Από την Άνω Χαραμίδα, με τον οικισμό και την Παλαιοχριστιανική των Τσεσμέδων, υπάρχει πέρασμα, ανάμεσα στα βραχώδη υψώματα, προς τον κόλπο της Γέρας και το σημαντικό όρμο του Παλιόλουτρου.
Από την Άνω Χαραμίδα, με τον οικισμό και την Παλαιοχριστιανική των Τσεσμέδων, υπάρχει πέρασμα, ανάμεσα στα βραχώδη υψώματα, προς τον κόλπο της Γέρας και το σημαντικό όρμο του Παλιόλουτρου. Ένα πέρασμα, ανάμεσα στις ελιές, και μια Παναγιά, την επονομαζόμενη της Καληκαρ(δ;)ιάς (θέση 86), με νερό και κομμάτια παλιού ναού (θωράκιο, κομμάτια ραβδωτών κιόνων). Φαίνεται η συνέχεια του εσωτερικού οικισμού με αυτόν της θάλασσας.
Η Παναγιά της Καληκαριάς (πάνω) δίπλα στον όρμο του Παλιόλουτρου (αριστερά) με το λατομείο απέναντι (δεξιά)
Κοντά σε ένα ωραία φτιαγμένο καμίνι για ξυλοκάρβουνα, το 1996, ο αείμνηστος Γιάννης Λύρας μού έδειξε ξεθαμμένα δύο μαρμάρινα κομμάτια θωρακίων και μια φακοειδή μυλόπετρα από ελαιόμυλο (trapetum).
Και στο ξυλοκάμινο, μέσα στο πέρασμα (αριστερά) ο λιόμυλος (δεξιά)
Ένα γύρο υπάρχει κεραμική και στην πλαγιά, που βλέπει από το βοριά το Παλιόλουτρο, λαξεύματα στο βράχο, από όπου έχουν αφαιρεθεί μεγάλα ορθογώνια κομμάτια ασβεστολίθου, δείχνουν τη θέση αρχαίου λατομείου.
... και τα αρχαία κτίσματα
Το υλικό, γκρίζα πέτρα, δείχνει την προέλευση των αρχιτεκτονικών μελών των κτηρίων των γύρω οικισμών. Ο δε ελαιόμυλος, την πανάρχαια καλλιέργεια της ελιάς, όπως άλλωστε μας το παραδίνει το κτηματολόγιο της εποχής του Διοκλητιανού.