Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Μουτζούρης: Κατάθεση προσφυγής στο ΣτΕ και ασφαλιστικά μέτρα κατά της δημιουργίας δομών στα νησιά ανακοίνωσε από το βήμα του συλλαλητηρίου. Παρά την επιστράτευση όλων των μέσων, η συγκέντρωση στην πλ. Σαπφούς ήταν κατώτερη των προσδοκιών και προβλημάτισε...
Η Περιφέρεια προχωράει σε κατάθεση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας συνοδευόμενη από ασφαλιστικά μέτρα κατά της δημιουργίας δομών στα νησιά. Η είδηση αυτή, ήρθε δια στόματος Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη κατά την ομιλία του στο Συλλαλητήριο που οργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μετά από απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ωστόσο παρά την μεγάλη κινητοποίηση των διοργανωτών, η συμμετοχή του κόσμου στο συλλαλητήριο ήταν κατώτερη των προσδοκιών, γεγονός που δεν ικανοποίησε, σύμφωνα με πληροφορίες και την περιφερειακή αρχή και ας μιλά για «μεγαλειώδη συγκέντρωση». Στην κεντρική ομιλία του ο Περιφερειάρχης Κ. Μουτζούρης, από τη μιά παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση με την φύλαξη των συνόρων περιόρισε τις ροές και προχώρησε σε αποσυμφόρηση των νησιών , θέλοντας έτσι να κρατήσει χαμηλούς τόνους έναντι της κυβέρησης , και από την άλλη διατύπωσε την αντίθεσή του στη δημιουργία της δομής στη Βάστρια κοντά στο κεντρικό δάσος του νησιού, αναρωτόμενος τι χρειάζονται τέτοιες δομές, ενώ σημείωσε ότι η Ευρώπη θέλει να ξεφορτωθεί μετανάστες και να τους στείλει εδώ. Και η εναλλακτική πρόταση που διατύπωσε από το βήμα του συλλαλητηρίου ο περιφερειάρχης , στο όχι στις δομές ήταν η δημιουργία ενός απλού καταγραφικού κέντρου , όχι δομής όπως διευκρίνισε, σε μια περιοχή που θα αναζητηθεί. Το συλλαλητήριο μετά τις ομιλίες των εκπροσώπων των διοργανωτών, με πρόταση του περιφερειάρχη , προφανώς για να μην υπάρξουν και παρατράγουδα , μετά τα έκτροπα που διαδραματίστηκαν στη Βάστρια με την πυρπόληση των μηχανημάτων, έληξε ειρηνικά και ήσυχα.
Στο Συλλαλητήριο, συμμετείχαν, όπως ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου, η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Βορείου Αιγαίου, ο Εμπορικός Σύλλογος Καλλονής, ο Εμπορικός Σύλλογος Πλωμαρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εστίασης ΑΣΠΙΔΑ, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου, ο Σύλλογος Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ, οι Δικαστικοί Υπάλληλοι, το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτιστικών και Τουριστικών Επαγγελμάτων, το Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα δομικά υλικά & κατασκευές, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Μυτιλήνης, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Καλλονής, ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου, ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Λέσβου, η Κίνηση Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο, η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών Λέσβου, ο Σύλλογος Σκαλοχωριτών Άγιος Γεώργιος. Μήνυμα συμπαράστασης έστειλαν η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής.
Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκαν, πέρα από τους επικεφαλής των αυτοδιοκητικών παρατάξεων της Περιφέρειας, πλην Καλογήρου, αυτοδιοικητικών παραγόντων της αντιπολίτευσης από το δήμο Μυτιλήνης, το δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξ. Βέρρο και συμβούλων της περιοχής, το παρόν έδωσαν και οι βουλευτές Γιάννης Μπουρνούς, του Συριζα και η Μαρία Κομνηνάκα του ΚΚΕ.
Σημειώνεται ότι και αρκετά καταστήματα της αγοράς της Μυτιλήνης είτε παρέμειναν κλειστά, είτε έκλεισαν την ώρα του συλλαλητηρίου, παρά την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης να μην συμμετέχει καθώς όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση «οι έμποροι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ούτε για μια μέρα το κλείσιμο των επιχειρήσεων τους».
Η ομιλία του Περιφερειάρχη
«Συγκεντρωθήκαμε σε αυτή τη μεγαλειώδη συγκέντρωση μετά τη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου. Είναι μία συγκέντρωση καρδιάς, δεν είναι πολιτική συγκέντρωση. Δεν ταυτιζόμαστε σε αυτή τη συγκέντρωση, σε αυτή τη διεκδίκηση με κανένα κόμμα. Ταυτιζόμαστε με την Ελλάδα και τα νησιά μας. Είναι μια συγκέντρωση ειρηνική. Γίνεται μετά από δύο χρόνια αφότου κάποιοι ήρθαν στα νησιά μας και προσπάθησαν να φτιάξουν τις δομές. Οι δυνάμεις αυτές έφυγαν άπρακτες. Σήμερα το σύνθημά μας είναι ΟΧΙ στην ΒΆΣΤΡΙΑ ΟΧΙ στον ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ, ΟΧΙ στο ΘΟΛΟΣ, ΟΧΙ στο Χαλκειός, ΟΧΙ σε δομές. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ενδώσουμε (...)Αφού σήμερα φυλάσσονται τα σύνορα μας, για ποιο λόγο θέλουμε δομές των 3000 & 5000; (…) Η μόνη εξήγηση για τις δομές είναι ότι προορίζονται να γεμίσουν με μετανάστες που θα έρχονται από άλλες χώρες και από την υπόλοιπη Ελλάδα. Δεν έχουμε καταλάβει ότι τα νησιά αυτά είναι νησί ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Αυτό που προτείνουμε είναι να έχουμε ένα κέντρο καταγραφής και ταυτοποίησης ούτως ώστε να καταγράφονται αυτοί οι άνθρωποι και ταχέως να μεταβούν εκεί που θέλουν δεν είναι δυνατόν να γίνει μία δομή μέσα στο μεγαλύτερο δάσος του Αιγαίου (...) Όλα αυτά γίνονται με τη βούληση της Ευρώπης, η Ευρώπη θέλει να ξεφορτωθεί το πρόβλημα, το μεταφέρει στην Ελλάδα και η Ελλάδα το μεταφέρει στα νησιά. Άρα λοιπόν πρέπει να συνομιλούμε με τους Ευρωπαίους. Προτείνουμε λοιπόν να έρθουν, να συζητήσουμε να βρούμε μία λύση κοινά αποδεκτή και ιδιαίτερα με τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων των νησιών μας (...) Η περιφέρεια προχωράει σε κατάθεση προσφυγής στο συμβούλιο της επικρατείας συνοδευόμενη από μέτρα ασφαλιστικά για να μην είναι δυνατή η πρόθεση της Κομισιόν (...) Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε Έλληνες, αγαπάμε την πατρίδα μας & δεν ενδίδουμε εύκολα σε τέτοιες πιέσεις των ευρωπαίων και δεν θέλουμε να καταστούμε εδώ μία βάση αλλοδαπών».
Στη συγκέντρωση μίλησαν επίσης εκπρόσωποι των κύριων φορέων που συνδιοργάνωσαν αυτό το συλλαλητήριο , όπως η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο, το Δίκτυο Κοινοτήτων , Η ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων και του Δημ. Συμβουλίου Δυτ. Λέσβου.
Διαφορετική πάντως ήταν η προσέγγιση την επομένη του συλλαλητηρίου, με την Περιφέρεια να δίνει συνέχεια χαιρετίζοντας τους πολίτες που πήραν μέρος , αλλά και εμφανώς ...μουδιασμένη, ενώ σε κοινή τους δήλωση οι Ν.Ε. του κυβερνώντος κόμματος σε Λέσβο, Χίο και Σάμο μιλούν για χαμηλή συμμετοχή του κόσμου, και για εμπιστοσύνη του κόσμου στους κυβερνητικούς χειρισμούς για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.
Αξιοπρόσεκτη και η παρέμβαση του κυβερνητικού βουλευτή Χαρ. Αθανασίου, την παραμονή του συλλαλητηρίου όπου επιχειρεί να απαντήσει στις ενδεχόμενες ανησυχίες του κόσμου, αλλά διαψεύδοντας και τους αυθαίρετους ισχυρισμούς των διοργανωτών περί μεταφοράς στις δομές των νησιών μεταναστών από χώρες της Ευρώπης ή ότι δεν θα κλείσει το Μαυροβούνι .
Παραμονές του συλλαλητηρίου έκανε αίσθηση και προκάλεσε ποικίλα σχόλια η αναβολή της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Μυτιλήνης, που προκάλεσαν 12 σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, λόγω της μη ύπαρξης απαρτίας, μετά την απόφαση των συμβούλων των παρατάξεων Κύτελη, Μαμάκου και Ζαφειρίου να μη παρευρεθούν ανακοινώνοντας το λόγο της στάσης τους αυτής. Οι παρεμβάσεις και οι ανακοινώσεις του Χ. Αθανασίου, της ΝΔ, της Περιφερειακής αρχής, αλλά και τα διαδραματιζόμενα στο Δημ. Συμβούλιο Μυτιλήνης δημοσιεύονται στη συνέχεια του ρεπορτάζ.
Περιφερειακή Αρχή: Οι πολίτες έδειξαν με τη συμμετοχή τους ότι δεν συναινούν με τα σχέδια της Ε.Ε.
«Οι πολίτες στην Λέσβο και στην Χίο έδειξαν με την συμμετοχή τους ότι δεν συναινούν με τα σχέδια της Ε.Ε για να μετατραπούν τα νησιά μας σε «φυλακές» και το διατρανώνουν με κάθε ευκαιρία» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με αφορμή το Συλλαλητήριο της 23ης Φλεβάρη.
Σε αυτή σημειώνεται: «Σε συνέχεια των αποφάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 23.02.2022 δυο μεγαλειώδες συγκεντρώσεις σε Μυτιλήνη και Χίο, με χιλιάδες πολίτες να διατρανώνουν την αντίθεση τους στην κατασκευή δομών και υπερδομών στα νησιά μας» και προστίθεται ακολούθως: «Η Περιφερειακή Αρχή χαιρετίζει την δυναμική αυτή παρουσία των νησιωτών και θα βρίσκεται δίπλα τους στηρίζοντας τον αγώνα για το καλό των τοπικών μας κοινωνιών».
ΝΟΔΕ: «Χαμηλή συμμετοχή»
«Η χαμηλή συμμετοχή του κόσμου στα συλλαλητήρια, τα οποία διοργανώθηκαν σήμερα σε Λέσβο και Χίο, η μη διοργάνωση αντίστοιχου στη Σάμο, η άρνηση στήριξης των κινητοποιήσεων από τους Δημάρχους των νησιών και τα ανοικτά καταστήματα δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως "λευκή επιταγή". Αποτελούν, όμως, τρανή απόδειξη της εμπιστοσύνης των πολιτών στα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής για της διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. Οι νησιώτες γυρίζουν την πλάτη τους στη διχαστική πολιτική των διοργανωτών και στα αδιέξοδα, που καλλιεργεί. Επιθυμούν το μεταναστευτικό να αποτελέσει παρελθόν και τα νησιά μας να μπουν σε τροχιά προόδου και ανάπτυξης.
αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι Νομαρχιακές Λέσβου, Χίου & Σάμου (ΔΕΕΠ) του κυβερνώντος κόμματος με αφορμή το Συλλαλητήριο της 23 Φλεβάρη 2022.
Αθανασίου: «Παραπληροφορούν ότι δήθεν δεν θα κλείσει το Μαυροβούνι »
Σε δελτίο Τύπο ο βουλευτής Λέσβου του κυβερνώντος κόμματος & Αντιπρόεδρος της βουλής, Χαράλαμπος Αθανασίου, λίγες ώρες πριν την κινητοποίηση έστειλε το δικό του μήνυμα.
«Συμμερίζομαι απόλυτα τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των αγνών συμπατριωτών μας, όσον αφορά το μεταναστευτικό. Ανησυχίες και προβληματισμούς που δημιούργησε μια συστηματικά οργανωμένη παραπληροφόρηση, που επιχειρείται τις τελευταίες μέρες. Παραπληροφορούν ότι δήθεν δεν θα κλείσει το Μαυροβούνι (ΚΑΡΑ-ΤΕΠΕΣ) αλλά ότι θα εξακολουθεί να υφίσταται παράλληλα με τη νέα εγκατάσταση (δομή). Παραπληροφορούν ότι δήθεν θα εγκατασταθούν στη Λέσβο μετανάστες και από άλλες περιοχές της Ελλάδος, ακόμα και από άλλες χώρες!! Αποσιωπούν όμως έντεχνα ότι παραλάβαμε στις 7 Ιουλίου του 2019, από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, 7927 μετανάστες και σήμερα είναι περίπου 1750, αριθμός που συνεχώς μειώνεται. Που βλέπουν την υπερδομή; Αποσιωπούν ότι η Κυβέρνησή μας φυλάσσει αποτελεσματικά τα σύνορα και αποσυμφόρησε τα νησιά» αναφέρει και προσθέτει ακολούθως: «Αποσιωπούν ότι κλείσαμε όλα τα διαμερίσματα φιλοξενίας μεταναστών στη Λέσβο, τις δομές του ΠΙΚΠΑ και τον δημοτικό ΚΑΡΑ-ΤΕΠΕ. Αποσιωπούν ότι είναι προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι το Μαυροβούνι (σημερινή δομή) κλείνει οριστικά και αξιοποιείται ο χώρος, όπως η Δημοτική Αρχή αποφασίσει με τη βοήθεια του Κράτους. Το ίδιο έγινε και στη Σάμο. Έκλεισε η παλιά δομή σε ένα μήνα. Το είπαμε και το πράξαμε. Αποσιωπούν ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα έλθουν στα νησιά μας μετανάστες από άλλα μέρη της χώρας ή από άλλες χώρες. Αποσιωπούν ότι στόχος είναι η μέγιστη παραμονή, όσων παράνομα εισέρχονται, να μην υπερβαίνει το εξάμηνο. Η ενημέρωσή μου αυτή δεν αποσκοπεί στο να αποτρέψει οποιονδήποτε να συμμετάσχει στην αυριανή εκδήλωση (μακρυά από μένα τέτοιες αντιλήψεις). Αντίθετα, τονίστε αύριο, ως πατριώτες, τις απόψεις σας, τις ανησυχίες σας, αλλά κρατείστε αυτά που προανέφερα».
Χαμός στη Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης
Δεν πραγματοποιήθηκε τελικά η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης καθώς δεν υπήρξε απαρτία του σώματος, αφού παρόντες ήταν μόνο 16 ενώ 17 οι απόντες. Το θέμα της συνεδρίασης «Συζήτηση περί συμμετοχής στις κινητοποιήσεις της Περιφέρειας Β. Αιγαίου την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022». Το θέμα τέθηκε μετά από αίτημα 12 Δημοτικούς Συμβούλους, ωστόσο η Δημοτική Αρχή του Στρατή Κύτελη, η παράταξη «Αλλάζουμε τον τόπο μας» του Μιχάλη Μαμάκου και «Η Λέσβος όπως της Αξίζει» του Παναγιώτη Ζαφειρίου δεν συμμετείχαν στην συνεδρίαση του οργάνου με αποτέλεσμα αυτή να μην πραγματοποιηθεί.
Η κίνηση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις με τους επικεφαλής των παρατάξεων ΜΕ ΠΥΞΙΔΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ, Εριφύλη Χιωτέλλη, ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ, Κώστα Αστυρακάκη και ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, Νίκη Τσιριγώτη να κάνουν λόγο για θεσμική εκτροπή.
Οι επιστολές των παρατάξεων Μαμάκου και Ζαφειρίου
«Η παράταξή μας «Αλλάζουμε το τόπο μας», από την πρώτη ημέρα λειτουργία του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου, σε σχέση με το επίκαιρο τα τελευταία χρόνια θέμα του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού, έχει συγκεκριμένη σταθερή και αταλάντευτη θέση την οποία και εκφράσαμε ως οφείλαμε στο θεσμικό μας όργανο αλλά και Δημόσια.
Η πρώτη παράταξη που εξέφρασε συγκεκριμένη άποψη είναι η δική μας. Το είπαμε σε όλους τους τόνους και το επαναλαμβάνουμε ακόμη μία φορά.
«ΜΙΚΡΗ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΔΟΜΗ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΔΟΜΩΝ»
Πήραμε όση ευθύνη μας αναλογούσε χωρίς διγλωσσίες, χωρίς δεύτερες σκέψεις, χωρίς τακτικισμούς, χωρίς λαϊκισμούς και χάιδεμα αυτιών, χωρίς ανίερες συμμαχίες, χωρίς αυτοσκοπούς, χωρίς εμμονές και χωρίς να υπολογίσουμε το όποιο προσωπικό πολιτικό κόστος.
Προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να στηρίζουμε τον τόπο μας, επί της ουσίας συμβάλλοντας με τις όποιες δυνάμεις μας στην έξοδο από την πολύχρονη κρίση που μας ταλανίζει ως τόπο τα τελευταία χρόνια.
Γι’ αυτό και σε καμία περίπτωση δεν θα μπούμε στην λογική όλων εκείνων που για δικούς τους λόγους, με απόλυτη εμμονή θέλουν να μας σύρουν στις δικές τους λογικές.
Ως αυτοδιοικητικά όντα με πολύχρονη προσφορά στον τόπο, κρίνουμε ότι το θεσμικό μας όργανο αποφάσισε πολλές φορές επί του συγκεκριμένου θέματος,. Η ιστορία θα μας κρίνει όλους. Το παιχνίδι του διχασμού της τοπικής κοινωνίας που εδώ και χρόνια εξυπηρετεί κάποιους, εμείς όχι μόνο δεν θα το υπηρετήσουμε, αλλά θα καταγγείλουμε και όλους εκείνους που το υπηρετούν.
Γι’ αυτό κ. Πρόεδρε δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε μία «Στημένη» συνεδρίαση προκειμένου να μην γίνουμε και εμείς, μέρος του προβλήματος, αλλά να είμαστε μέρος της λύσης του. » καταλήγει η ανακοίνωση της παράταξης Μαμάκου
Και η επιστολή Ζαφειρίου
«Θεωρούμε ότι αυτά τα ζητήματα έχουν συζητηθεί και έχουν παρθεί αποφάσεις από το κυρίαρχο όργανο που είναι το δημοτικό συμβούλιο.
Δεν θέλουμε να συμμετέχουμε ούτε στο διχασμό του δήμου μας ούτε και σε κανένα πολιτικό παιχνίδι.
Κρατάμε μία στάση έντιμη. Ο χρόνος θα δείξει… Όλοι κρινόμαστε από το κυρίαρχο λαό… για το λόγο αυτό.
Κύριε πρόεδρε,
Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι ο συνδρυασμός μας «Η Λέσβος όπως της αξίζει» δεν θα είναι παρούσα στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022. »