Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Το έγγραφο της ΚΙΒΩΤΟΥ στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
Έγγραφο υπέβαλλε στις 27 Ιουνίου 2023 ο Σύλλογος Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «Κιβωτός Μυτιλήνης» στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ζητώντας διευκρινίσεις για το αν εφαρμόζονται οι προβλέψεις της Υπουργικής Απόφασης 726/107637/2022 που αφορούν στην περισυλλογή και την φροντίδα εγκαταλειμμένων ιπποειδών.
Αφορμή για την ενέργεια αυτή στάθηκε το γεγονός ότι πριν λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 24/06/2023 εντοπίστηκε από τουρίστες που επισκέφτηκαν την Λέσβο για διακοπές ένα τραυματισμένο γαϊδουράκι στον Κόλπο Καλλονής. Η γαϊδουρίτσα έφερνε σοβαρά τραύμα στο πόδι που σύμφωνα με εκτιμήσεις προκλήθηκε από παστούρωμα.
Κατόπιν ενημέρωσης της Κιβωτού και με την συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας -και συγκεκριμένα του προσωπικού του Αστυνομικού Τμήματος Αγιάσου- το ζώο τελικά μεταφέρθηκε στο Donkey Center Lesvos / Όνος Λέσβου και την φροντίδα έχει αναλάβει η Menga Conrad. Σημειώνεται ότι ο ιδιοκτήτης του ζώου δεν έχει εντοπιστεί ακόμη.
Δεδομένου τούτου, η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης, επικοινώνησε με την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου η οποία δήλωσε αναρμόδια τόσο για την περισυλλογή όσο και για την περίθαλψη του ζώου παραπέμποντας στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Στο έγγραφο η Κιβωτός θα ζητά από την Περιφέρεια να μάθει ποιες ακριβώς είναι οι ενέργειές της με βάση την νομοθεσία που ισχύει εδώ και 14 μήνες και ποιος θα είναι εκείνος που θα επωμιστεί τα έξοδα περίθαλψης του ζώου. Επισημαίνεται δε, ότι από τον Απρίλιο του 2022 υπεύθυνοι για την περισυλλογή και φροντίδα των εγκαταλειμμένων ιπποειδών είναι οι Περιφέρειες της χώρας, οι οποίες οφείλουν να έχουν συνεργεία περισυλλογής, χώρους φιλοξενίας και επιτροπή παρακολούθησης όλων αυτών.
Μποτετζάγιας: «Όλοι μάθαμε το ενδιαφέρον του Κώστα Μουτζούρη για τα ιπποειδή του Κόλπου Καλλονής»
Ο πρόεδρος της Κιβωτού Ιωσήφ Μποτετζάγιας σε δήλωσή του στο «Ε» για το συγκεκριμένο θέμα είπε: «Σε αντίστοιχο περιστατικό το Νοέμβριο 2022 στο Πλωμάρι, ο Δήμος Μυτιλήνης είχε απευθυνθεί στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου η οποία είχε απαντήσει αρμοδίως ότι «Το άρθρο 15 που αναφέρεται στη Διαχείριση ανεπιτήρητων δεσποζόμενων ιπποειδών της παραπάνω Υπουργικής Απόφασης δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα». Ελπίζουμε ότι επτά μήνες μετά από εκείνο το περιστατικό, το οποίο ανέδειξε στις υπηρεσίες της Περιφέρειας την ανάγκη -αλλά και την υποχρέωσή τους- για την ύπαρξη ενός σχετικού μηχανισμού, θα έχουν γίνει κάποια βήματα». Μάλιστα δεν παραλείπει να στρέψει ευθέως τις βολές του στην Περιφερειακή Αρχή με αφορμή των θέμα των ιπποδρομιών στις Αλυκές Καλλονής, οι οποίες διεξήχθησαν μετά από παρέμβαση του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη. Συγκεκριμένα ο κ. Μποτετζάγιας αναφέρει: «Εξάλλου όλοι μας πρόσφατα μάθαμε για το προσωπικό ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη για τα ιπποειδή, ειδικά αυτά της περιοχής του Κόλπου της Καλλονής όπου βρέθηκε και το άτυχο γαϊδουράκι. Αναμένουμε λοιπόν με πολύ ενδιαφέρον την απάντηση της Περιφέρειας». Θυμίζουμε ότι ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, Ευστράτιος Τσομπανέλλης, με υπάλληλο βρέθηκαν στο σημείο στο πλαίσιο ευζωϊας των ιπποειδών, όπως είχε δηλώσει ο κ. Τσομπανέλλης στο «Ε».
Η απόφαση Κεδίκογλου
Στις 20 Απριλίου 2022 ο τότε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Συμεών Κεδίκογλου υπογράφει απόφαση 726/107637 για τον καθορισμό συμπληρωματικών μέτρων σε ότι αφορά την δημιουργία συστήματος για την ταυτοποίηση και ιχνηλάτηση των δεσποζόμενων ιπποειδών. Στο άρθρο 15, της απόφασης αυτής, που αφορά στην Διαχείριση ανεπιτήρητων δεσποζόμενων ιπποειδών αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι Περιφέρειες της χώρας, με τη συνδρομή των οικείων Δήμων, υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων ιπποειδών. Με απόφαση του Περιφερειάρχη, ύστερα από διαβούλευση με τους οικείους Δήμους, καθορίζεται το πλαίσιο συνδρομής των Δήμων (ιδίως προσωπικό, χώροι φύλαξης, διαχείριση, συλλογή, μεταφορά). Μάλιστα για τον παραπάνω σκοπό, οι Περιφέρειες ιδρύουν και λειτουργούν, σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, μία ή περισσότερες εγκαταστάσεις, επιτρεπομένης της συνεργασίας με άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα, σε ιδιόκτητους ή μισθωμένους ή παραχωρούμενους από το Δημόσιο ή από ιδιώτες χώρους. Ως υπεύθυνος της εγκατάστασης ορίζεται η Περιφέρεια η οποία επιβλέπει την εν λόγω εγκατάσταση. Ακόμη σημειώνεται ότι με απόφαση του Περιφερειάρχη συγκροτούνται συνεργεία ή ανατίθεται σε συνεργεία η περισυλλογή των ανεπιτήρητων ιπποειδών. Τα εν λόγω συνεργεία αποτελούνται από άτομα έμπειρα στο χειρισμό ιπποειδών και σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρούνται οι κανόνες για την προστασία των ζώων. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ο υπεύθυνος του κάθε συνεργείου και δύναται να καθορίζονται, κατόπιν διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς, και λοιποί όροι της περισυλλογής (όπως συνδρομή του σώματος της αστυνομίας, του πυροσβεστικού σώματος, της οικείας δασικής υπηρεσίας)(..).
Ακόμη θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο άρθρο 3 της απόφασης, όπου αναφέρεται στις αρμόδιες αρχές, σημειώνεται ότι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών της χώρας είναι αρμόδιες για α) την διαχείριση των ανεπιτήρητων ιπποειδών, β) τη συνδρομή στους επιτόπιους ελέγχους για τα δεσποζόμενα ιπποειδή που διατηρούνται σε ημιελεύθερες συνθήκες.