Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Μια μοναδική έκθεση από το Εργαστήριο Μουσειολογίας Museolab και τον Μικρασιάτικο σύλλογο «το Κιόστε»
Το Σάββατο, 1 Ιουνίου 2024, 19:30, στο15ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας (Ηλία Βενέζη και Θεοφίλου Χατζημιχαήλ) θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης «Έρχονται οι γλάροι» που διοργανώνεται από το εργαστήριο Μουσειολογίας «Museolab» με την επίβλεψη της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Μουσειολογίας, Νάσιας Χουρμουζιάδη σε συνεργασία με τον Μικρασιάτικο Σύλλογο Αγιοπαρασκευούσηδων – Τσεσμελήδων Μυτιλήνης «το Κιόστε».
Με την αινιγματική αυτή φράση, θα συναντηθούν φέτος με το κοινό της Μυτιλήνης οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών στην Πολιτισμική Πληροφορική και Επικοινωνία, του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου κορυφώνοντας, για μια ακόμη φορά, την εκπαιδευτική διαδικασία με μια έκθεση.
Ο Μικρασιατικός Σύλλογος «Το Κιόστε» αφού ξεκίνησε δυναμικά την καταγραφή των αναμνήσεων των προσφύγων της Αγίας Παρασκευής Τσεσμέ (ή Κιόστε) αποφάσισε να παρουσιάσει στην πόλη της Μυτιλήνης το υλικό που συγκέντρωσε μέχρι στιγμής. Δέχτηκε, λοιπόν, με χαρά την πρό(σ)κληση των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών της κατεύθυνσης Μουσειολογίας του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην «Πολιτισμική Πληροφορική και Επικοινωνία του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη έκθεση, με τίτλο «Έρχονται οι γλάροι. Οι μουσειολόγοι συναντούν το Κιόστε».
Άνθρωποι που μετά απ’ τον Πρώτο και τον Δεύτερο Διωγμό απ’ τη Μικρασιατική Γη, πέταξαν, όπως οι γλάροι, για θάλασσες άλλες μακριά απ’ το χωριό τους. Πολλοί απ’ αυτούς ήρθαν σε τούτο το νησί. Φέρνοντας μαζί και μεγάλο μέρος απ’ τα καΐκια τους, εγκαταστάθηκαν κυρίως στην πόλη της Μυτιλήνης και κάποιοι στην Παναγιούδα και τη Σκάλα Λουτρών, στα ψαρολίμανα, όπου μπορούσαν να ασκήσουν το αλιευτικό τους επάγγελμα. Με όλες τις δυσκολίες της προσφυγιάς βρήκαν απάνεμο λιμάνι στη Λέσβο, το γέμισαν με καΐκια, αράδιασαν στην προκυμαία τα δίχτυα τους και πλημμύρισαν τις ιχθυαγορές με πολλά και φρέσκα ψάρια!
Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών στην Πολιτισμική Πληροφορική και Επικοινωνία του τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου παρέλαβαν αυτές τις νοσταλγικές αφηγήσεις που κατέγραψε εκ μέρους του συλλόγου με την επαγγελματική του εμπειρία ο Μιχάλης Αικατερίνης και τον τεχνικό εξοπλισμό του FOCUS Digital Marketing Agency και με την επιστημονική τους τεχνογνωσία της σύγχρονης μουσειολογίας, χρησιμοποιώντας οπτικοακουστικά μέσα τις μετέτρεψαν σε ζωηρές παραστάσεις γεμάτες εικόνα και ήχο που αντικατοπτρίζουν γλαφυρά την εικόνα του χωριού και τα χρόνια που ακολούθησαν την εγκατάστασή τους στη Μυτιλήνη!
Η έκθεση παρουσιάζει την ιστορία της κοινότητας, την προσφυγική εγκατάσταση στη Μυτιλήνη, την κοινωνική ένταξη αυτών των ανθρώπων και την πορεία των απογόνων των προσφυγικών οικογενειών ως σήμερα.
«Οι «μουσειολόγοι» του Πανεπιστημίου, έχοντας ήδη συμπληρώσει δέκα χρόνια συνεχόμενης παρουσίας στη ζωή του νησιού, νιώθουν πια κομμάτι της τοπικής κοινωνίας και φέτος επιχειρούν να παρουσιάσουν μια πτυχή της ίδιας της ψυχής της. Σχεδίασαν και υλοποίησαν την έκθεση μαζί με τα μέλη του Κιόστε, του Μικρασιατικού Συλλόγου Αγιοπαρασκευούσηδων-Τσεσμελήδων Μυτιλήνης.
Πώς παρουσιάζεις, όμως, τη ψυχή μιας κοινότητας που έφτασε στο νησί πριν από εκατό χρόνια από την Ερυθραία και ρίζωσε εδώ; Πώς δείχνεις την ταυτότητα μιας κοινότητας που ενώ αλλάζει και εξελίσσεται κρατάει τρυφερά μέσα της μια ρευστή παράδοση; Πώς φυλακίζεις σε τέσσερις τοίχους την ανοιχτή θάλασσα;
Πώς αιχμαλωτίζεις ένα τσούρμο ταξιδιάρηδες γλάρους;
Οι μουσειολόγοι βάζουν τις γνώσεις, τις κατασκευές, τους ήχους τις εικόνες, τα πολλά μέσα που μαθαίνουν να χειρίζονται, και το Κιόστε τις αναμνήσεις μιας τόσο άγνωστης και ταυτόχρονα τόσο οικείας πατρίδας. Και μαζί, σας περιμένουν το Σάββατο 1 Ιουνίου, στις 19.30 μ.μ., στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας να το ανακαλύψετε» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δελτίο Τύπου.
Κατά την διάρκεια των εγκαινίων το χορευτικό τμήμα του συλλόγου θα παρουσιάσει με ζωντανή μουσική μικρασιατικούς χορούς από την Χερσόνησο της Ερυθραίας. Θα συμμετέχουν οι μουσικοί Φλώρα Αντωνοπούλου στο τραγούδι & στα κρουστά, ο Δημήτρης Καρπούζης στο τραγούδι και στο βιολί και η Αγγελική Καρπούζη στο ούτι.
Την Κυριακή 2 Ιουνίου στις 19:30 στο χώρο της έκθεσης η χορωδία του συλλόγου θα ερμηνεύσει τραγούδια απ’ την Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ με την καθοδήγηση του μουσικού Άρη Αποστολή.
Η έκθεση θα διαρκέσει από 1-6 Ιουνίου 2024 και οι μέρες και ώρες λειτουργίας είναι Σάββατο-Κυριακή: 10.00-13.00 & 17.00-21.00 και Δευτέρα έως Πέμπτη: 18.00-21.00.