Λεσβιακό Βιβλίο 28-12-2024

29/12/2024 - 13:00 Ενημερώθηκε 31/12/2024 - 11:00

Παναγιώτης Σκορδάς: «Λεσβιακό Ημερολόγιο 2025. Γράμματα – Τέχνες – Πολιτισμός», Εκδόσεις «Δούκας», σελ. 496

Δεκαπέντε χρόνια και δεκαπέντε τόμους συμπλήρωσε το «Λεσβιακό Ημερολόγιο 2025. Γράμματα – Τέχνες – Πολιτισμός» του Παναγιώτη Σκορδά. Ξεκίνησε το 2011 και από τότε κάθε χρόνο κυκλοφορεί με πλουσιότατη ποικίλη και πρωτότυπη ύλη, λεσβιακού ενδιαφέροντος. Στις 7000 περίπου σελίδες έχουν φιλοξενηθεί πάνω από 600 εργασίες εκατοντάδων συνεργατών, πολλά αφιερώματα, σπανιότατο εικαστικό και φωτογραφικό υλικό.

Το εξώφυλλο του τόμου του 2025 κοσμεί πίνακας της Γεραγώτισσας καταξιωμένης εικαστικού Ηώς Αγγελή, το οπισθόφυλλο έργο της Βικτώριας Νιάνιου, ενώ τα κοσμήματα είναι του Στράτου Ζάνταλη. Για το έργο και τη διαδρομή της Ηώς Αγγελή υπάρχει ειδικό πολυσέλιδο αφιέρωμα. Γράφουν ο Νίκος Σηφουνάκης και η Λίτσα Καπετάνιου.

Το δεύτερο αφιέρωμα είναι για τον Πλωμαρίτη λογοτέχνη, δικηγόρο, δημοσιογράφο Ξενοφώντα Μαυραγάνη. Για τη ζωή και το πολυδιάστατο έργο του γράφουν οι: Δημήτρης Κόκορης, Χρήστος Ζαφείρης, Γιώργος Γιαννόπουλος, Έλενα Σοφιανού, Νίκος Δέτσης, Θανάσης Καλαμάτης, Παναγιώτης Σκορδάς.

Το τρίτο αφιέρωμα είναι για τη μεγάλη μας λυρική ποιήτρια, τη Σαπφώ. Γράφουν οι: Τασούλα Καραγεωργίου, Συμώνη Κατραμάδου, Δημήτρης Αναγνωστής και Μάγδα Αναγνωστή.

Το τέταρτο είναι για τη Μυτιληνιά Ολυμπιονίκη Μηλένα Κοντού. Καταγράφεται λεπτομερώς η αθλητική της διαδρομή μαζί με πλουσιότατο φωτογραφικό υλικό.

Η υπόλοιπη ύλη του τόμου είναι τα ταξινομημένη στις παρακάτω ενότητες: Πρώτη Γραφή – Πρώτη Ανάγνωση ( ποιήματα και διηγήματα των: Θόδωρου Μαραγκού, Δάφνης Βλουμίδη, Μαρίτας Στεφανέλλη, Κατερίνας Δουκάκη – Κουτσουρίδου, Πηνελόπης Κουρτζή, Ιγνάτιου Μαρμαρέλλη, Μάρως Ματθαίου), Αρχαιολογία. Νεώτερη Ιστορία, Εκκλησιαστική Ιστορία, Εικαστικά, Φωτογραφία, Νεοελληνική Γραμματεία, Ανθρώπων Έργα, Αλησμόνητες Πατρίδες, Πολιτική Ιστορία, Ιστορίες στη ντοπιολαλιά – Λαογραφία, Βιομηχανική Αρχαιολογία, Πατριδογνωσία, Η Λέσβος – Ο Χρόνος – Οι Άνθρωποι – Οι Ιστορίες τους….

Στην τελευταία ενότητα ο αναγνώστης θα διαβάσει τα παρακάτω: Παναγιώτης Σκορδάς – Μιχάλης Πολυπαθέλλης: Ευριπίδης Θυμέλης (1927 – 2024): Ο «Νέστορας» της Λεσβιακής τυροκομίας, Αναστασία Ζήση: Ο Μιχαήλ Γούτος και η συμβολή του στη διεθνή προβολή της Λέσβου, Έφη Δημητράκα: Η ιστορία του ξενοδοχείου «Λέσβιον» μέσα από τα μάτια του Ακίνδυνου Δημητράκα.

Παραθέτουμε τίτλους μερικών ακόμα εργασιών: Μαρία Γιαννίκου: Οι διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων στον ελλαδικό χώρο και ιδιαίτερα στη Λέσβο, Γιάννης Κωνσταντέλλης: Το χρονικό του μεγάλου σεισμού (1867) στη Λέσβο, Άννα Ανδρέου: Το καφενεδάκι της Κρατήγου, Δέσποινα Ανδρέου: Μητροπολίτης Μηθύμνης Διονύσιος Μηνάς, Μάγδα Αναγνωστή: Ευστάθιος και Περικλής Μπούκας, οι Αμερικάνοι, Κωστής Βουγιούκας: Ο κλαδος της Αγίας Παρασκευής, Βασίλειος Γεώργας: Στοιχεία της γλωσσικής συμπεριφοράς του Αργύρη Εφταλιώτη, Συμεών Γρ. Σταμπουλού: Στοιχεία για μιαν «αντιδικία» στον Στράτη Μυριβήλη και τον Γιάννη Σκαρίμπα, Jorge Ruiz Duenas : Δημήτρης Γέρος και Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, Αλέκος Κιουρέλλης: Οι υπέροχες πόρτες της Λέσβου, Χριστόδουλος Τσακιρέλλης: Το Χριστιανοχώρι της Περγάμου, Μιχάλης Κατανάκης: Ταξίδι στη Μηχανιώνα, Στράτος Σαλαβός: Οι Δήμαρχοι της Μεταπολίτευσης, Στρατής Πάντας; Από την ιστορία του Πολιχνίτου τη δεκαετία του 1940, Γιάννης Παπάνης: Γλωσσικά μπερδέματα: «Βουλές (ευκολίες) των … αρχοντικών σπιτιών», Μιχάλης Πολυπαθέλλης: Μένα μι συμφέν (ει) α κάθουμι, Στρατούλα Μουτζουρέλλη – Κωμαϊτου: Ξιμπαμπούλα, ξιμπαμπλέλ και παπούτσα, Γιάννης Τυροβολάς: Φωτογραφίζοντας τα Βιομηχανικά Παράκοιλα, Νίκη Ταστάνη: Το ελαιοτριβείο δι’ ατμού Γεωργίου Καμπεζά στα Παράκοιλα, Γιάννης Αγριτέλλης: Λίγες φωτογραφίες πολλές σκέψεις, Αθανάσιος Φραγκούλης: Σκουτάρος Λέσβου. Γλωσσικό σημείωμα σχετικό με την ονομασία του χωριού.

Το Λεσβιακό Ημερολόγιο 2025 ανοίγει με εισαγωγικό σημείωμα του Παναγιώτη Σκορδά και κλείνει με τα βιογραφικά όλων των συνεργατών.

(Συντελεστές: Ιδέα –Ανάπτυξη – Συντονισμός – Διορθώσεις - επιμέλεια: Παναγιώτης Σκορδάς, Φιλολογική φροντίδα – διορθώσεις: Τζάνος Στεφανέλλης, Σχεδιασμός – σελιδοποίηση: Τάκης Βαλάκος, Εκδόσεις: Δούκα, Συνεκδότης: Ανακύκλωση Αιγαίου ΑΕΒΕ).

( Πωλείται στα βιβλιοπωλεία της Μυτιλήνης και στο βιβλιοπωλείο ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ, Ιπποκράτους 44, Αθήνα, 26 ευρώ )

Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης (επιμέλεια) : Αθήνα, 27 συγγραφείς γράφουν για την αγαπημένη πόλη, εκδόσεις ΟΤΑΝ, Αθήνα 2024, σελ 176

 

Ο συμπατριώτης μας εκπαιδευτικός, βραβευμένος πεζογράφος και συστηματικός ανθολόγος επιμελήθηκε ένα ακόμα ενδιαφέρον βιβλίο, στο οποίο 27 συγγραφείς γράφουν για την αγαπημένη τους πόλη, την Αθήνα.

Το καλοκαίρι στην Αθήνα η πόλη μεταμορφώνεται. Οι δρόμοι της ζωντανεύουν από βόλτες, γέλια και μυρωδιές γιασεμιού που θυμίζουν μια παλιά, πιο ρομαντική εποχή. Στις γειτονιές, οι νέοι περπατούν ανέμελοι, οι ηλικιωμένοι αναπολούν παλιές αναμνήσεις, και όλοι αναζητούν τη δική τους θέση στη ζωή. Από τις πολύβουες πλατείες μέχρι τις ήσυχες λαϊκές αγορές, η καθημερινότητα κυλά αδιάκοπα, μέχρι να σπάσει η ζέστη με τις πρώτες στάλες βροχής.

Η πόλη, που δεν κοιμάται ποτέ, ξαναγεννιέται με κάθε αλλαγή, προσφέροντας στιγμές χαράς και νοσταλγίας σε όσους αναζητούν ομορφιά και ελπίδα στις απλές, καθημερινές της γωνιές. Η Αθήνα αυτή δεν είναι απλώς ένας αστικός χώρος – είναι μια πόλη που συνδέει το παλιό με το νέο, γεμάτη από ανθρώπους που παλεύουν, ονειρεύονται και ελπίζουν για το μέλλον.

Ένα νοσταλγικό, αλλά και ζωντανό πορτρέτο μιας πόλης που συνεχώς εξελίσσεται, όπως και οι κάτοικοί της.

Μερικά από τα ονόματα που περιλαμβάνονται στον τόμο: Μάκης Τσίτας, Κωνσταντίνος Μπούρας, Φίλιππος Φιλίππου, Αντώνης Σκιαθάς, Μάρκος Κρητικός, Έρικα Αθανασίου, κά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey