροτικού συλλόγου Θερμής Γιώργος Δελάγας.
Ο πρόεδρος αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αγίας Παρασκευής, Χρήστος Αναγνωστής, επισήμανε σε δήλωσή του ότι οι κυβερνώντες δεν λαμβάνουν υπόψη τους παραγωγούς και πως το ενδιαφέρον τους επικεντρώνεται στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εμπόρων και όλων όσοι μεσολαβούν μέχρι τα αγροτικά προϊόντα να φτάσουν στο ράφι των πολυκαταστημάτων. «Εμάς δεν γυρίζουν να μας κοιτάξουν. Είμαστε στο έλεός τους. Πρωτογενής τομέας είμαστε εμείς. Εμάς πρέπει να βοηθήσουν. Σαν κράτος θέλουμε ανάπτυξη, αλλά για να έχουμε ανάπτυξη χρειαζόμαστε παραγωγή» .
«Οι αγρότες σκορπάν και καλλιεργούν τις ελπίδες για όλη τη κοινωνία» είπε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας, Σταύρος Μαντατής και πρόσθεσε :«καλούμε όλους τους αγρότες να πυκνώσουν τις γραμμές μας. Ο αγώνας θα συνεχιστεί και πρέπει να είμαστε ενωμένοι».
Τα προβλήματα της Λέσβου
Ο αντίκτυπος που έχουν οι ζωονόσοι, είναι να «ξεκληρίζονται» τα κοπάδια, ενώ όπως υποστηρίζεται δεν υπάρχει συντονισμένο πλαίσιο για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων που χάνουν μέρος από τα κοπάδια τους, δεν υπάρχουν αποζημιώσεις και δεν υπάρχει και χορήγηση φαρμάκων. «Ζητάμε να υπάρχει δωρεάν χορήγηση φαρμάκων για να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της πρόληψης οι ζωονόσοι» τόνισε ο κ. Μαντατής με τον κ. Αναγνωστή να προσθέτει ότι σε περίπτωση που ένα πρόβατο εντοπιστεί με ευλογιά σφάζεται κατευθείαν, ενώ σε περίπτωση καταρροϊκού πυρετού μειώνεται η παραγωγή του ζώου ως απόρροια των επιπτώσεων της ασθένειας στον οργανισμό του ζώου. Αυτό έχει αντίκτυπο και στην οικονομία της μονάδας αφού το κόστος αυξάνεται (στο πλαίσιο καταπολέμησης της ασθένειας) με την παραγωγή να μην ακολουθεί όπως παράλληλη πορεία. «Τα έξοδα είναι πολλά και το κοπάδι θα αργήσει βελτιωθεί να φτάσει στο μέγεθος της προβλεπόμενης παραγωγής».
Άλλος ένας κλάδος που αντιμετωπίζει προβλήματα είναι εκείνος των αλιέων. Οι αλιείς, όπως εξηγεί ο κ. Μαντατής, δεν εντάσσονται στον ΕΛΓΑ για μια σειρά από προβλήματα που εκπορεύονται από φυσικά αίτια και έχουν σαν συνέπεια απώλεια εισοδήματος και δυσχεραίνουν το επάγγελμά τους. «Ζητάμε να γίνονται έγκυρα δειγματοληψίες πριν την έναρξη της οστρακοκαλλιεργητικής περιόδου, να διευκολυνθούν οι αλιείς, να ενταχθούν σε κρατικό φορέα ασφάλισης, να έχουν αφορολόγητο πετρέλαιο όπως έχουν οι εφοπλιστές μέτρο το οποίο ζητάμε για όλους τους αγρότες συνολικά».
Προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι μελισσοκόμοι. Στα αιτήματά τους ζητούν να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις και οι αθρόες εισαγωγές μελιού, να ενταχθεί η μέλισσα και η μελισσοκομία στο πρασίνισμα για την μεγάλη συμβολή της κατά της κλιματικής αλλαγής.
Ξεχασμένη η μονάδα για το Πρόβατο της Λέσβου στην Αγία Παρασκευή
Το πρόβατο Λέσβου είναι μοναδικός ζωικός γενετικός πόρος όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και διεθνώς και αυτό επειδή μπορεί να παράξει ικανοποιητικά υπό δύσκολες συνθήκες παραγωγής, έχει ελάχιστες απαιτήσεις σε φροντίδα και παρουσιάζει ανθεκτικότητα και μακροζωία. Μάλιστα το πρόβατο της Λέσβου, έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης, όπως έχει αναδείξει σε παλαιότερη συνέντευξη το «Ε».
«Εάν δεν υπήρχε αυτό το ιερό ζώο για μας, αυτή τη στιγμή θα είχε καταρρεύσει η οικονομία του νησιού (..) Είναι ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες, είναι ανθεκτικό στις ζωονόσους (..) Άλλες φυλές δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν εδώ με τις συνθήκες που υπάρχουν» τόνισε σε δήλωσή του ο κ. Αναγνωστής επισημαίνοντας ότι το πρόβατο της Λέσβου τυγχάνει εκτατικής εκτοφής και όχι εντατικής όπως συμβαίνει με τα σταβλισμένα ζώα άλλων φυλων. «Δυστυχώς εδώ και χρόνια προσπαθούμε να έχουμε μία γενετική βελτίωση έτσι όπως θα έπρεπε να ήταν για το πρόβατο της Λέσβου. Προσπάθειες γίνονται, αλλά δεν γίνονται όπως θα έπρεπε (..) Από την πολιτεία σαν φυλή δεν έχει καθιερωθεί με πιστοποιητικό γενεαλογίας (Pedigree) και όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις για να ενισχυθεί η ύπαρξή της. Εδώ και χρόνια προσπαθούμε να το πετύχουμε αυτό. Κατά καιρούς επιδοτούνται κοπάδια της συγκεκριμένης φυλής ωστόσο η διαδικασία θα έπρεπε να γινόταν διαφορετικά για να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα» και προσθέτει: «Το πρόβατο της Λέσβου έχει ορισμένα γενετικά χαρακτηριστικά γι’ αυτό και θα έπρεπε να υπάρχει μία συγκεκριμένη μονάδα για αυτή. Ήδη το Υπουργείου έχει φτιάξει μία εγκατάσταση για το σκοπό αυτό στην Αγία Παρασκευή, η οποία εδώ και χρόνια είναι κλειστή και δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ γι’ αυτό το σκοπό. Σε αυτή τη μονάδα θα έπρεπε να διαλεχτούν από όλα τα κοπάδια του νησιού πρόβατα τα οποία δίνουν 2κιλά γάλα και πάνω . Θα έπρεπε είτε να αγοραστούν είτε να δοθούν από τους κτηνοτρόφους. Εκεί με επιστημονική δουλειά και με κτηνιάτρους, ζωοτέχνες κλπ να βγούνε απόγονοι και να μοιραστούν πάλι στους κτηνοτρόφους για να μπορέσουν και εκείνοι με την σειρά τους να βελτιώσουν τα κοπάδια. Δυστυχώς όμως αυτό δεν γίνεται και παραμένουμε εδώ που είμαστε».
Για περισσότερες φωτογραφίες πατήστε ΕΔΩ.