Ανακοίνωση – καταγγελία της ΚΙΒΩΤΟΥ με αφορμή περιστατικό στον Ασώματο

Ανεπάρκεια και αδράνεια της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για τα αδέσποτα ιπποειδη

24/10/2023 - 15:59 Ενημερώθηκε 24/10/2023 - 16:26

Την ανεπάρκεια και αδράνεια της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου μπροστά σε ένα προβλήματα που εκδηλώνεται καθημερινά και κατ’ επανάληψη στην Λέσβου, παρότι ο νομοθέτης έχει παρέμβει τα τελευταία χρόνια για την λύση του, θίγει για άλλη μία φορά ο Σύλλογος Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων ΚΙΒΩΤΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ με επίκεντρο την ευζωΐα των ιπποειδών.

Για άλλη μια φορά εντοπίστηκε αδέσποτο ιπποειδές, αυτή τη φορά στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων στον Ασώματο με τραύματα στο κορμί του με την ΚΙΒΩΤΟ να αναζητεί προσωρινή φιλοξενία μέχρι να το παραλάβουν οι αρμόδιες αρχές.

Η Κιβωτός ενημέρωσε τις Αστυνομικές Αρχές ενώ επικοινώνησε και με την Διεύθυνση της Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου όπου διαπιστώνεται, όπως προκύπτει από την ανάρτηση της ΚΙΒΩΤΟΥ το κενό γνώσης των υπαλλήλων ως προς τις υπηρεσίες που είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν καθώς και στην ανεπάρκεια της ίδιας της υπηρεσίας σε στελέχη και εξοπλισμό. Χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Μόλις επικοινωνήσαμε με τη Δνση Κτηνιατρικής Λέσβου (τηλ 2251042236). Οι υπάλληλοι με τους οποίους μιλήσαμε (ο Δ/ντης δυστυχώς είναι σε άδεια) μας είπαν ότι τα ιπποειδή είναι αρμοδιότητα των δήμων! Μόλις τους ενημερώσαμε ότι αυτό δεν ισχύει (δες στα σχόλια), μας είπαν ότι αυτοί είναι αρμόδιοι για τα ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ ιπποειδή. Όταν τους είπαμε πώς ούτε αυτό ισχύει (Ο νόμος μιλάει για ΑΝΕΠΙΤΗΡΗΤΑ ιπποειδή, δεσποζόμενα ΚΑΙ αδέσποτα), μας είπαν ότι δεν μπορούν να το περιθάλψουν. Όταν τους είπαμε ότι την περίθαλψη θα την αναλάβουμε εμείς αλλά αυτοί πρέπει να το περισυλλέξουν, μας είπαν ότι δεν υπάρχει ούτε συνεργείο ούτε χώρος φιλοξενίας».

Θυμίζουμε ότι στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης κατέφυγε, την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023, ο Σύλλογος Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων Κιβωτός Μυτιλήνης κατά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, καθώς η τελευταία δεν εκπληρώνει τον όρο του νομοθέτη περί τήρησης χώρου φύλαξης αδέσποτων ιπποειδών. Η ΚΙΒΩΤΟΣ ζητά την απόδοση ευθυνών και την ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου είτε υπαλλήλου είτε πολιτικού προϊστάμενου.

Σε δήλωσή του στο «Ε» ο πρόεδρος της ΚΙΒΩΤΟΥ, Ιωσήφ Μποτετζάγιας αναφέρει μεταξύ άλλων : «Επί ενάμιση χρόνο η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνεχίζει και παρανομεί! Εδώ και δύο  μήνες η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Μυτιλήνης! Πόσα άλογα πρέπει να πεθάνουν για να συγκινηθούν οι αρμόδιοι και να εφαρμοστούν οι νόμοι σε αυτο το νησί;».  

Πολλαπλά τα περιστατικά σε Λέσβο

Δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται άλογο να περιφέρεται αδέσποτο στους δρόμους της Λέσβου. Τον τελευταίο χρόνο η ΚΙΒΩΤΟΣ έχει αναδείξει αρκετές περιπτώσεις που αναδεικνύουν ένα ζήτημα που απορρέει από την μην εφαρμογή του πλαισίου προστασίας που έχει αποφασίσει ο νομοθέτης αλλά κυρίως από την αδράνεια των μηχανισμών ελέγχου και εφαρμογής της υπάρχουσας νομοθεσίας που συνηγορεί στην ευζωϊα των ιπποειδών. Μόλις 121 ιπποειδή σε ολόκληρη την Λέσβο έχουν τσιπαριστεί/ καταγραφεί σε ολόκληρη τη Λέσβο παρότι ο αριθμός τους διαφέρει παρασάγγας και δεδομένου ότι ο σχετικός νόμος δημοσιεύθηκε το 2021 και η έναρξη της υποχρεωτικής του ισχύος τοποθετείται τον Σεπτέμβριο του 2022. Η μη καταγραφή σύμφωνα με την ΚΙΒΩΤΟ συνδέεται με τις εκδηλώσεις φαινομένων κακοποίησης και εγκατάλειψης ζητώντας από τις αρμόδιες αρχές να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους που προβλέπονται από τον νομοθέτη για να αντιμετωπιστεί ή καλύτερα περιοριστεί το φαινόμενο αυτό.

Ειδικότερα υπενθυμμίζεται :

Περί ευζωΐας …

Αυτά είναι μερικά από τα περιστατικά των τελευταίων μηνών που έχουν καταγραφεί και συνδέονται με την μη τήρηση των όρων του νομοθέτη περί ευζωϊας των ιπποειδών που συνδέονται με την εφαρμογή ή μη τσιπαρίσματος των ιπποειδών. Η μη τήρηση του νομοθετικού αυτού πλαισίου έχει αντίκτυπο στην εγκατάλειψη των ιπποειδών που θέτουν σε κίνδυνο, όπως διαπιστώνεται, την ζωή των ιπποειδών αλλά και των ανθρώπων.

Σε ότι έχει να κάνει με την ευζωϊα των ιπποειδών η Διεύθυνση Κτηνιατρικής είχε διενεργήσει έλεγχο κατά την διάρκεια ιπποδρομιών σε μη νόμιμο ιππόδρομο σε περιοχή Natura λίγους μήνες αφότου η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας διαπίστωσε «παράνομες ενέργειες επέκτασης μη αδειοδοτημένου ιπποδρομίου». «Σε προστατευμένη περιοχή Natura στη Λέσβο έσκαψαν με γκρέιντερ δρόμο και έβαλαν κατασκευές για τη διεξαγωγή παράνομων ιπποδρομιών. Στην τελετή απονομής παρευρέθηκε και ο περιφερειάρχης» θα αναφέρει στο άρθρο του «Φέτος το καλοκαίρι» στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος. Για την συγκεκριμένη υπόθεση η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βορειοανατολικού Αιγαίου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ζητώντας την ποινική δίωξη όλων των εμπλεκομένων.

Ο Νομοθέτης

Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 726/107637/2022 - ΦΕΚ 2028/B/21-4-2022 - Καθορισμός συμπληρωματικών μέτρων εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Μαρτίου 2016 (L 84), του κατ' εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 2019/2035 της Επιτροπής της 28ης Ιουνίου 2019 (L 314) και του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2021/963 της Επιτροπής της 10ης Ιουνίου 2021 (L 213), όσον αφορά τη δημιουργία συστήματος για την ταυτοποίηση και την ιχνηλάτηση των δεσποζόμενων ιπποειδών.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1.Τις διατάξεις:

α) Της παρ. 2 του άρθρου 62 του ν. 4235/2014 «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» (Α' 32), όπως η παρ. 2 τροποποιήθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 46 του ν. 4384/2016 (Α' 78).

β) Του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα (άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005, Α' 98), όπως διατηρήθηκε σε ισχύ με την παρ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019 (Α' 133).

2.Τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Μαρτίου 2016, σχετικά με τις μεταδοτικές νόσους των ζώων και για την τροποποίηση και την κατάργηση ορισμένων πράξεων στον τομέα της υγείας των ζώων («νόμος για την υγεία των ζώων») (L 84).

3.Τον κατ' εξουσιοδότηση Κανονισμό (ΕΕ) 2019/2035 της Επιτροπής της 28ης Ιουνίου 2019, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τους κανόνες που διέπουν τις εγκαταστάσεις στις οποίες διατηρούνται χερσαία ζώα και τα εκκολαπτήρια, καθώς και την ιχνηλασιμότητα ορισμένων δεσποζόμενων χερσαίων ζώων και αυγών για επώαση (L 314).

4.Τον εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2021/963 της Επιτροπής της 10ης Ιουνίου 2021, για τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής των κανονισμών (ΕΕ) 2016/429, (ΕΕ) 2016/1012 και (ΕΕ) 2019/6 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όσον αφορά την ταυτοποίηση και την καταχώριση των ιπποειδών και τη θέσπιση υποδειγμάτων εγγράφων ταυτοποίησης για τα εν λόγω ζώα (L 213).

5.Την υπ' αρ. 6310/9.9.2021 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Συμεών Κεδίκογλου» (Β' 4190).

6.Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1 Ι Σκοπός

Με την παρούσα απόφαση θεσπίζονται τα αναγκαία συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Μαρτίου 2016 (L 84), του κατ' εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 2019/2035 της Επιτροπής της 28ης Ιουνίου 2019 (L 314) και του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2021/963 της Επιτροπής της 10ης Ιουνίου 2021 (L 213), σχετικά με τη δημιουργία συστήματος για την ταυτοποίηση και καταχώριση των δεσποζόμενων ιπποειδών, την καταχώριση των εγκαταστάσεων ιπποειδών και των υπευθύνων επιχειρήσεων ιπποειδών και τη διαχείριση των ανεπιτήρητων δεσποζόμενων ιπποειδών.

Άρθρο 2 Ι Ορισμοί

Γ ια τους σκοπούς της παρούσας απόφασης ισχύουν οι ορισμοί:

α) του άρθρου 2 του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2021/963,

β) υπεύθυνος εγκατάστασης ιπποειδών: οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο είναι υπεύθυνο για εγκατάσταση στην οποία διατηρούνται ιπποειδή,

γ) «ανεπιτήρητο δεσποζόμενο ιπποειδές»: το δεσποζόμενο ιπποειδές, το οποίο εντοπίζεται άνευ επιτήρησης, εκτός εγκατάστασης.

Άρθρο 3 Ι Αρμόδιες αρχές

1.Η Διεύθυνση Προστασίας των Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (εφεξής ΥΠΑΑΤ) είναι αρμόδια για:

α) την εισήγηση στον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ για την έγκριση των ενέσιμων πομποδεκτών των ιπποειδών, β) την εισήγηση στον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ για την απόδοση κωδικού στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων της παρ. 1 του άρθρου 4 και σε κάθε βάση δεδομένων που δημιουργείται στο πλαίσιο αυτής,

γ) την εισήγηση στον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ για την εξουσιοδότηση για την έκδοση και χορήγηση διευρυμένων εντύπων ταυτοποίησης για εγγεγραμμένα ιπποειδή, δ) την έκδοση εγκυκλίων ή/και εγχειριδίων για την ενιαία εφαρμογή του συστήματος ταυτοποίησης και ιχνηλάτησης των ιπποειδών, ε) την παροχή οδηγιών και υποστήριξης, όταν απαιτείται, για τη συμπλήρωση του εγγράφου ταυτοποίησης των ιπποειδών,

στ) τους έλεγχους της παρ. 2 του άρθρου 16, ζ) κάθε άλλη αρμοδιότητα που αναφέρεται στην παρούσα.

2.Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠΑΑΤ είναι αρμόδια για:

α) τον σχεδιασμό και τη λειτουργία της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων της παρ. 1 του άρθρου 4, τη διαλειτουργικότητά της, όπου απαιτείται, με διεθνείς βάσεις δεδομένων για τα ιπποειδή, την οργάνωση του back office των ψηφιακών δομών του συστήματος και την τεχνική υποστήριξη, τη συντήρηση και την προστασία της μηχανογραφικής υποδομής, β) τη χορήγηση πρόσβασης στους χρήστες της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων της παρ. 1 του άρθρου 4 και των ψηφιακών εφαρμογών που λειτουργούν στα πλαίσια αυτής,

γ) την τήρηση αντιγράφων ασφαλείας (back up) των πληροφοριών που καταχωρίζονται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων της παρ. 1 του άρθρου 4,

δ) την έκδοση εγκυκλίων ή/και εγχειριδίων και την παροχή τεχνικών οδηγιών σε ό,τι αφορά στη χρήση της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων της παρ. 1 του άρθρου 4 και των ψηφιακών εφαρμογών που λειτουργούν στα πλαίσια αυτής, ε) την εφαρμογή των άρθρων 4,7 και 8 του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2021/963, σε συνεργασία με την αρμόδια αρχή της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, στ) τη μετάπτωση των ήδη καταχωρισμένων δεδομένων από άλλες βάσεις δεδομένων, που διατηρούν φορείς που διαχειρίζονται ιπποειδή, στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων της παρ. 1 του άρθρου 4.

3.Η Διεύθυνση Υγείας των Ζώων είναι αρμόδια για την παροχή οδηγιών και υποστήριξης, όταν απαιτείται, για τη συμπλήρωση των υγειονομικών πληροφοριών του εγγράφου ταυτοποίησης.

4.Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας είναι αρμόδιες για:

α) την απόδοση κωδικών αριθμών καταχώρισης στις εγκαταστάσεις πποειδών,

β) την έκδοση εγγράφων ταυτοποίησης για τα ιπποειδή της περιοχής αρμοδιότητάς τους, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της παρούσας και των Κανονισμών του άρθρου 1,

γ) τη μέριμνα για την ενημέρωση της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων της παρ. 1 του άρθρου 4, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της παρούσας και των Κανονισμών του άρθρου 1,

δ) τους ελέγχους της παρ. 3 του άρθρου 16.

5.Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών της χώρας είναι αρμόδιες για:

α) τη διαχείριση των ανεπιτήρητων ιπποειδών, β) τη συνδρομή στους επιτόπιους ελέγχους του άρθρου 11.

Άρθρο 4 Ι Ηλεκτρονική βάση δεδομένων - Απόδοση κωδικών στις βάσεις δεδομένων - Εξουσιοδοτήσεις

1.Δημιουργείται και τηρείται στο ΥΠΑΑΤ ηλεκτρονική βάση δεδομένων, σύμφωνα με την περ. δ' της παρ. 1 του άρθρου 109 του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/429, με την ονομασία «Κεντρική Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων των Ιπποειδών» (ΚΗΒΔΙ). Στην ΚΗΒΔΙ περιλαμβάνονται τουλάχιστον τα στοιχεία που αναφέρονται στην παρούσα και στους Κανονισμούς του άρθρου 1 και της αποδίδεται ο κωδικός 300001, σύμφωνα με το άρθρο 5 του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2021/963.

2.Οι κτηνιατρικές Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων:

α) εκδίδουν και χορηγούν, μέσω της ΚΗΒΔΙ, τα τυποποιημένα ενιαία ισόβια έγγραφα για τα ιπποειδή που δεν είναι εγγεγραμμένα, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 22 του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2021/963, β) καταχωρίζουν στην ΚΗΒΔΙ τα στοιχεία ταυτοποίησης των ιπποειδών της περ. α, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 6 του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2021/963, γ) καταχωρίζουν στην ΚΗΒΔΙ τις εγκαταστάσεις ιπποειδών, σύμφωνα με το άρθρο 5, δ) καταχωρίζουν στην ΚΗΒΔΙ τα στοιχεία ταυτοποίησης των υπευθύνων επιχειρήσεων ιπποειδών (όνομα,επώνυμο, πατρώνυμο, ΑΦΜ, ΑΔΤ ή τον αριθμό άλλου εγγράφου ταυτοποίησης, στοιχεία επικοινωνίας, έδρα), σύμφωνα με την παρ. 3 και παρ. 4 του άρθρου 7, ε) εκδίδουν και χορηγούν, μέσω της ΚΗΒΔΙ, διευρυμένα ενιαία ισόβια έγγραφα για ιπποειδή, πλην αυτών που εκδίδουν τα όργανα που έχουν εξουσιοδοτηθεί σύμφωνα την παρ. 5, όποτε αυτό απαιτείται κατ' εφαρμογή των διατάξεων του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2021/963.

3.Οι κοινωνίες εκτροφής υποβάλλουν στην Διεύθυνση Προστασίας των Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών αίτηση, προκειμένου να τους αποδοθεί ο κωδικός του άρθρου 5 του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2021/963 και να εξουσιοδοτηθούν για την έκδοση ή για την έκδοση και χορήγηση διευρυμένων εγγράφων ταυτοποίησης, για τα εγγεγραμμένα ιπποειδή της περ. α' της παρ. 5 του άρθρου 2 του ίδιου Κανονισμού, που διαχειρίζονται, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 22 του Κανονισμού αυτού. Στην αίτηση διευκρινίζεται αν επιθυμούν να εξουσιοδοτηθούν μόνο για την έκδοση ή για την έκδοση και χορήγηση των διευρυμένων εγγράφων ταυτοποίησης. Η αίτηση συνοδεύεται από φάκελο, ο οποίος περιλαμβάνει:

α) βεβαίωση από τη Διεύθυνση Ζωικών Γενετικών Πόρων και Κτηνοτροφικών Εγκαταστάσεων του ΥΠΑΑΤ ότι η κοινωνία εκτροφής έχει εγκριθεί σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/1012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 8ης Ιουνίου 2016 (L 171), β) δείγμα του διευρυμένου εγγράφου ταυτοποίησης που θα εκδίδουν ή θα εκδίδουν και θα χορηγούν. Το δείγμα πρέπει να είναι σύμφωνο με τις απαιτήσεις του παραρτήματος ΙΙ του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2021/963,

γ) συνοπτική περιγραφή της βάσης δεδομένων που διαχειρίζονται και για την οποία αιτούνται να λάβουν κωδικό, με αναφορά στις πληροφορίες που περιλαμβάνει η βάση, οι οποίες πρέπει να ικανοποιούν, τουλάχιστον, τις απαιτήσεις του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2021/963, δ) υπεύθυνη δήλωση ότι τα διευρυμένα έγγραφα ταυτοποίησης, που θα εκδίδουν ή θα εκδίδουν και θα χορηγούν, θα είναι πανομοιότυπα με το δείγμα που υποβάλλουν με την αίτησή τους, ε) υπεύθυνη δήλωση ότι θα τηρούν τις υποχρεώσεις τους για τα εγγεγραμμένα ιπποειδή της περ. α' της παρ. 5 του άρθρου 2 του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2021/963, που διαχειρίζονται, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της παρούσας και των Κανονισμών του άρθρου 1, όσον αφορά:

αα) στην ενημέρωση και διαχείριση των διευρυμένων εγγράφων ταυτοποίησης που εκδίδουν ή εκδίδουν και χορηγούν,

ββ) στην ενημέρωση της ΚΗΒΔΙ, γγ) στην άμεση ενημέρωση της αρμόδιας αρχής της παρ. 1 του άρθρου 3, για οποιαδήποτε μεταβολή των πληροφοριών που περιλαμβάνονται στον φάκελο που συνοδεύει την αίτησή τους, δδ) στην ενημέρωση και συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές,

στ) Αποδεικτικό έγγραφο της νόμιμης εκπροσώπησης του νομικού προσώπου από το φυσικό πρόσωπο που υποβάλλει και υπογράφει την αίτηση.

4.Οι ομοσπονδίες, οι οργανισμοί και οι ενώσεις υποβάλλουν στη Διεύθυνση Προστασίας των Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών αίτηση, προκειμένου να τους αποδοθεί ο κωδικός του άρθρου 5 του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2021/963 και να εξουσιοδοτηθούν για την έκδοση ή για την έκδοση και χορήγηση διευρυμένων εγγράφων ταυτοποίησης, για τα εγγεγραμμένα ιπποειδή της περ. β' της παρ. 5 του άρθρου 2 του ίδιου Κανονισμού που διαχειρίζονται, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 22 του Κανονισμού αυτού. Στην αίτηση διευκρινίζεται αν επιθυμούν να εξουσιοδοτηθούν μόνο για την έκδοση ή για την έκδοση και χορήγηση των διευρυμένων εγγράφων ταυτοποίησης. Η αίτηση συνοδεύεται από φάκελο, ο οποίος περιλαμβάνει:

α) το καταστατικό της ομοσπονδίας, του οργανισμού ή της ένωσης,

β) δείγμα του διευρυμένου εγγράφου ταυτοποίησης που θα εκδίδουν ή θα εκδίδουν και θα χορηγούν. Το δείγμα πρέπει να είναι σύμφωνο με τις απαιτήσεις του παραρτήματος ΙΙ του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2021/963,

γ) συνοπτική περιγραφή της βάσης δεδομένων που διαχειρίζονται και για την οποία αιτούνται να λάβουν κωδικό, με αναφορά στις πληροφορίες που περιλαμβάνει η βάση δεδομένων, οι οποίες πρέπει να ικανοποιούν, τουλάχιστον, τις απαιτήσεις του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2021/963,

δ) υπεύθυνη δήλωση ότι τα διευρυμένα έγγραφα ταυτοποίησης, που θα εκδίδουν ή θα εκδίδουν και θα χορηγούν, θα είναι πανομοιότυπα με το δείγμα που υποβάλλουν με την αίτησή τους,

ε) υπεύθυνη δήλωση ότι θα τηρούν τις υποχρεώσεις τους για τα εγγεγραμμένα ιπποειδή της περ. β' της παρ. 5 του άρθρου 2 του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2021/963, που διαχειρίζονται, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της παρούσας και των Κανονισμών του άρθρου 1, όσον αφορά:

αα) στην ενημέρωση και διαχείριση των διευρυμένων εγγράφων ταυτοποίησης που εκδίδουν ή εκδίδουν και χορηγούν,

ββ) στην ενημέρωση της ΚΗΒΔΙ,

γγ) στην άμεση ενημέρωση της αρμόδιας αρχής της παρ. 1 του άρθρου 3, για οποιαδήποτε μεταβολή των πληροφοριών που περιλαμβάνονται στον φάκελο που συνοδεύει την αίτησή τους,

δδ) στην ενημέρωση και συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές,

στ) αποδεικτικό έγγραφο της νόμιμης εκπροσώπησης του νομικού προσώπου από το φυσικό πρόσωπο που υποβάλλει και υπογράφει την αίτηση.

5.Με απόφαση του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Προστασίας των Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών, εγκρίνονται ή απορρίπτονται οι αιτήσεις των παρ. 3 και 4. Με την έγκριση αποδίδεται κωδικός στο εξουσιοδοτημένο όργανο, σύμφωνα με το άρθρο 5 του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2021/963. Η έγκριση έχει διάρκεια πέντε (5) ετών και ανανεώνεται, 

με την ίδια διαδικασία, πριν τη λήξη της. Στην περίπτωση που κάποια από τις προϋποθέσεις των παρ. 3 και 4 παύσει να ισχύει, η έγκριση εξουσιοδότησης ανακαλείται με ίδια απόφαση.

6.Τα όργανα που εξουσιοδοτούνται, σύμφωνα με την απόφαση της παρ. 5, καταχωρίζουν στην ΚΗΒΔΙ, πριν από την έκδοση των διευρυμένων εγγράφων ταυτοποίησης και με την πρόσβαση που τους δίνεται από την Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠΑΑΤ, τα στοιχεία ταυτοποίησης των ιπποειδών που διαχειρίζονται, σύμφωνα με τις παρ. 1 και 4 του άρθρου 6 του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2021/963 και, τουλάχιστον, τα στοιχειά ταυτοποίησης του υπευθύνου επιχείρησης του καθενός από αυτά τα ιπποειδή (όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, ΑΦΜ, ΑΔΤ ή τον αριθμό άλλου εγγράφου ταυτοποίησης, στοιχεία επικοινωνίας, έδρα), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 7. Αν, για οποιοδήποτε λόγο, αυτό δεν είναι εφικτό, δεν προχωρούν στην έκδοση του διευρυμένου εγγράφου ταυτοποίησης.

7.Κατ' εφαρμογή των παρ. 4 και 5 του άρθρου 22 του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2021/963, τα όργανα που εξουσιοδοτούνται, σύμφωνα με την απόφαση της παρ. 5, μόνο για την έκδοση διευρυμένων εγγράφων ταυτοποίησης, μετά την έκδοση κάθε διευρυμένου εγγράφου ταυτοποίησης αποστέλλουν σφραγισμένο φάκελο, με αποδεικτικό παραλαβής, στην κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας, η οποία επιβλέπει την εγκατάσταση που συνήθως διαμένει το εν λόγω ιπποειδές. Ο φάκελος περιλαμβάνει:

α) το διευρυμένο έγγραφο ταυτοποίησης,

β) υπεύθυνη δήλωση από το εξουσιοδοτημένο όργανο ότι το συγκεκριμένο εγγεγραμμένο ιπποειδές έχει καταχωριστεί στην ΚΗΒΔΙ,

γ) τα στοιχεία ταυτοποίησης και επικοινωνίας του υπευθύνου επιχείρησης του εγγεγραμμένου ιπποειδούς, στον οποίο θα χορηγηθεί το διευρυμένο έγγραφο ταυτοποίησης του φακέλου.

Η οικεία κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας, χορηγεί το διευρυμένο έγγραφο ταυτοποίησης, το αργότερο σε επτά (7) ημέρες από την ημερομηνία παραλαβής του φακέλου. Αν ο φάκελος είναι ελλιπής το διευρυμένο έγγραφο ταυτοποίησης επιστρέφεται με τον ίδιο τρόπο και σχετική αιτιολόγηση στο εξουσιοδοτημένο όργανο που τον απέστειλε.

Άρθρο 5 Ι Καταχώριση των εγκαταστάσεων ιπποειδών

1.Ο υπεύθυνος εγκατάστασης ιπποειδών, πριν από την είσοδο ζωικού κεφαλαίου στην εγκατάσταση, υποβάλλει στην κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας που έχει την επίβλεψη της εγκατάστασης αίτηση, προκειμένου η εγκατάσταση να καταχωριστεί σε μητρώο, το οποίο αποτελεί μέρος της ΚΗΒΔΙ και να της αποδοθεί μοναδικός αριθμός καταχώρισης, σύμφωνα με το άρθρο 93 και την περ. α' της παρ. 1 του άρθρου 101 του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/429.

2.Η αίτηση περιλαμβάνει:

α) το όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, ΑΦΜ, ΑΔΤ ή τον αριθμό άλλου εγγράφου ταυτοποίησης, β) τα στοιχεία επικοινωνίας του αιτούντα (τηλέφωνο, κινητό τηλέφωνο, διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας),

γ) την έδρα της εγκατάστασης (Περιφέρεια, Περιφερειακή Ενότητα, Δήμος, Δημοτική Ενότητα, Διεύθυνση, ΤΚ, Γεωγραφικές Συντεταγμένες), δ) στην περίπτωση εγκατάστασης όπου διατηρούνται δεσποζόμενα ιπποειδή σε ημιελεύθερες συνθήκες, σχετική υπεύθυνη δήλωση.

3.Η κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας, που έχει την επίβλεψη της εγκατάστασης, καταχωρίζει την εν λόγω εγκατάσταση και τα στοιχεία του υπευθύνου της στην ΚΗΒΔΙ και της αποδίδει τον μοναδικό κωδικό αριθμό καταχώρισης.

Η μορφή του κωδικού αριθμού είναι η εξής: ELXX01ZZZZ Όπου:

ΧΧ: ο κωδικός αριθμός του Νομού (Νομαρχίας στην περίπτωση του Νομού Αττικής),

01: δείκτης ότι πρόκειται για εγκατάσταση ιπποειδών. ΖΖΖΖ: ο αύξων αριθμός της εγκατάστασης.

Η απόδοση του κωδικού αριθμού καταχώρισης δεν αποτελεί τεκμήριο για τη νόμιμη λειτουργία της εγκατάστασης.

Άρθρο 6 Ι Τήρηση αρχείων στην εγκατάσταση ιπποειδών

1.Οι υπεύθυνοι των εγκαταστάσεων ιπποειδών διατηρούν διαρκώς ενημερωμένο αρχείο, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 102 του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 και το άρθρο 24 του κατ' εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 2019/2035, το οποίο περιλαμβάνει τουλάχιστον τις εξής πληροφορίες:

α) το είδος του ιπποειδούς (ίππος, όνος, ημίονος, ζέβρα, κ.λπ.),

β) τον μοναδικό κωδικό του ιπποειδούς, γ) τον κωδικό του μέσου ταυτοποίησης που φέρει το ιπποειδές,

δ) την ημερομηνία γέννησης στην εγκατάσταση, ε) την ημερομηνία θανάτου, θανάτωσης ή απώλειας (συμπεριλαμβανομένης της κλοπής), στ) την ημερομηνία μετακίνησης, ζ) τον τόπο προορισμού ή προέλευσης.

2.Οι υπεύθυνοι των εγκαταστάσεων του άρθρου 11 διατηρούν διαρκώς ενημερωμένο αρχείο, το οποίο περιλαμβάνει μόνο τα στοιχεία της απογραφής του συνόλου των ιπποειδών της εγκατάστασης (ημερομηνία απογραφής και σύνολο, ανά είδος, ιπποειδών). Οι πληροφορίες της παρ. 1 του παρόντος άρθρου ενημερώνονται μετά την ταυτοποίηση των εν λόγω ιπποειδών, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 11.

3.Τα αρχεία των παρ. 1 και 2 διατηρούνται σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Οι πληροφορίες που περιέχουν διατηρούνται από τους υπεύθυνους των εγκαταστάσεων για τρία (3) έτη, από την ημερομηνία θανάτωσης, θανάτου, απώλειας, συμπεριλαμβανομένης της κλοπής ή αλλαγής της συνήθους διαμονής του ιπποειδούς.

Άρθρο 7 Ι Ταυτοποίηση και καταχώριση ιπποειδών που γεννιούνται στη χώρα - Καταχώριση των υπεύθυνων επιχείρησης αυτών

1.Όλα τα δεσποζόμενα ιπποειδή που γεννιούνται στη χώρα ταυτοποιούνται ατομικά, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 114 του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 και συγκεκριμένα:

α) με ένα μοναδικό κωδικό, ο οποίος τους αποδίδεται σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρο 6 του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2021/963,

β) ένα ενιαίο ισόβιο έγγραφο ταυτοποίησης, τυποποιημένο ή διευρυμένο σύμφωνα με το άρθρο 17 του εν λόγω Κανονισμού, το οποίο είναι σύμφωνο με το παράρτημα ΙΙ αυτού και

γ) με ένα μέσο ταυτοποίησης και συγκεκριμένα ενέσιμο πομποδέκτη, οι τεχνικές προδιαγραφές του οποίου περιγράφονται στο παράρτημα Ι του ανωτέρω Κανονισμού.

2.Τα τελευταία δεκαπέντε (15) αριθμητικά ψηφία του κωδικού που εκπέμπουν οι ενέσιμοι πομποδέκτες έχουν την εξής μορφή:

3001, ακολουθούμενα από 11 αριθμητικά ψηφία.

Η εμφύτευση του πομποδέκτη πραγματοποιείται αποκλειστικά από κτηνίατρο, σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται στην παρ. 2 του άρθρου 13 του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2021/963. Ο κτηνίατρος που πραγματοποιεί την εμφύτευση και ο υπεύθυνος επιχείρησης ιπποειδούς συνυπογράφουν το έντυπο ταυτοποίησης του παραρτήματος ΙΙ της παρούσας.

3.Ο υπεύθυνος επιχείρησης του ιπποειδούς υποβάλλει το έντυπο ταυτοποίησης της παρ. 2:

α) στην κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας που επιβλέπει την εγκατάσταση, στην οποία διαμένει συνήθως το ιπποειδές, προκειμένου να αιτηθεί την έκδοση τυποποιημένου εγγράφου ταυτοποίησης ή

β) στα εξουσιοδοτημένα όργανα του άρθρου 4, προκειμένου να αιτηθεί την έκδοση διευρυμένου εγγράφου ταυτοποίησης, αν πρόκειται για εγγεγραμμένο ιπποειδές.

Η κτηνιατρική υπηρεσία της περ. α' ή το εξουσιοδοτημένο όργανο της περ. β', που παραλαμβάνει, ανάλογα με την περίπτωση, το έντυπο ταυτοποίησης, καταχωρίζει στην ΚΗΒΔΙ τον υπεύθυνο επιχείρησης και τα στοιχεία ταυτοποίησης του ιπποειδούς και στη συνέχεια εκδίδει το έγγραφο ταυτοποίησης σύμφωνα με το άρθρο 4.

4.Σε περίπτωση αλλαγής υπευθύνου επιχείρησης του ιπποειδούς, ο νέος υπεύθυνος, το αργότερο σε επτά (7) ημέρες από την ημέρα που ανέλαβε την ευθύνη του ιπποειδούς, υποβάλλει αίτηση στην κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας που επιβλέπει την εγκατάσταση στην οποία διαμένει συνήθως το ιπποειδές. Η αίτηση περιλαμβάνει τα στοιχεία του αιτούντα (όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, ΑΦΜ, ΑΔΤ ή τον αριθμό άλλου εγγράφου ταυτοποίησης, στοιχεία επικοινωνίας, έδρα), με αναφορά στον μοναδικό κωδικό και στον κωδικό του μέσου ταυτοποίησης του ιπποειδούς. Η εν λόγω κτηνιατρική υπηρεσία καταχωρίζει τις απαραίτητες πληροφορίες στην ΚΗΒΔΙ.

Άρθρο 8 Ι Προθεσμίες για την ενημέρωση της ΚΗΒΔΙ

Ο υπεύθυνος επιχείρησης ιπποειδούς ενημερώνει την κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας που επιβλέπει την εγκατάσταση στην οποία βρίσκεται το ιπποειδές, προκειμένου να καταχωριστούν στην ΚΗΒΔΙ οι πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο 9 του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2021/963, εντός προθεσμίας που δεν υπερβαίνει τις επτά (7) ημέρες από την καταχώριση του ιπποειδούς στο αρχείο του άρθρου 6.

Άρθρο 9 Ι Χρονικές περίοδοι για την ταυτοποίηση

Ο υπεύθυνος επιχείρησης ιπποειδούς μεριμνά ώστε κάθε ιπποειδές υπό την ευθύνη του να ταυτοποιείται, σύμφωνα με το άρθρο 7, εντός χρονικής περιόδου που δεν υπερβαίνει τους δώδεκα (12) μήνες από την ημερομηνία γέννησης του ζώου και, σε κάθε περίπτωση, πριν από την αναχώρηση του ζώου από την εγκατάσταση όπου γεννήθηκε για περίοδο που υπερβαίνει τις τριάντα (30) ημέρες, κατ' εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 21 του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2021/963, εκτός από τις περιπτώσεις που αναφέρονται στις περ. α' και γ'της ίδιας διάταξης.

Άρθρο 10 Ι Αντικατάσταση των μέσων ταυτοποίησης

Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων των ιπποειδών μεριμνούν ώστε τα μέσα ταυτοποίησης του άρθρου 7 να αντικαθίστανται, στην περίπτωση διακοπής της λειτουργίας τους, το αργότερο εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία της διαπιστωθείσας δυσλειτουργίας τους και σε κάθε περίπτωση πριν από την αναχώρηση του ιπποειδούς από την εγκατάσταση της συνήθους διαμονής του, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 14 του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2021/963.

Άρθρο 11 Ι Δεσποζόμενα ιπποειδή που διατηρούνται σε ημιελεύθερες συνθήκες

1.Αν υπεύθυνος εγκατάστασης ιπποειδών υποβάλει την υπεύθυνη δήλωση της περ. δ' της παρ. 2 του άρθρου 5, η κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας, που έχει την επίβλεψη της εγκατάστασης, πραγματοποιεί επιτόπιο έλεγχο και αν διαπιστώσει τη διατήρηση ιπποειδών σε ημιελεύθερες συνθήκες στην εν λόγω εγκατάσταση:

α) χορηγεί στον υπεύθυνο της εγκατάστασης αυτής σχετική βεβαίωση,

β) ενημερώνει, αναλόγως, την ΚΗΒΔΙ.

2.Ο επιτόπιος έλεγχος της παρ. 1 πραγματοποιείται από τουλάχιστον δύο (2) ελεγκτές. Στον έλεγχο, όταν κρίνεται αναγκαίο, μπορεί να συνδράμει η κτηνιατρική υπηρεσία της οικείας Περιφέρειας.

3.Τα δεσποζόμενα ιπποειδή που διατηρούνται σε εγκαταστάσεις σε ημιελεύθερες συνθήκες ταυτοποιούνται σύμφωνα με την περ. γ 'της παρ. 1 του άρθρου 21 του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2021/963.

4.Ο υπεύθυνος εγκατάστασης που διατηρεί ιπποειδή σε ημιελεύθερες συνθήκες κοινοποιεί στην οικεία κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας απογραφή του πληθυσμού των ημιελεύθερων ιπποειδών μία φορά κάθε έτος (από 1 έως 31 Μαΐου) και οπωσδήποτε κάθε φορά που μεταβάλλεται ο συνολικός αριθμός των ιπποειδών αυτών.

Άρθρο 12 Ι Μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται όσον αφορά στα μέσα και στα έγγραφα ταυτοποίησης, σε περίπτωση θανάτωσης, θανάτου ή απώλειας ιπποειδών

1.Σε περίπτωση θανάτωσης ή θανάτου ιπποειδούς, με ευθύνη του υπεύθυνου επιχείρησης του ιπποειδούς, ανακτάται από το ιπποειδές ο ενέσιμος πομποδέκτης και το αργότερο σε επτά (7) ημέρες από την ημερομηνία θανάτωσης ή θανάτου του ιπποειδούς, παραδίδεται στην κτηνιατρική υπηρεσία της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, όπου καταστρέφεται, σε εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 15 του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2021/963. Η κτηνιατρική υπηρεσία καταχωρίζει στην ΚΗΒΔΙ τις πληροφορίες για τη θανάτωση ή το θάνατο του ιπποειδούς.

2.Γ ια το έγγραφο ταυτοποίησης, ανάλογα με την περίπτωση, ακολουθείται η διαδικασία που περιγράφεται στο άρθρο 27 του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2021/963.

3.Η ακύρωση του εγγράφου ταυτοποίησης του ιπποειδούς, σε εφαρμογή των απαιτήσεων του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2021/963, όταν διενεργείται από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων, γίνεται μέσω διάτρησης.

Άρθρο 13 Ι Έγκριση εναλλακτικών μεθόδων ταυτοποίησης

Στην περίπτωση ιπποειδούς με μοναδικά χρωματικά σημάδια, όπως οι ζέβρες, σε εγκαταστάσεις υπό περιορισμό, επιτρέπεται η αντικατάσταση της σχηματικής παράστασης του μέρους Β του τμήματος Ι του υποδείγματος εγγράφου ταυτοποίησης που παρατίθεται στο μέρος Ι του παραρτήματος ΙΙ του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2021/963, από φωτογραφία υψηλής ποιότητας, σε εφαρμογή της παρ. 5 του άρθρου 16 του ίδιου Κανονισμού. Η φωτογραφία αυτή συμπεριλαμβάνεται και στο έντυπο ταυτοποίησης ιπποειδούς με το οποίο ο υπεύθυνος της επιχείρησης αιτείται την έκδοση του εγγράφου ταυτοποίησης του εν λόγω ιπποειδούς.

Άρθρο 14 Ι Έγκριση των ενέσιμων πομποδεκτών που χρησιμοποιούνται για την ταυτοποίηση των ιπποειδών

1.Οι ενέσιμοι πομποδέκτες που χρησιμοποιούνται στη χώρα για την ταυτοποίηση ιπποειδών εγκρίνονται από τη Διεύθυνση Προστασίας των Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών σε εφαρμογή της περ. α' της παρ. 3 του άρθρου 59 του κατ' εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 2019/2035. Το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που κατασκευάζει ενέσιμους πομποδέκτες ή εκπροσωπεί νόμιμα κατασκευάστρια εταιρία της αλλοδαπής και ενδιαφέρεται να θέσει το προϊόν στην ελληνική αγορά, υποβάλλει στην ανωτέρω υπηρεσία την αίτηση του παραρτήματος Ι.

2.Με την ανωτέρω αίτηση επισυνάπτονται:

α) για τα νομικά πρόσωπα που κατασκευάζουν ενέσιμους πομποδέκτες ή εκπροσωπούν νόμιμα κατασκευάστρια εταιρία της αλλοδαπής, τα αναγκαία κατά περίπτωση αποδεικτικά έγγραφα από τα οποία προκύπτει η νόμιμη εκπροσώπηση του νομικού προσώπου, β) σε περίπτωση που η αίτηση υποβάλλεται από φυσικό ή νομικό πρόσωπο που εκπροσωπεί νόμιμα κατασκευάστρια εταιρία της αλλοδαπής, αποδεικτικό έγγραφο νόμιμης εκπροσώπησης της κατασκευάστριας εταιρίας από τον αιτούντα, γ) δήλωση γνωστοποίησης των πιθανών ενδιάμεσων διανομέων στην Ελλάδα, εξαιρουμένων των λιανοπωλητών (στη δήλωση αναγράφονται το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία, η ταχυδρομική διεύθυνση ή η έδρα, το ΑΦΜ, το τηλέφωνο και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κάθε πιθανού ενδιάμεσου διανομέα), δ) υπεύθυνη δήλωση τήρησης των υποχρεώσεων των περ. α', γ' και στ' της παρ. 1 του άρθρου 6 της υπ' αρ. 170285/29.08.2011 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Β' 2236), όπως ισχύει, από τον αιτούντα και τον κάθε τυχόν ενδιάμεσο διανομέα.

3.Η αίτηση συνοδεύεται από φάκελο, ο οποίος περιλαμβάνει:

α) δείγμα του προς έγκριση ενέσιμου πομποδέκτη, β) αντίγραφο πιστοποιητικού έγκρισης σε ισχύ από το ICAR (International Committee for Animal Recording) (συμμόρφωση με τα πρότυπα ISO 11784 και ISO 11785), γ) αντίγραφο πιστοποιητικού επίτευξης ελάχιστης απόδοσης, όσον αφορά στην απόσταση ανάγνωσης, η οποία πρέπει να είναι τουλάχιστον δεκαπέντε (15) εκατοστά όταν ο πομποδέκτης διαβάζεται με φορητή συσκευή ανάγνωσης. Η δοκιμή πρέπει να έχει γίνει σύμφωνα με τις διαδικασίες που αναφέρονται στο σημείο 7 του προτύπου ISO 24631-3,

δ) βεβαίωση ότι οι πομποδέκτες είναι σχεδιασμένοι κατά τρόπο ώστε να μπορούν να παραμένουν ασφαλώς στα ιπποειδή, χωρίς να είναι επιβλαβείς για αυτά.

4.Με την υποβολή της αίτησης και του φακέλου που τη συνοδεύει, εφαρμόζονται αναλόγως και με την επιφύλαξη του παρόντος άρθρου, οι διατάξεις των άρθρων 3 έως 5, του άρθρου 6 παρ. 1 περ. α', γ', στ, παρ. 2 και παρ. 4 και των άρθρων 7 έως 10 της υπ' αρ. 170285/29.08.2011 κοινής υπουργικής απόφασης, όπως ισχύει.

5.Το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που είχε λάβει τον κωδικό έγκρισης μπορεί να υποβάλει στη Διεύθυνση Προστασίας των Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών αίτηση για ανανέωση του αποθέματος, σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ. 4. Στην αίτηση αναφέρεται ο κωδικός αριθμός έγκρισης που είχε λάβει και το σύνολο του νέου αποθέματος. Η αίτηση συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του αιτούντα σύμφωνα με την οποία το νέο απόθεμα θα είναι των ίδιων προδιαγραφών με αυτό που αρχικά είχε εγκριθεί.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προστασίας των Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών εγκρίνει ή απορρίπτει την αίτηση για ανανέωση αποθέματος ενέσιμων πομποδεκτών για την ταυτοποίηση των ιπποειδών.

Άρθρο 15 Ι Διαχείριση ανεπιτήρητων δεσποζόμενων ιπποειδών

1.Σε εφαρμογή της περ. ε' της παρ. 1 του άρθρου 269 του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/429, σε κάθε Περιφέρεια συγκροτείται και ορίζεται, με απόφαση του Περιφερειάρχη, τριμελής επιτροπή παρακολούθησης της διαχείρισης ανεπιτήρητων ιπποειδών, με υποχρεωτική συμμετοχή ενός τουλάχιστον κτηνιάτρου. Η επιτροπή αυτή δεν φέρει καμία αρμοδιότητα για διαχείριση θεμάτων αστικής ευθύνης, που τυχόν προκύπτουν, από την παρουσία των ανεπιτήρητων ιπποειδών.

2.Οι Περιφέρειες της χώρας, με τη συνδρομή των οικείων Δήμων, υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων ιπποειδών. Με απόφαση του Περιφερειάρχη, ύστερα από διαβούλευση με τους οικείους Δήμους, καθορίζεται το πλαίσιο συνδρομής των Δήμων (ιδίως προσωπικό, χώροι φύλαξης, διαχείριση, συλλογή, μεταφορά).

3.Για τον παραπάνω σκοπό, οι Περιφέρειες ιδρύουν και λειτουργούν, σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, μία ή περισσότερες εγκαταστάσεις, επιτρεπομένης της συνεργασίας με άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα, σε ιδιόκτητους ή μισθωμένους ή παραχωρούμενους από το Δημόσιο ή από ιδιώτες χώρους. Στις εν λόγω εγκαταστάσεις αποδίδεται κωδικός αριθμός καταχώρισης σύμφωνα με το άρθρο 5. Ως υπεύθυνος της εγκατάστασης ορίζεται η Περιφέρεια η οποία επιβλέπει την εν λόγω εγκατάσταση.

4.Με απόφαση του Περιφερειάρχη συγκροτούνται συνεργεία ή ανατίθεται σε συνεργεία η περισυλλογή των ανεπιτήρητων ιπποειδών. Τα εν λόγω συνεργεία αποτελούνται από άτομα έμπειρα στο χειρισμό ιπποειδών και σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρούνται οι κανόνες για την προστασία των ζώων. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ο υπεύθυνος του κάθε συνεργείου και δύναται να καθορίζονται, κατόπιν διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς, και λοιποί όροι της περισυλλογής (όπως συνδρομή του σώματος της αστυνομίας, του πυροσβεστικού σώματος, της οικείας δασικής υπηρεσίας).

5.Όλα τα ανεπιτήρητα ιπποειδή που περισυλλέγονται, οδηγούνται στις εγκαταστάσεις της παρ. 3. Μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας συντάσσεται «πρακτικό περισυλλογής ανεπιτήρητων ιπποειδών» που υπογράφεται από τον υπεύθυνο του συνεργείου και στο οποίο καταγράφονται κατ' ελάχιστον η ημερομηνία περισυλλογής, το είδος των ιπποειδών που περισυλλέγονται, ο κωδικός αριθμός ταυτοποίησης των ιπποειδών που φέρουν σήμανση, το σύνολο των ιπποειδών που δεν φέρουν σήμανση, η περιοχή απ' όπου τα ιπποειδή περισυλλέχθηκαν, ο τρόπος περισυλλογής και μεταφοράς των ιπποειδών και η εγκατάσταση προορισμού των περισυλλεχθέντων ιπποειδών.

6.Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων των εν λόγω ιπποειδών μπορούν να αιτηθούν την επιστροφή τους, το αργότερο εντός δέκα (10) ημερολογιακών ημερών από την περισυλλογή τους. Δεν επιτρέπεται η επιστροφή ανεπιτήρητων ιπποειδών που κατά την περισυλλογή τους δεν φέρουν σήμανση, εφόσον ο υπεύθυνος επιχείρησης των εν λόγω ζώων δεν μεριμνήσει, εντός της ανωτέρω προθεσμίας, για τη σήμανσή τους, για την ενημέρωση της ΚΗΒΔΙ και για την έκδοση των αντίστοιχων εγγράφων ταυτοποίησης. Κατά την επιστροφή των ανεπιτήρητων ιπποειδών από τις εγκαταστάσεις της παρ. 3 στις εγκαταστάσεις των υπευθύνων επιχείρησης αυτών, η μεταφορά των ζώων αποτελεί ευθύνη τους και βαρύνει αποκλειστικά τους ίδιους.

7.Μετά την παρέλευση της προθεσμίας της παρ. 6 τα ανεπιτήρητα ιπποειδή περιέρχονται στην ιδιοκτησία της Περιφέρειας και:

α) σε όσα από τα περισυλλεχθέντα ανεπιτήρητα ιπποειδή δεν φέρουν σήμανση εμφυτεύονται ενέσιμοι πομποδέκτες, σύμφωνα με το άρθρο 7,

β) ενημερώνεται αναλόγως η ΚΗΒΔΙ και

γ) εκδίδεται τυποποιημένο έγγραφο ταυτοποίησης ή αντίγραφό του ή έγγραφο αντικατάστασης, αν συντρέχουν οι λόγοι που περιγράφονται στα άρθρα 25 και 26 του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2021/963.

Άρθρο 16 Ι Έλεγχοι

1.Η οργάνωση και διενέργεια των τακτικών και έκτακτων έλεγχων για τη διαπίστωση της συμμόρφωσης με τις διατάξεις της παρούσας και των Κανονισμών του άρθρου 1, γίνεται κατ' εφαρμογή των διατάξεων του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/625.

2.Η αρμόδια αρχή της παρ. 1 του άρθρου 3 διενεργεί τους ελέγχους της παρ. 1, στα εξουσιοδοτημένα όργανα της παρ. 5 του άρθρου 4. Οι τακτικοί έλεγχοι της παρ. 1 διενεργούνται, τουλάχιστον, μία φορά εντός της πενταετίας που έχει διάρκεια η έγκριση εξουσιοδότησης, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 4.

3.Οι αρμόδιες αρχές της παρ. 4 του άρθρου 3 διενεργούν τους ελέγχους της παρ. 1, στις εγκαταστάσεις ιπποειδών της περιοχής ευθύνης τους. Ο έλεγχος περιλαμβάνει:

α) έλεγχο του υπεύθυνου της εγκατάστασης,

β) έλεγχο των ιπποειδών που διαμένουν στην εγκατάσταση, γ) έλεγχο των υπευθύνων επιχείρησης αυτών των ιπποειδών.

Οι τακτικοί επιτόπιοι έλεγχοι της παρ. 1 διενεργούνται ετησίως, τουλάχιστον, στο 1% των εγκαταστάσεων που διατηρούν ιπποειδή στην περιοχή ευθύνης των εν λόγω αρμόδιων αρχών.

Άρθρο 17 Ι Κυρώσεις

Όταν κατά τους διενεργούμενους ελέγχους του άρθρου 16 διαπιστώνεται μη τήρηση των απαιτήσεων και των διαδικασιών, που προβλέπονται από τις διατάξεις της παρούσας και των Κανονισμών του άρθρου 1, επιβάλλονται μέτρα συμμόρφωσης και κυρώσεις σύμφωνα με τον ν. 4235/2014 (Α' 32).

Άρθρο 18 Ι Καταργούμενες διατάξεις

Από την έναρξη ισχύος της παρούσας, καταργείται η υπ' αρ. 311/62043/09.03.2021 απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Καθορισμός συμπληρωματικών μέτρων εφαρμογής του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2015/262 της Επιτροπής για τη θέσπιση κανόνων σύμφωνα με τις οδηγίες 90/427/ ΕΟΚ και 2009/156/ΕΟΚ του Συμβουλίου σχετικά με τις μεθόδους αναγνώρισης των ιπποειδών (κανονισμός διαβατηρίου ιπποειδών)» (Β' 903).

Άρθρο 19 Ι Μεταβατικές διατάξεις

1.Φορείς που διαχειρίζονται εγγεγραμμένα ιπποειδή πριν την έναρξη ισχύος της παρούσας, οφείλουν να συμμορφωθούν προς τις διατάξεις της παρούσας και των Κανονισμών του άρθρου 1, το αργότερο σε τρεις (3) μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας, προκειμένου να εκδίδουν ή να εκδίδουν και να χορηγούν διευρυμένα έγγραφα ταυτοποίησης για τα εν λόγω ιπποειδή.

2.Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων ιπποειδών και οι υπεύθυνοι εγκαταστάσεων ιπποειδών, που διαχειρίζονται ιπποειδή ή εγκαταστάσεις στις οποίες διατηρούνται ιπποειδή, αντίστοιχα, πριν την έναρξη ισχύος της παρούσας, οφείλουν να συμμορφωθούν προς τις διατάξεις της παρούσας και των Κανονισμών του άρθρου 1 το αργότερο σε τρεις (3) μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας.

3.Τα ιπποειδή που φέρουν σήμανση πριν την έναρξη ισχύος της παρούσας, διατηρούν τη σήμανσή τους.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΕΝΕΣΙΜΩΝ ΠΟΜΠΟΔΕΚΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΙΠΠΟΕΙΔΩΝ

ΑΙΤΗΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΜΕΣΩΝ ΣΗΜΑΝΣΗΣ ΙΠΠΟΕΙΔΩΝ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

ΕΝΤΥΠΟ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΙΠΠΟΕΙΔΟΥΣ

Άρθρο 20 Ι Έναρξη ισχύος

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει έξι (6) μήνες μετά τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 20 Απριλίου 2022

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey