Διερεύνηση για την συγκεκριμένη υπόθεση ζητά η ΚΙΒΩΤΟΣ από Αστυνομία και Κτηνιατρική

Άδοξο τέλος για ένα ηλικιωμένο άλογο στο Πέραμα

05/08/2023 - 09:30 Ενημερώθηκε 07/08/2023 - 16:38

Άδοξο τέλος περίμενε ένα άλογο 25 ετών στο Πέραμα, το Σάββατο 29 Ιουλίου 2023, λίγα μόλις μέτρα από το γήπεδο Περάματος, όπου διοργανωνόταν Καλλιστεία Αλόγων από τον Ιππικό Παγγεραγωτικό Σύλλογο Περάματος, εκδήλωση για την οποία δεν είχε καμία ενημέρωση η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Το άλογο ήταν μεγάλης ηλικίας, 25 ετών και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες έπεσε κάτω και έσπασε την λεκάνη του με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επανέλθει. Σύμφωνα με δήλωση του πρόεδρου του Ιππικού Παγγεραγωγικού Συλλόγου «Άγιος Γεώργιος», Χρήστου Τάκα στο «Ε» ο ιδιοκτήτης του αλόγου έκανε βόλτα με το άλογο τυχαία από την περιοχή και για άγνωστους λόγους, ενώ περνούσε από την περιοχή που πραγματοποιούνταν οι εκδηλώσεις, έπεσε κάτω και έσπασε την λεκάνη του. Επίσης ο κ. Τάκας πρόσθεσε στην δήλωσή του ότι το άλογο δεν επρόκειτο να πάρει μέρος στα Καλλιστεία Αλόγων που διοργάνωνε ο σύλλογος και πως όταν αντιλήφθηκαν το περιστατικό έσπευσαν να βοηθήσουν με ιδιώτη κτηνίατρο που είχαν για την εκδήλωση. Το «Ε» επικοινώνησε και με τον ιδιοκτήτη του αλόγου όπου και εκείνος ισχυρίστηκε ότι περνούσε τυχαία από την εκδήλωση και πως το περιστατικό έχει κοστίσει ψυχικά και στον ίδιο, ότι σύμφωνα με τον κτηνίατρο το άλογο έχει σπάσει τη λεκάνη με μηδενικές ελπίδες για την επιβίωσή του και ο ίδιος παλεύει για να το κρατήσει στην ζωή -μέχρι την Πέμπτη 3 Αυγούστου που πραγματοποιήθηκε η επικοινωνία.

Από την άλλη μαρτυρίες θέλουν να μην βρίσκεται το άλογο και τόσο τυχαία στο χώρο και πως η πτώση ήταν αποτέλεσμα της προσπάθειας να κάνει «σούζα», δηλαδή να σταθεί όρθιο στα δύο πόδια, κατόπιν εντολών. Να σημειωθεί εδώ ότι ένα άλογο ηλικίας 25 ετών θεωρείται ηλικιωμένο. Μετά την πτώση έγιναν προσπάθειες για να επανέλθει με την βοήθεια ιδιώτη κτηνιάτρου ωστόσο χωρίς αποτέλεσμα και την επόμενη μέρα μεταφέρθηκε με όχημα- αφού ήταν αδύνατο να μετακινηθεί- σε χώρο του ιδιοκτήτη

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής, όπως προκύπτει από ερώτημα που έθεσε το «Ε» στην Υπηρεσία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, δεν ήταν ενήμερη για τις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από τον Ιππικός Παγγεραγωγικό Σύλλογο «Άγιος Γεώργιος» το Σάββατο 29 Ιουλίου 2023 στο Γήπεδο Περάματος και περιελάμβανε Καλλιστεία Αλόγων και την Κυριακή 30 Ιουλίου στην περιοχή Ντουραχάνι – Άγιος Μηνάς και περιελάμβανε επίδειξη δεξιοτήτων (πλαγιοτροχασμός).

Διευκρινίζεται ότι στις εκδηλώσεις δεν συμμετείχε η Κοινότητα Περάματος και η παραχώρηση του χώρου του γηπέδου έγινε από τον Αθλητικό και Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Μυτιλήνης, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ Παναγιώτης Πιττός.

Διερεύνηση ζητά η Κιβωτός

Ο Σύλλογος Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «Κιβωτός Μυτιλήνης» με αφορμή το περιστατικό που ανέδειξε το «Ε» έστειλε στις 4/8/2023 επιστολή τόσο στην Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου όσο και στην Κτηνιατρική Υπηρεσία ζητώντας διερεύνηση για το συγκεκριμένο περισταστικό και ζητώντας να διαπιστωθεί εάν συντρέχει περίπτωση κακοποίησης του σύμφωνα με το Ν.4830/2021.

«Υπενθυμίζουμε για πολλοστή φορά, ότι τα ιποοειδή δεν είναι μηχανές με 4 πόδια που όταν "χαλάσουν" ή τα βαρεθούμε, τα πετάμε στο δρόμο (ή κάπου χειρότερα). Η Ελληνική νομοθεσία απαιτεί το σεβασμό τους, την προστασία τους και την ηλεκτρονική τους σήμανση ("τσιπάρισμα"), ενώ υπάρχουν σημαντικά χρηματικά πρόστιμα και ποινές όταν τα παραπάνω δεν γίνονται σεβαστά» σημειώνει ο πρόεδρος της ΚΙΒΩΤΟΥ, Ιωσήφ Μποτετζάγιας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι λίγες μέρες νωρίτερα σε έγγραφο της ΚΙΒΩΤΟΥ γινόταν γνωστό ότι από τον Σεπτέμβριο του 2022 μέχρι τούδε, μόνο 117 άλογα και μόλις 4 μουλάρια και γαϊδούρια έχουν καταγραφεί στην Λέσβο σύμφωνα με τα στοιχεία της Δ/νσης Κτηνιατρικής. Η μη καταγραφή σύμφωνα με την ΚΙΒΩΤΟ συνδέεται με τις εκδηλώσεις φαινομένων κακοποίησης και εγκατάλειψης ζητώντας από τις αρμόδιες αρχές να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους που προβλέπονται από τον νομοθέτη για να αντιμετωπιστεί ή καλύτερα περιοριστεί το φαινόμενο αυτό.

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Ν.4830/2021, Άρθρο 24, παρ.1, απαγορεύεται «(α) η κακοποίηση, η κακή και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου[…] (β) ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους» 3. Ενώ σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 726/107637/2022 - ΦΕΚ 2028/B/21-4-2022, Άρθρο 12, παρ. 1 «Σε περίπτωση θανάτωσης ή θανάτου ιπποειδούς, με ευθύνη του υπεύθυνου επιχείρησης του ιπποειδούς, ανακτάται από το ιπποειδές ο ενέσιμος πομποδέκτης και το αργότερο σε επτά (7) ημέρες από την ημερομηνία θανάτωσης ή θανάτου του ιπποειδούς, παραδίδεται στην κτηνιατρική υπηρεσία της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, όπου καταστρέφεται, σε εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 15 του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2021/963. Η κτηνιατρική υπηρεσία καταχωρίζει στην ΚΗΒΔΙ τις πληροφορίες για τη θανάτωση ή το θάνατο του ιπποειδούς».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey