Η επίτιμη πρόξενος Γαλλίας για Λέσβο & Λήμνο Σοφία Μπαρουτσάκη-Τσιριγώτη και οι στόχοι της

Η αδελφοποίηση Λέσβου και Μασσαλίας & η εξωστρέφεια – προβολή του Μουσείου Τεριάντ [Vid]

30/03/2023 - 10:30 Ενημερώθηκε 31/03/2023 - 17:51

Έχει αναγορευθεί από την Γαλλική Δημοκρατία Ιππότης του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα ( Chevalier de l’Ordre des Palmes Académiques) για τις υπηρεσίες της στην εκπαίδευση, την συμβολή της στη διάδοση της γαλλικής γλώσσας και του πολιτισμού, των επιστημών και των τεχνών. Ταυτόχρονα είναι επιβράβευση της ακαδημαϊκής της σταδιοδρομίας και της συμβολής της στην ανάπτυξη της ελληνογαλλικής συνεργασίας. 

Στους στόχους της περιλαμβάνεται η αδελφοποίηση Λέσβου - Μασσαλίας και η προβολή του Μουσείου Τεριάντ σε συνεργασία με την Γαλλική Κυβέρνηση. Η ίδια στο πλαίσιο της πολυγλωσσίας παρέχει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου την διδασκαλία της Γαλλικής γλώσσας δωρεάν. Για εκείνη η γαλλική γλώσσα, που ομιλείται στις 5 ηπείρους, ταξιδεύει και μαζί της ταξιδεύει και κάθε γλώσσα.  

Η επίτιμη πρόξενο της Γαλλίας σε Λέσβο και Λήμνο, Σοφία Μπαρουτσάκη-Τσιριγώτη

Ο λόγος για την επίτιμη πρόξενο της Γαλλίας σε Λέσβο και Λήμνο, Σοφία Μπαρουτσάκη-Τσιριγώτη, που παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο «Ε» με αφορμή τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην Λέσβο στο πλαίσιο του μήνα Γαλλοφωνίας που είναι ο Μάρτιος [αναφορά στις εκδηλώσεις βλέπε σε προηγούμενο φύλλο Ι 219]. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Γαλλικό Προξενείο Μυτιλήνης. «Ο Οργανισμός Γαλλοφωνίας αγκαλιάζει 84 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα και στόχο και σκοπό έχει το μοίρασμα των αξιών, την συμπόρευση των πολιτισμών την υποστήριξη διαφόρων σκοπών και κυρίως την ειρήνη» είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.  

«Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στη Λέσβο αγάπησα τον τόπο. Όπως ξέρετε δεν κατάγομαι από εδώ όμως έγινα και εγώ με πολύ αγάπη κάτοικος της Λέσβου. «Έγειρα» στα κοινά της πόλης και με τον τίτλο της προέδρου του Συλλόγου Καθηγητών της Γαλλικής Γλώσσας που είχα μέχρι πέρυσι, γιατί ενσωματώθηκε αυτός ο Σύλλογος στο μεγαλύτερο Σύλλογο των Αθηνών είχα κάνει και συνεχίζω να κάνω πολλές δράσεις με στόχο να διαβούμε από κοινού δρόμους πολιτισμού και κυρίως με αφιερώματα που αναδεικνύουν και τον δικό μας πολιτισμό. Άλλωστε η Γαλλία και η Ελλάδα είναι αδερφές χώρες. Από τα βάθη των αιώνων έχουμε σχέση με την Γαλλία και με την μάθηση της γαλλικής, έχουμε γάλλους διανοούμενους που λατρεύουν την ελληνική και αντίστοιχα εμείς την γαλλική γλώσσα (..) Παρόλο που στις αρμοδιότητες της προξένου δεν περιλαμβάνονται η διάδοση της γλώσσας, του πολιτισμού και άλλων τέτοιων δράσεων, στην τελευταία μας συνάντηση στην ημέρα εργασιών στην Πρεσβεία παράκληση του μορφωτικού ακόλουθου του γαλλικού ινστιτούτου πολιτιστικών δράσεων επίσης ήταν να αναλάβουμε και αυτό το κομμάτι». 

Αδελφοποίηση Λέσβου - Μασσαλίας  

«Έχω δεσμευτεί να προσπαθήσουμε την Αδελφοποίηση της Λέσβου με την Μασσαλία. Όπως γνωρίζετε στην Μασσαλία βρίσκονται πάρα πολλοί Έλληνες. Μας συνδέουν οι δρόμοι της ελιάς κυρίως που έχει ξεκινήσει από τα μέσα του 19ου αιώνα και συνεχίστηκε». Μάλιστα η ίδια θα είναι εισηγήτρια στο 2ο συνέδριο για την Ελιά που διοργανώνει ο Σύλλογος Ελαίας Νήσος. Σημειώνεται πως είναι και μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου. «Μέσα από την ομιλία μου θα προσπαθήσω να θυμίσω ιστορικά και εμπορικά τους δεσμούς της Λέσβου με την Γαλλία και άλλες πόλεις και με την Μασσαλία και να μπορέσουμε να κάνουμε γέφυρες οικονομικού, πολιτικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος με την Γαλλία και κυρίως με την Μασσαλία. Το ανακοινώνω γιατί είναι στα σχέδια και στις βλέψεις και επειδή γνωρίζω το χαρακτήρα μου - εμμένω και επιμένω σε αυτό που θα σκεφτώ. Με την βοήθεια των τοπικών φορέων και της αυτοδιοίκησης νομίζω ότι θα υλοποιηθούν όλα αυτά ». 

Το Μουσείο Τεριάντ 

Η κα Σοφία Μπαρουτσάκη-Τσιριγώτη μίλησε για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της που έχει για το Μουσείο Τεριάντ που αποτελεί, όπως επισημαίνει, έναν εικαστικό θησαυρό με τους πίνακες των γάλλων ζωγράφων, μια περιουσία που μας άφησε ο Τεριάντ. «Στόχος να προσπαθήσουμε να δώσουμε σε συνεργασία με την Γαλλική Κοινότητα & την Γαλλική Κυβέρνηση και εκεί μία εξωστρέφεια, ένα άνοιγμα και μία εμπλοκή των μαθητών και των σπουδαστών με ανταλλαγές μέσα από τον χώρο του πολιτισμού του Μουσείου Τεριάντ» τόνισε χαρακτηριστικά.  

Η Γαλλική γλώσσα  

Η ίδια συνεχίζει τη διάδοση και την στήριξη της Γαλλικής γλώσσας. Προσπαθεί με ειδική διδακτική που υιοθετεί στο χώρο που βρίσκεται η σχολή γαλλικής και γαλλικού πολιτισμού, όπου βρίσκεται και η έδρα του Γαλλικού Προξενείου να βοηθήσει μέσα από αυτή τη σύγχρονη διδακτική και τις μεθόδους, την καλύτερη μάθηση της γαλλικής ως εργαλείο όχι μόνο επικοινωνίας αλλά και διόδου στον επαγγελματικό χώρο. Τα τελευταία 4 χρόνια συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου όπου παρέχει την διδασκαλία της Γαλλικής δωρεάν. «Προσπαθώ να περάσω την ανάγκη της μάθησης των γλωσσών και δη της γαλλικής, σε ένα Πανεπιστήμιο -και μακάρι και σε όλα τα Πανεπιστήμια- που διαπνέεται από εξωστρέφεια και ανοίγεται σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Θα ήθελα να μείνει η Γαλλική στους χώρους του Πανεπιστημίου Αιγαίου». Παράλληλα συμβουλεύει - κατευθύνει τους φοιτητές που θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Γαλλία. «Δεν θέλω να υποτιμήσω τη χώρα μας, αλλά το να σπουδάσει κάποιος σε ένα ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο και δη γαλλικό πανεπιστήμιο, αυτό σηματοδοτεί ότι τοποθετούνται οι κρύσταλλοι του εγκεφάλου, της σκέψης, της ψυχής και της πνευματικής ανάτασης διαφορετικά. Ακόμη δίνει πολλές ευκαιρίες στους σπουδαστές να βρουν τους δρόμους τους σύμφωνα με αυτό που θέλουν, που αγαπούν, που μπορούν, που τους επιτρέπει το μέλλον χωρίς να μπούνε στην αγχωτική και βάναυση ταλαιπωρία των πανελληνίων εξετάσεων που βάσει βαθμολογίας θα πάνε κάπου. Μακάρι να είναι αυτό το κάπου αυτό που θέλουν και όχι κάπου βάσει βαθμολογίας. Προσπαθώ να δώσω πραγματικότητες, τις ευκαιρίες και ότι έχω και ‘γω αποκομίσει από τη ζωή και τα βιώματα και την συνεχή μου μελέτη - οι σπουδές σε μένα δεν έπαψαν συνεχίζουν».  

Και Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου  

Με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της K- Gold Temporary Gallery, Νικόλα Βαμβουκλή τους ένωσαν, όπως είπε, τελευταία οι δρόμοι της αγάπης για τον πολιτισμό και την άνθιση αυτού του τόπου. «Ο Νικόλας είναι ένα ευαίσθητο παιδί . Τον πρωτογνώρισα σε μία συνάντηση φίλων του Μουσείο Τεριάντ και μετά ήρθαμε κοντά για τις προβολές του Γαλλικού Κινηματογράφου. Εδώ και αρκετά χρόνια κάνουμε προβολές Γαλλικού Κινηματογράφου σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Για πολλά χρόνια κάναμε στην αυλή της Πινακοθήκης εξαίρετες προβολές. Τα δύο τελευταία Φθινόπωρα μετά από προτροπή του Νικόλα Βαμβουκλή κάναμε τις προβολές στον χώρο πολιτισμού στην Αγία Παρασκευή, στην K - Gold Temporary Gallery».  

21 Μαρτίου έγιναν τα εγκαίνια του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου και με προτροπή της κα Μπαρουτσάκη - Τσιριγώτη προγραμματίζεται να πραγματοποιούνται οι προβολές στον Μόλυβο σε συνεργασία με τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου.  

Γωνιά Γαλλικού Πολιτισμού στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης  

Μαζί με την Διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μαρία Τζούρα δίπλα στην ήδη υπάρχουσα βιβλιοθήκη του Σχολείου δημιουργήθηκε μία άλλη βιβλιοθήκη που θα φέρει το Γαλλικό Πολιτισμό με βιβλία και άλλες μορφές μέσων. «Θέλησα να δώσω αυτή τη γωνιά στη μνήμη μίας συναδέλφου που την χάσαμε πρόσφατα και είχε αγωνιστεί πάρα πολύ με την γαλλική γλώσσα και την γαλλοφωνία και την είχα μαθήτρια και θα της αφιερώσουμε αυτή τη γωνιά, γωνιά πολιτισμού, βιβλίου, ανάγνωσης, λογοτεχνίας που μέσα από κει συνεχίζει το φως που αυτό το παιδί άφηνε μέσα από τις συνεργασίες και την διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας».  

 

Η Σοφία Μπαρουτσάκη - Τσιριγώτη  

Γεννήθηκε στο Ναύπλιο. Πτυχιούχος του πανεπιστήμιου Γκρενόμπλ της Γαλλίας (Université Stendhal - Grenoble 3) Επιστήμες της γλώσσας, ειδικότητα η γαλλική ως ξένη γλώσσα. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Λε Μαν της Γαλλιας (université du Maine) Διδακτική των Γλωσσών και Νέες Τεχνολογίες στη Γλωσσική Επικοινωνία. Διδάκτωρ Γαλλικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας του πανεπιστήμιου της Μπορντώ (Université Montaigne III - Bordeaux). Υποψήφια διδάκτωρ του πανεπιστήμιου Σορβόννης του Παρισιού (Université Paris IV - Sorbonne) «La littérature au service de l'interculturalité dans la classe de FLE en Grèce et l'apport des nouvelles technologies». 

Διδάσκει στην ιδιωτική σχολή γαλλικής γλώσσας και πολιτισμού: ABC στην Μυτιλήνη και στο πανεπιστήμιο Αιγαίου στο πλαίσιο της πολυγλωσσίας. 

Συμμετέχει ενεργά σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και σεμινάρια : Mai 2018 à Poitiers, mai 2019 Québec à Montréal (UQAM), octobre 2019 Université de Rouen Normandie, Mont-Saint-Aignan, Mars 2021 CY Cergy Paris Université, juin 2021 ENS de Meknès Maroc, juillet 2021 CRIFPE.CA Montréal-Canada, juillet 2021 XVe Congrès mondial de la FIPF - Tunisie, mai 2022 Ecole Normale Supérieure - Messaoud Zeghar - Sétif - Algerie,juillet 2022 Exeter - Royaume Uni, με μεγάλη συγγραφική δράση σε επιστημονικά περιοδικά. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey