Αποζημίωση των κτηνοτρόφων για την καραντίνα

01/07/2012 - 05:56
Να δοθεί αποζημίωση στους κτηνοτρόφους της Λέσβου ζητά το ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς το εισόδημά τους έχει μειωθεί από την καραντίνα που έχει επιβληθεί από τα τέλη του περασμένου χρόνου.
Να δοθεί αποζημίωση στους κτηνοτρόφους της Λέσβου ζητά το ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς το εισόδημά τους έχει μειωθεί από την καραντίνα που έχει επιβληθεί από τα τέλη του περασμένου χρόνου.

Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου, Γιάννης Τσακίρης, σε δήλωσή του στο «Ε» αναφέρει: «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, η απώλεια εισοδήματος ανά εκτρεφόμενο ζώο κυμαίνεται μεταξύ οκτώ και δέκα ευρώ. Οφείλει λοιπόν το υπουργείο να χορηγήσει αποζημίωση, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.»
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, Λευτέρης Μανδάνης, αναφερόμενος στο θέμα αυτό, μας είπε: «Είναι αλήθεια ότι από την καραντίνα του καταρροϊκού πυρετού έχουμε υποστεί μια σημαντική μείωση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων κατά 20% περίπου. Γι’ αυτό και είναι δίκαιο να δοθεί μια αποζημίωση που θα αντισταθμίζει τη συγκεκριμένη απώλεια εισοδήματος.»

«Ανάγκη…»
Στην επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, το ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου αναφέρει ότι τα στελέχη του υπουργείου, που πρόσφατα επισκέφθηκαν τη Λέσβο, είναι επιτακτική ανάγκη να παραμείνει σε καραντίνα το νησί έως τον Οκτώβριο, οπότε και θα αποφασιστεί με συνεκτίμηση των μέχρι τότε δεδομένων η συνέχιση ή η υπό όρους άρση του αποκλεισμού.
Στη Λέσβο εκτρέφονται περί τα 300.000 ζώα, μιας ιδιαίτερα παραγωγικής φυλής προβάτων. Ο αριθμός των εξαγόμενων από το νησί προβάτων κάθε χρόνο ανέρχεται σε 30.000 - 50.000 ζώα, τα οποία προωθούνται σε καλές τιμές, αποδίδοντας ένα πρόσθετο εισόδημα στους κτηνοτρόφους μας.
Η απώλεια του εισοδήματος αυτού για τους νησιώτες κτηνοτρόφους που ασκούν τη δραστηριότητά τους υπό συνθήκες δυσμενέστερες από τους κτηνοτρόφους της ηπειρωτικής χώρας (αυξημένο κόστος ζωοτροφών, φτωχή βλάστηση, ξηροθερμικό κλίμα, χαμηλή τιμή πώλησης γάλακτος και αμνοεριφίων, προβληματική πρόσβαση στις αγορές του κέντρου, κ.λπ.), προκύπτει ως επιστέγασμα της κακής οικονομικής συγκυρίας που αντιμετωπίζουν.
Αποτίμηση της απώλειας αυτής είναι εύκολο να γίνει λαμβάνοντας κανείς υπόψη τη διαφορά της τιμής πώλησης των αιγοπροβάτων αναπαραγωγής με αυτήν τη σφαγής, η οποία ανέρχεται σε 40 - 50 ευρώ ανά ζώο.
Με δεδομένη την αντικατάσταση ενός ποσοστού 20% των ζώων ενός ποιμνίου κατά έτος, η υποχρεωτική λόγω της καραντίνας αξιοποίηση των ζώων στο σφαγείο, επιφέρει μια μείωση εισοδήματος οκτώ με δέκα ευρώ ανά εκτρεφόμενο ζώο.
Για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής πιστεύουμε ότι είναι δίκαιο και μέσα στο πνεύμα των κοινοτικών κανονισμών 1782/2003, όπως τροποποιήθηκε από το 1290/2005 και 73/2009, η χορήγηση αποζημίωσης απώλειας εισοδήματος λόγω καραντίνας στους Λέσβιους κτηνοτρόφους.
Σημειώνουμε εδώ ότι αντίστοιχη ενίσχυση δινόταν στους κτηνοτρόφους μας την περίοδο 1981 - ’84, όταν το νησί βρισκόταν πάλι σε καθεστώς καραντίνας.
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey