Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Στη Μυτιλήνη βρέθηκε την Κυριακή ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Το μεσημέρι πραγματοποίησε περιοδεία στην προκυμαία της Μυτιλήνης και συζήτησε με τους πολίτες το πρόγραμμα και τους στόχους της Δημοκρατικής Αριστεράς για τις εκλογές. Στις 2:30 το μεσημέρι, είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης σε ταβέρνα στην Επάνω Σκάλα και το βράδυ μίλησε σε εκδήλωση του κόμματος στο πάρκο Αγίας Ειρήνης, με θέμα «Το οικονομικό και κοινωνικό διακύβευμα των προσεχών εκλογών».
Ο κ. Χατζησωκράτης τόνισε ότι η Δημοκρατική Αριστερά εκφράζει μια τρίτη πολιτική πρότασης για την αντιμετώπιση της κρίσης, πέρα από τις δυνάμεις που τάσσονται υπέρ του μνημονίου και πέρα από τις δυνάμεις που δηλώνουν την πλήρη αντίθεσή τους με το μνημόνιο.
Θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις στο μνημόνιο που από τη μια θα ικανοποιούν τις απαιτήσεις που θέτουν οι δανειστές της χώρας και από την άλλη θα ανακουφίζουν τα λαϊκά και αδύναμα εισοδηματικά στρώματα που έχουν πληγεί από τα οριζόντια μέτρα.
Η Δημοκρατική Αριστερά προτείνει να αντιμετωπισθεί η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι το 30% του παραγόμενου πλούτου στη χώρα μας βρίσκεται στο πλαίσιο της παραοικονομίας και δε φορολογείται. Αν αυτό το ποσοστό μειωθεί κατά το ένα τρίτο και φορολογηθεί με 30%, θα δώσει φορολογικά έσοδα στο κράτος έξι δισεκατομμυρίων ευρώ. 10% του ΑΕΠ της χώρας φεύγει για τη διαφθορά του δημοσίου τομέα. Αν αυτό μειωθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα, τότε τα δημόσια έσοδα θα αυξηθούν κατά άλλα 2,5 δισ. ευρώ. Άλλα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ μπορεί να βρεθούν από τη ριζική μείωση των άσκοπων αμυντικών δαπανών και τη σπατάλη για φαρμακευτικές δαπάνες.
Με αυτό τον τρόπο είναι δυνατόν να αποφευχθεί η λήψη νέων μέτρων τον Ιούνιο, που θα βαρύνουν και πάλι τη μεγάλη μάζα του λαού. Έτσι θα αποφευχθεί και η απόλυση των 15.000 δημόσιων υπαλλήλων που ήδη έχει προαναγγελθεί, και άλλα επώδυνα μέτρα.
«Το ότι δε λαμβάνονται μέτρα στην κατεύθυνση που υποστηρίζει η Δημοκρατική Αριστερά, αλλά μέτρα που πλήττουν τους εργαζομένους και τα χαμηλά εισοδήματα, είναι θέμα πολιτική επιλογής», όπως σημείωσε ο κ. Χατζησωκράτης.
«Θα έπρεπε…»
Παράλληλα, αναγνώρισε ότι μια σειρά μέτρων θα έπρεπε να είχε ληφθεί εδώ και χρόνια, χωρίς να τα επιβάλλει το μνημόνιο. Ένα τέτοιο μέτρο είναι η ανασυγκρότηση των ελεγκτικών και φοροεισπρακτικών μηχανισμών του κράτους.
Δε δήλωσε αντίθετος στις αποκρατικοποιήσεις γενικώς και αορίστως, υποστηρίζοντας ότι μπορούν να γίνουν, αλλά με οργανωμένο και συγκροτημένο τρόπο, ώστε να φέρουν αποτέλεσμα. «Όταν η κυβέρνηση βάζει γενικό πωλητήριο σε όλον το δημόσιο τομέα, είναι βέβαιο ότι τα περιουσιακά στοιχεία θα πουληθούν κοψοχρονιά», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.
Αντίθετη είναι η Δημοκρατική Αριστερά στην πώληση των περιουσιακών στοιχείων και οργανισμών που έχουν δημόσιο και κοινωφελή χαρακτήρα. Πιο συγκεκριμένα, δεν είναι αντίθετη με την πώληση του ΟΠΑΠ, όμως δε θα συνηγορήσει με την πώληση των λιμανιών. Ωστόσο, δέχεται ότι μπορεί να ανατεθεί σε ιδιώτες η διαχείριση των λιμανιών, αρκεί να υπάρχει μια δημόσια αρχή που θα ασκεί αυστηρό έλεγχο.
Κατά την άποψη του κ. Χατζησωκράτη, το πολιτικό εκκρεμές στην Ευρώπη έχει εξαντλήσει την πορεία του προς τα δεξιά. Πιστεύει ότι τώρα θα αρχίσει να κινείται προς τα αριστερά. Κατά την εκτίμησή του, η αρχή έγινε στην Γαλλία και θα ακολουθήσουν η Ελλάδα, η Ιταλία και πιθανώς και η Γερμανία.