![Emprosnet_Logo_no_background_new.png](/images/Emprosnet_Logo_no_background_new.png)
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Μόλις 121 έχουν καταγραφεί σε ολόκληρο το νησί από τον Σεπτέμβριο του 2022
Μόλις 121 ιπποειδή σε ολόκληρη την Λέσβο έχουν τσιπαριστεί/ καταγραφεί σε ολόκληρη τη Λέσβο παρότι ο αριθμός τους διαφέρει παρασάγγας και δεδομένου ότι ο σχετικός νόμος δημοσιεύθηκε το 2021 και η έναρξη της υποχρεωτικής του ισχύος τοποθετείται τον Σεπτέμβριο του 2022. Η μη καταγραφή σύμφωνα με την ΚΙΒΩΤΟ συνδέεται με τις εκδηλώσεις φαινομένων κακοποίησης και εγκατάλειψης ζητώντας από τις αρμόδιες αρχές να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους που προβλέπονται από τον νομοθέτη για να αντιμετωπιστεί ή καλύτερα περιοριστεί το φαινόμενο αυτό.
Στις 9 Μαρτίου του 2021 δημοσιεύθηκε σε Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση 311/62043/9-3-2021 η οποία υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες ιπποειδών (γαϊδούρια, μουλάρια, άλογα) να προχωρήσουν μεταξύ άλλων και στην ηλεκτρονική σήμανση των ζώων τους (άρθρο 13,17) και στη συμπλήρωση εγγράφων αναγνώρισης ώστε να φαίνεται σε ποιον ανήκουν. Με τον συγκεκριμένο νόμο γίνεται εφικτός ο έλεγχος, ώστε να μπει τέρμα στην κακοποίηση, την εκμετάλλευση και την θανάτωση αυτών των πλασμάτων που στην Ελλάδα κακοποιούνται συστηματικά.
Σε ότι έχει να κάνει μάλιστα με τα «αδέσποτα» ιπποειδή που σύμφωνα με τον νομοθέτη, η περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση τους είναι ευθύνη των Περιφερειών της χώρας η ΚΙΒΩΤΟΣ, ήδη από την 27η Ιουνίου 2023, έχει αποστείλει σχετικό έγγραφο στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ζητώντας να προχωρήσουν οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες για τα ιπποειδή που εγκαταλείπονται από τους ανεύθυνους ιδιοκτήτες τους.
Μάλιστα σύμφωνα με το ΦΕΚ 903/Β/9-3-2021 στις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας ανατίθενται: (α) η απόδοση κωδικών αριθμών καταχώρισης των εκμεταλλεύσεων ιπποειδών, (β) η έκδοση του εγγράφου αναγνώρισης για τα ιπποειδή αναπαραγωγής και εκτροφής, (γ) η μέριμνα για την καταχώριση των προβλεπόμενων στοιχείων που αφορούν στα ιπποειδή αναπαραγωγής και εκτροφής, στη βάση δεδομένων του άρθρου 23, (δ) η διενέργεια ελέγχων και η εισήγηση επιβολής μέτρων συμμόρφωσης και κυρώσεων στους κατόχους ιπποειδών και στους διενεργούντες την ενεργή σήμανση αυτών σε περίπτωση διαπίστωσης μη συμμόρφωσης στις διατάξεις της παρούσας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στα άρθρα 24 και 25.
121 ιπποειδή σε ολόκληρη τη Λέσβο
Αναλυτικότερα από τον Σεπτέμβριο του 2022 μέχρι τούδε, μόνο 117 άλογα και μόλις 4 μουλάρια και γαϊδούρια έχουν καταγραφεί στην Λέσβο όπως προκύπτει μετά από επίσημη ενημέρωση που είχε ο Σύλλογος Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «Κιβωτός» Μυτιλήνης, μετά από αίτημα που υπέβαλλε, στην Διεύθυνση Κτηνιατρικής Βορείου Αιγαίου.
Η Κιβωτός σε σχετικό δελτίο Τύπου που κοινοποιεί θίγει το γεγονός ότι σε ολόκληρη την Λέσβο μόλις 4 γαϊδούρια και μουλάρια είναι καταγεγραμμένα. Σημειώνεται ακόμη ότι τα γαϊδούρια έρχονται πρώτα στις εγκαταλείψεις όταν γεράσουν. Παράλληλα θα πρέπει να μνημονεύσουμε ότι σύμφωνα με έρευνα που είχε διενεργήσει προ ετών το Εργαστήρι Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ο γάιδαρος εξαφανίζεται σιγά – σιγά από την χώρα μας. Μάλιστα όπως προκύπτει από τα 508.000 γαϊδούρια που υπήρχαν στην Ελλάδα το 1950, το 1995 μειώθηκαν σε 95.000, ενώ το 2008 (όταν διενεργήθηκε η έρευνα) υπήρχαν λιγότερα από 16.000.
Εγκατάλειψη και κακοποίηση
Η Κιβωτός συνδέει την περιορισμένη καταγραφή με τις εκδηλώσεις περιστατικών εγκατάλειψης και κακοποίησης ιπποειδών, που παρατηρούνται στην Λέσβο και στην υπόλοιπη χώρα και υποστηρίζει ότι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης και περιορισμού αυτών των φαινομένων είναι η καταγραφή. Ειδικότερα σημειώνεται: «Στη Λέσβο -και στην υπόλοιπη Ελλάδα- είμαστε όλοι μάρτυρες συχνών περιπτώσεων εγκατάλειψης και κακοποίησης ιπποειδών. Ο μόνος τρόπος για να εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο είναι η πλήρης καταγραφή αυτών των ζώων, όπως ισχύει εδώ και μια δεκαετία για τα ιδιόκτητα σκυλιά και τα γατιά. Από το Σεπτέμβριο 2022, είναι υποχρεωτική η καταγραφή των όλων των ιπποειδών της Ελλάδος. Δυστυχώς η κατάσταση στη Λέσβο είναι απογοητευτική. Σύμφωνα με στοιχεία που μας κοινοποιήθηκαν από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κατόπιν αίτησής μας, από το Σεπτέμβριο 2022 μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί («τσιπαριστεί») σε ολόκληρη τη Λέσβο, 117 άλογα και μόλις 4 μουλάρια και γαϊδουράκια (ενώ δυστυχώς τα τελευταία είναι τα πρώτα σε εγκαταλείψεις όταν γεράσουν….). Με απλά λόγια, έχουν καταγραφεί λιγότερα άλογα από όσα υπάρχουν σε ένα και μόνο χωριό, ενώ ουσιαστικά ΚΑΝΕΝΑ γαϊδουράκι/μουλάρι «δεν έχει» (στα χαρτιά…) ιδιοκτήτη! Επομένως, εκατοντάδες άλογα, γαϊδούρια και μουλάρια κινδυνεύουν να καταλήξουν ανά πάσα στιγμή «αδέσποτα»».
Στο σχετικό δελτίο ο πρόεδρος της Κιβωτού Ιωσήφ Μποτετζάγιας κάνει δημόσια έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να εντατικοποιηθούν οι σχετικοί έλεγχοι. «Σε ένα νησί το οποίο επαίρεται για την ιππική του παράδοση πρέπει όλοι να βοηθήσουμε ώστε να εξαφανιστεί κάθε περιθώριο κακοποίησης αυτών των υπέροχων ζώων» καταλήγει ο κ. Μποτετζάγιας.