Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Η πληθυσμιακή μείωση κάποιων χωριών, αλλά και η αύξηση των κατοίκων των αστικών κέντρων των νησιών, βάσει της τελευταίας απογραφής, αποτυπώνεται και στην εκπροσώπησή τους στα δημοτικά συμβούλια που θα εκλεγούν στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές. Έτσι η απογραφή του 2011, μετά τις αλλαγές που έφερε στον αριθμό των δημοτικών κοινοτήτων, τις οποίες μείωσε κατά δύο στη Λέσβο, μετά την αλλαγή στην εκπροσώπηση της Λήμνου στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου η περιφερειακή ενότητα έχασε έναν απ’ τους τέσσερις συμβούλους της, φέρνει ανατροπές και στη σύνθεση των δημοτικών συμβουλίων. Αυξάνει τους συμβούλους της Μυτιλήνης και της Μύρινας κατά δύο εις βάρος αντίστοιχα των δημοτικών ενοτήτων Μανταμάδου, Πολιχνίτου, Ατσικής και Μούδρου, που χάνουν από ένα δημοτικό σύμβουλο.
Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών τη Μ. Τρίτη, και με βάση τα αποτελέσματα της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών 2011, που αφορούν στον De Facto Πληθυσμό της Χώρας, ορίστηκε ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων κάθε εκλογικής περιφέρειας, αφού με τον «Καλλικράτη» (άρθρου 25 του Ν. 3852/2010) η εκπροσώπηση στα όργανα είναι ανάλογη με τον πληθυσμό της κάθε δημοτικής ενότητας.
20 στη Μυτιλήνη…
Με την απογραφή του 2001, ο τέως Δήμος Μυτιλήνης είχε πληθυσμό 36.196 κατοίκους και έτσι στις εκλογές του 2010 η δημοτική ενότητα εκπροσωπήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο με 18 συμβούλους απ’ όλες τις παρατάξεις. Με βάση την απογραφή του 2011, ο πληθυσμός της Μυτιλήνης αυξήθηκε (παρά τη μείωση στο υπόλοιπο νησί) σε 37.499 κατοίκους οπότε και στις εκλογές της 18ης Μαΐου, η δημοτική ενότητα Μυτιλήνης θα εκλέξει στο Δημοτικό Συμβούλιο συνολικά 20 συμβούλους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση του πληθυσμού του Δήμου Λέσβου από 90.643 σε 86.312 κατοίκους, δεν επηρέασε το συνολικό αριθμό των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, που παραμένει και για την περίοδο 2014-2019, 45μελές.
Οι δύο παραπάνω σύμβουλοι της Μυτιλήνης αφαιρούνται απ’ τις δημοτικές ενότητες Μανταμάδου και Πολιχνίτου, που απ’ το Σεπτέμβρη θα έχουν μειωμένη εκπροσώπηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου. Πιο συγκεκριμένα ο Μανταμάδος σήμερα εκπροσωπείται από δύο δημοτικούς συμβούλους, αφού στην απογραφή του 2001 είχε ο τέως Δήμος 3.210 κατοίκους. Με την απογραφή του 2011, ο πληθυσμός της περιοχής μειώθηκε στους 2.423 κατοίκους με αποτέλεσμα ο Μανταμάδος να χάσει έναν δημοτικό σύμβουλο.
Ομοίως ο Πολιχνίτος είχε 5.288 κατοίκους και εκπροσωπείται στο Δημοτικό Συμβούλιο με τρεις συμβούλους, ενώ με την τελευταία απογραφή ο πληθυσμός του μειώθηκε κατά χίλιους και πλέον κατοίκους, έφτασε τους 4.173, οπότε απ’ το Σεπτέμβριο η δημοτική ενότητα θα έχει δύο συμβούλους.
…13 στη Μύρινα
Ανάλογη αλλαγή είχαμε και στη Λήμνο, όπου η δημοτική ενότητα της πρωτεύουσας Μύρινας με μικρή σχετικά πληθυσμιακή αύξηση μεταξύ των δύο απογραφών, από 7.488 κατοίκους το 2001 αυξήθηκε σε 7.818 το 2011, εκλέγει δύο επιπλέον δημοτικούς συμβούλους, 13 από 11.
Ομοίως, οι δημοτικές ενότητες Μούδρου και Ατσικής που έχασαν αντίστοιχα 955 και 382 κατοίκους, από απογραφή σε απογραφή, χάνουν και από ένα δημοτικό σύμβουλο. Ο Μούδρος από επτά συμβούλους θα συμμετέχει με έξι στο 27μελές συμβούλιο, ενώ η Ατσική με τέσσερις αντί για πέντε που εκπροσωπείται τώρα.
Στον πίνακα αναλυτικά παρουσιάζουμε την υπουργική απόφαση για τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων ανά δημοτική ενότητα, που θα ισχύσει στις εκλογές, βάσει της τελευταίας απογραφής.
Περισσότεροι υποψήφιοι
Μια ακόμη αλλαγή που επήλθε μόλις προχθές με τη δημοσίευση σε ΦΕΚ του νόμου 4257/2014 «Επείγουσες ρυθμίσεις Υπουργείου Εσωτερικών», κι αφορά στους δημοτικούς συμβούλους είναι η δυνατότητα που παρέχεται στους συνδυασμούς να έχουν υποψήφιους σε αριθμό διπλάσιο απ’ τον αριθμό των εδρών της κάθε δημοτικής ενότητας. Στο άρθρο 24 του νέου νόμου μεταξύ άλλων αλλαγών που επέρχονται, σημειώνεται στην παράγραφο 4 ότι: «Το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης β΄ της παρ. 2 του άρθρου 18 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως ακολούθως: «β) Τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους, σε αριθμό ίσο τουλάχιστο με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας με δυνατότητα προσαύξησης έως και εκατό τοις εκατό (100%).»
Στις προηγούμενες εκλογές για παράδειγμα, στη δημοτική ενότητα Μυτιλήνης, για τις 18 έδρες μπορούσε ο κάθε συνδυασμός να έχει υποψήφιους από 18 έως 27, δηλαδή προσαυξημένο έως και κατά 50%. Με τα νέα δεδομένα για τις 20 έδρες της Μυτιλήνης, ο κάθε συνδυασμός μπορεί να έχει από 20 έως 40 υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους.