Η κάργια της Λέσβου…

01/07/2012 - 05:56
Αποφάσισα να παρεμβάλω στον Όλυμπο μια μικρή ιστορία της πόλης μας. Κατ’ αρχάς θα περιγράψω μια οικογένεια πουλιών, τα Corvidae, στα οποία ανήκουν ορισμένα πολύ κοινά είδη, γνωστά σαν κόρακες, κουρούνες και κάργιες.
Μια οικολογική ιστορία στη Μυτιλήνη

Αποφάσισα να παρεμβάλω στον Όλυμπο μια μικρή ιστορία της πόλης μας. Κατ’ αρχάς θα περιγράψω μια οικογένεια πουλιών, τα Corvidae, στα οποία ανήκουν ορισμένα πολύ κοινά είδη, γνωστά σαν κόρακες, κουρούνες και κάργιες. Στο νησί, το μεγαλύτερο, ένα αρκετά μεγάλο πουλί, ο Κόρακας (Corvus corax), ή όρνιο, πετά ψηλά και τον συναντάμε στα βουνά μας (63,5 εκ.). Το πιο γνωστό όμως είναι η Σταχτοκουρούνα (45 εκ.), πασίγνωστη κουρούνα, πανταχού παρούσα κατά ζεύγη ή κοπάδια, η πανέξυπνη που ερευνάται τώρα σ’ όλο τον κόσμο (υπάρχει η ολόμαυρη παραλλαγή). Αυτή φωλιάζει στις κορυφές ψηλών δένδρων. Είναι μαύρη με σταχτιά ράχη και κάτω μέρος του σώματος (Corvus corone cornix). Αυτήν ξέρουν όλη σαν κάργια, κουρούνα και τα παιδιά σαν κόρακα. Στην ίδια οικογένεια ανήκει και η πανέξυπνη Κίσσα, η πολύχρωμη (34 εκ.) με το γαλάζιο στα φτερά, που φωλιάζει και στην πόλη (Garrulus glandarius, Φλύαρος ο βαλανοφάγος). Μέχρις εδώ όλα καλά!


Η πανέξυπνη κοινή κουρούνα (πάνω) και οι μικρές κάργιες στην πρόσοψη (αριστερά) και στα πλάγια «παράθυρά τους», στον Άγιο Θεράποντα (δεξιά)

Στην οικογένεια, στο νησί υπήρχε ακόμα ένα είδος, το οποίο θυμόμαστε όλοι σαν κάργια, να πετά κοπαδιαστά επάνω από το χωριό, χαμηλά κρώζοντας όταν ήταν να βρέξει. Ήταν η Corvus monedula, η κάργια, μόλις 33 εκ., κατάμαυρη με σταχτί αυχένα και μάγουλα, με χαρακτηριστικό γαλάζιο μάτι (ίριδα). Αυτή, πάντα σε κοπάδια, φώλιαζε ομαδικά μέσα στις στέγες των σπιτιών που κάτω από τα κεραμίδια δεν είχαν γρηπίδα και επέτρεπαν την είσοδο των πουλιών. Μάζευαν πούπουλα, τρίχες και κλαδιά.


Πάει το υπέροχο σπίτι στον Παπάδο (αριστερά) και αυτά με τις εισόδους στη στέγη (δεξιά)

Κάποτε τα επικήρυξαν και θυμάμαι να τα κυνηγούν μέσα στην πλατεία του Παπάδου, ενώ κατέστρεψαν τις φωλιές στα λιγοστά σπίτια που φώλιαζαν (το υπέροχο του Μαλαπάσχα, που δεν υπάρχει πια).
Το πουλί εξαφανίστηκε από το μεγαλύτερο μέρος του νησιού και έρχεται κοπαδιαστά για τροφή από τη Μικρά Ασία.


Εδώ, στην αγορά, τις θανάτωναν!

Και η ιστορία μας! Στον Άγιο Θεράποντα, στους δύο «πύργους» της πρόσοψης με τους τρούλους, εγκαταστάθηκε ένα κοπαδάκι από «κάργιες», γέννησε μέσα στις «δύο αρχοντικές κατοικίες» και μπαινοβγαίνουν από την πρόσοψη (κόσμημα ήλιο) και από τις πλάγιες πλευρές, με τα σταυρόσχημα ανοίγματα.
Θα ‘λεγα ότι είναι ευκαιρία να πάνε τα παιδιά να δούνε και την πραγματική «κάργια», για να την ξεχωρίζουν από την πανταχού παρούσα «κουρούνα».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey