Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Σκληρή ανακοίνωση κατά του υπουργού Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τον οποίο κατηγορεί για κατεδάφιση και απαξίωση της νησιωτικής πολιτικής, εξέδωσε ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, με αφορμή τις προωθούμενες αλλαγές στο οργανόγραμμα της υπηρεσίας. Το οργανωτικό σχήμα που δημιουργείται, η διοίκηση του Συλλόγου το χαρακτηρίζει «Φρανκενστάιν», ενώ θέτει επιτακτικά την ανάγκη να μη φύγουν απ’ τη Γραμματεία αρμοδιότητες, πόροι, δράσεις, αφού τυχόν τέτοιες απώλειες θα υποβαθμίσουν περαιτέρω το ρόλο του πάλαι ποτέ Υπουργείου Αιγαίου.
Μέχρι το τέλος του μήνα, προβλέπεται για όλα τα υπουργεία, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα, να υπάρξει επικαιροποίηση των οργανογραμμάτων τους. Τα νέα οργανωτικά σχήματα που θα ισχύσουν με την έκδοση των σχετικών προεδρικών διαταγμάτων, θα αποτελέσουν και τη βάση για τα επόμενα σχέδια κινητικότητας/διαθεσιμότητας. Οπότε είναι ιδιαίτερα κρίσιμο το πώς θα εξελιχθεί το οργανωτικό σχήμα της Γραμματείας, αφού θα καθορίσει εν πολλοίς και το εργασιακό μέλλον των 100 αυτή την περίοδο (συν δύο αποσπασμένοι) υπαλλήλων της σ’ όλα τα νησιά του Αιγαίου.
Μια ακόμη παράμετρος που συνδυαστικά θέτουν οι Υπάλληλοι, αφορά στις αρμοδιότητες και τα αντικείμενα που θα χειρίζεται η Γραμματεία, αφού ήδη με την πολιτική απόφαση για μεταφορά της αρμοδιότητας των άγονων γραμμών στην κεντρική μονάδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, έφυγε μία απ’ τις τέσσερις βασικές αρμοδιότητες νησιωτικής πολιτικής εκτός Μυτιλήνης.
Από επτά, τέσσερις
Με το ισχύον οργανόγραμμα, η Γραμματεία «δομείται» υπηρεσιακά σε επτά διευθύνσεις (Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Μεταφορών, Διοικητικού - Οικονομικού, Προγραμμάτων - Μελετών και Έργων, Γενικών Υποθέσεων - Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Παλλαϊκής Άμυνας - ΠΣΕΑ) και μερικά αυτόνομα τμήματα. Επί Γιάννη Σπιλάνη και εν όψει της προοπτικής αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα, τηρουμένων των κεντρικών κατευθύνσεων και εντολών περιορίστηκαν σε τέσσερις οι διευθύνσεις, έχοντας ως επίκεντρο τη δημιουργία μίας ισχυρής Διεύθυνσης Νησιωτικής Πολιτικής.
Όμως ο σχεδιασμός αυτός άλλαξε προσφάτως με εντολές του υπουργού Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και παρ’ ότι, όπως υποστηρίζουν οι Υπάλληλοι, υπήρχε η δέσμευσή του να εισακουστούν οι προτάσεις τους, το οργανωτικό σχήμα που δημιουργήθηκε, απέχει πολύ από αυτές. Κατ’ αρχάς, χωρίς την αρμοδιότητα των άγονων, καταργείται αυτόματα η Διεύθυνση Μεταφορών, ενώ υποβαθμίζεται σε τμήμα μία απ’ τις πιο παραγωγικές εδώ και δεκαετίες διευθύνσεις της Γραμματείας, αυτή του Πολιτισμού. Μάλιστα, όπως μας μεταφέρθηκε από συμμετέχοντες στην πρόσφατη Συνάντηση των Ερασιτεχνικών Θιάσων στη Σύρο, η υποβάθμιση αυτή έχει αναστατώσει ιδιαίτερα όλο το Αιγαίο, που θεωρεί ότι επιβάλλεται η διατήρηση και ενίσχυση τέτοιων οριζόντιων δράσεων πολιτισμού απ’ άκρη σ’ άκρη στο αρχιπέλαγος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, και αφού προηγήθηκε ένα διάστημα κατά το οποίο τα σχέδια για το νέο οργανόγραμμα έως και απέκλειαν αρκετούς υπαλλήλους, αυτό έχει οριστικοποιηθεί στις εξής τέσσερις Διευθύνσεις: Νησιωτικής Πολιτικής με τέσσερα τμήματα, Περιβάλλοντος, Διοικητικού (οι οικονομικές υπηρεσίες, όπως σ’ όλα τα υπουργεία, συγκεντρώνονται στην κεντρική μονάδα, εν προκειμένω στον Πειραιά) και Μελετών - Έργων - Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, ενώ δημιουργείται και ένα αυτόνομο Τμήμα ΠΑΜ-ΠΣΕΑ.
Ενεργή συμμετοχή του στο τελικό οργανόγραμμα προανήγγειλε ο Νίκος Ζωίδης:
«Δε θα παίξω διακοσμητικό ρόλο»
Απ’ τον Πειραιά όπου βρισκόταν χθες ο νέος γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Νίκος Ζωίδης, ο οποίος και ενημερωνόταν στο γραφείο του υπουργού Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για θέματα της Γραμματείας, ξεκαθάρισε με δήλωσή του πως «δεν προτίθεται να παίξει διακοσμητικό ρόλο ως γενικός γραμματέας».Ο κ. Ζωίδης σημείωσε ότι θα ασχοληθεί με το θέμα του οργανογράμματος στη Μυτιλήνη, ενώ είπε χαρακτηριστικά: «Δε θα φύγει τίποτε, κανένα σχέδιο, καμμία πρόταση, πριν ενημερωθώ και συζητήσω με τους υπαλλήλους για τις απόψεις τους, πριν εμπλακώ.»
Ανησυχία για το «αύριο» της Γενικής Γραμματείας
Με ποιες αρμοδιότητες, τι ρόλο…
Κάνοντας μια αναδρομή στις εξελίξεις του προηγούμενου διαστήματος (π.χ. στο ότι επιχειρήθηκε να μπουν στη διαθεσιμότητα 22 μηχανικοί της Γραμματείας), ο Σύλλογος στην ανακοίνωση που εξέδωσε, σημειώνει ότι σε λίγες μέρες η Γραμματεία καλείται να παρουσιάσει το νέο οργανισμό της, με σαφείς υπουργικές εντολές να κατεδαφιστούν ολόκληροι τομείς δράσης της, όπως οι άγονες γραμμές, ο πολιτισμός η υδροδότηση άνυδρων νησιών, η πολιτική προστασία.«Ειδικά η αδιαλλαξία και η σκαιότητα την οποία επιδεικνύει η πολιτική ηγεσία τού ΥΝΑ απέναντι στους δύο μεγάλους πυλώνες κάθε νησιωτικής πολιτικής (τις θαλάσσιες μεταφορές και τον πολιτισμό), είναι πραγματικά σκανδαλώδης και προβληματίζει για τα κίνητρά της», σημειώνουν ο πρόεδρος Νίκος Ζαρταμόπουλος και η γραμματέας Βάσω Πετρενίτη, τονίζοντας στην ίδια ανακοίνωση: «Αγνοείται επιδεικτικά η πλούσια εμπειρία της Γραμματείας στη χάραξη και επίβλεψη του ακτοπλοϊκού δικτύου των άγονων γραμμών, καταργείται η αρμόδια διεύθυνση και μεταφέρονται οι αρμοδιότητές της στο κεντρικό ΥΝΑ. Αιτιολογία; Απολύτως καμμία!»
Σε άλλο σημείο, η διοίκηση του Συλλόγου αναρωτιέται μήπως όλα αυτά συμβαίνουν γιατί ορισμένοι έχουν ενοχληθεί από την προσήλωση των υπαλλήλων της στο δημόσιο συμφέρον και την εξυπηρέτηση των νησιωτών. «Ή μήπως το ζήτημα είναι απλώς και μόνο η πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει σταδιακά αυτή την ελάχιστη παροχή-υποχρέωση προς τους κατοίκους των πιο δυσπρόσιτων νησιών; Με την ίδια επίσης χαρακτηριστική περιφρόνηση προσπερνά η πολιτική ηγεσία τού ΥΝΑ και την πλούσια δράση της Γραμματείας για την πολιτιστική διασύνδεση και ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας των νησιών», σημειώνεται στη συνέχεια της ανακοίνωσης.
Ζητούνται δεσμεύσεις
Οι Υπάλληλοι θέτουν, ακόμη, ζητήματα προϋπολογισμού και διατήρησης των αρμοδιοτήτων, αφού - όπως τονίζουν - με τις αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση, ουσιαστικά περιορίζεται δραματικά ο προϋπολογισμός της Γραμματείας, χωρίς να αφήνεται κανένα περιθώριο για την παραμικρή δράση στα νησιά.«Ας μην κοροϊδευόμαστε: μια γραμματεία με οργανωτικό σχήμα “Φρανκενστάιν”, αποδυναμωμένη σε αρμοδιότητες, προσωπικό και προϋπολογισμό, θα είναι εύκολος στόχος στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Όλο και κάποιος τροϊκανός, κυβερνητικός ή άλλος καλοθελητής κονδυλοφόρος θα βρεθεί να βαφτίσει αυτή την κατάφωρη περικοπή ζωτικών για τα νησιά λειτουργιών και δράσεων “αχρηστία” και να απαιτήσει την κατάργησή της.
Για την πραγματική αχρηστία, ωστόσο, εκείνη των κυβερνήσεων και των υπουργών που δεν εκπληρώνουν την αποστολή τους και τις υποχρεώσεις του κράτους προς τους πολίτες, ποιος θα μιλήσει;», τονίζει ο Σύλλογος, που σε όλα αυτά τα αμείλικτα ερωτήματα καλεί να απαντήσουν άμεσα ο κ. Βαρβιτσιώτης και ο κ. Ζωίδης.
«Πάνω απ’ όλα, όμως, είναι η ώρα να μιλήσουν οι κοινωνικοί, οικονομικοί και πολιτιστικοί φορείς του Αιγαίου. Τους καλούμε να αντιδράσουν απαιτώντας η Γραμματεία (που αντιπροσωπεύει τη δέσμευση της Πολιτείας απέναντι στα νησιά μας) να έχει το προσωπικό, τις αρμοδιότητες και τον προϋπολογισμό που χρειάζεται ώστε να μπορεί να έχει δραστηριότητα προς όφελος των νησιωτών», επισημαίνει ο Σύλλογος, καλώντας όλους τους βουλευτές και τα κόμματα που κατά καιρούς μιλούν για την αναγκαιότητα της νησιωτικής πολιτικής, να πάρουν δημόσια θέση.