Όχι σε κινήσεις εντυπωσιασμού λέει ο οργανωτικός γραμματέας τού ΟΣΕΑΔΕ, Νίκος Χρυσάφης

Προς κατάργηση οι αποκεντρωμένες διοικήσεις

05/02/2015 - 15:01

Χωρίς πολιτικούς προϊσταμένους θα λειτουργήσουν οι αποκεντρωμένες διοικήσεις από εδώ και πέρα και μέχρι την οριστική κατάργησή τους, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Χωρίς πολιτικούς προϊσταμένους θα λειτουργήσουν οι αποκεντρωμένες διοικήσεις από εδώ και πέρα και μέχρι την οριστική κατάργησή τους, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης, τη Δευτέρα ζήτησε τις παραιτήσεις των γενικών γραμματέων των αποκεντρωμένων διοικήσεων και έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να τους αντικαταστήσει.

Τα καθήκοντά τους θα τα ασκούν οι γενικοί διευθυντές των αποκεντρωμένων, με επικεφαλής τον αρχαιότερο.

Προγραμματική θέση τού ΣΥΡΙΖΑ είναι η κατάργηση των αποκεντρωμένων διοικήσεων και η ενσωμάτωση των υπηρεσιών που είχαν αυτές, στα αντίστοιχα υπουργεία. Ωστόσο, η διαδικασία δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη.

Απαιτεί χρόνο, την ψήφιση νόμων από τη Βουλή και σειρά άλλων ενεργειών. Η θέση τού ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται στην αρχή της αποδέσμευσης του α΄ και β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης από την κηδεμονία του κράτους, ώστε να μπορέσουν να επιτελέσουν το ρόλο τους.

Την κατάργηση του πολιτικού ρόλου των αποκεντρωμένων διοικήσεων είχαν ζητήσει πολλοί περιφερειάρχες αλλά και δήμαρχοι, καθώς συχνά - πυκνά οι γενικοί γραμματείς τους, αν και διορισμένοι, παρενέβαιναν στις υποθέσεις της αυτοδιοίκησης.

Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα αυτό αναμένεται να γίνουν γνωστές σήμερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει ο κ. Βούτσης με την Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ). Για τη συνάντηση αυτή επρόκειτο να μεταβεί χθες στην Αθήνα ο οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, Νίκος Χρυσάφης.

Δεν είναι απλό…
Ο ίδιος τονίζει πως η κατάργηση των αποκεντρωμένων διοικήσεων δεν είναι μια απλή διαδικασία, αφού ως «δημιούργημα» του «Καλλικράτη» συγκεντρώθηκαν όλες οι κρατικές αρμοδιότητες που δεν μπορούσαν να μεταφερθούν υπό τη διοίκηση των αιρετών (περιφερειαρχών, δημάρχων) και που το κράτος οφείλει να διατηρεί, όπως δάση, ύδατα, ιθαγένεια κ.λπ..

«Πρόκειται για αρμοδιότητες που το κράτος εκ του Συντάγματος δεν μπορεί να απολέσει ή να εκχωρήσει στην αυτοδιοίκηση και αυτό πρέπει να το αντιληφθεί η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και να μην προχωρά σε βιαστικές κινήσεις-κινήσεις εντυπωσιασμού», είπε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο κ. Χρυσάφης απευθυνόμενος προς την ηγεσία του Υπουργείου, τονίζει πως πρέπει να καταλάβει ότι «οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο έχουν περάσει μια δεκαετία τουλάχιστον απαξίωσης του έργου τους-κατασυκοφάντησής τους και την τελευταία πενταετία μάλιστα, με τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης και της απαξίωσης στο κεφάλι, με συνέπεια να είναι επιφυλακτικοί σε οποιαδήποτε αλλαγή, πολύ δε περισσότερο όταν αυτή είναι σε αχαρτογράφητα νερά ή χωρίς να έχει τεθεί επί τάπητος ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.

Οπότε, η όποια εξαγγελία κατάργησης και επειδή δεν είναι εξαγγελία επαναπρόσληψης ή κατάργησης μνημονιακών νόμων και διατάξεων, λογικό είναι να δημιουργεί αναστάτωση, μια αναστάτωση μάλιστα χωρίς αιτία».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Χρυσάφης υποστηρίζει πως οι αλλαγές πρέπει να γίνουν μετά από διάλογο με τους Εργαζομένους και στην κατεύθυνση της βελτίωσης της δημόσιας διοίκησης προς όφελος του δημόσιου καλού και όχι για την εξυπηρέτηση αιτημάτων των περιφερειαρχών ή όποιων άλλων.

«Οι όποιες αλλαγές δεν μπορεί να είναι για μια ακόμη φορά και απ’ αυτή την κυβέρνηση αποτέλεσμα μιας υπογραφής για τη δημιουργία χαρτοφυλακίου του όποιου υπουργού και πολύ δε περισσότερο, μια κίνηση στη “σκακιέρα” της δημόσιας διοίκησης, γιατί εδώ πρόκειται για αρμοδιότητες και ανθρώπινες ζωές και όχι για πιόνια σε μια παρτίδα σκάκι», καταλήγει ο κ. Χρυσάφης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey