Τοποθέτηση Ασανούλας Κοκκινέλλη – Γιαννή στην «Εβδομάδα Καθαρής και Δίκαιης Ενεργειακής Μετάβασης Λέσβου»

«Απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο ενεργειακής μετάβασης στη Λέσβο»

24/09/2024 - 14:41

Το δικό του στίγμα έδωσε ο Δήμος Δυτικής Λέσβου στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα «Εβδομάδα Καθαρής και Δίκαιης Ενεργειακής Μετάβασης Λέσβου», που διεξήχθη μεταξύ 16 και 19 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας “Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία συμμετέχει από κοινού με το Δήμο Μυτιλήνης.

Στις εκδηλώσεις, οι οποίες διοργανώθηκαν από το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ, συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΥΠΕΝ, των ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗ ΑΝΕΝΩΣΙΜΕΣ, MORE, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι των δυο Δήμων, παρουσιάζοντας ο καθένας την πρόθεσή του για ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον. Συζητήθηκαν τα ζητήματα τη διασύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας, το περιθώριο ανάπτυξης ΑΠΕ στο Ανατολικό Αιγαίο και οι επιπτώσεις  τους, ο υβριδικός σταθμός Ερεσού και η τύχη του υφιστάμενου εργοστασίου παραγωγή ενέργειας.

Η εκδήλωση είχε σκοπό την ανάδειξη των προκλήσεων, δυνατοτήτων και ευκαιριών για τη Λέσβο να επιτύχει πολύ υψηλή διείσδυση ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας αξιοποιώντας το δυναμικό της σε γεωθερμία, βιομάζα, αιολική και ηλιακή ενέργεια. Ταυτόχρονα, αποτέλεσε μοναδική ευκαιρία να εκφραστούν προβληματισμοί στους παράγοντες που λαμβάνουν τις αποφάσεις και εκτελούν τα σχετικά έργα και να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος.

Στην παρέμβασή της στις εκδηλώσεις για την «Εβδομάδα Καθαρής και Δίκαιης Ενεργειακής Μετάβασης», η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, Ασανούλα Γιαννή - Κοκκινέλλη τόνισε την ανάγκη για ουσιαστική εκ των προτέρων ενημέρωση, αλλά και για τις ευκαιρίες επιμόρφωσης μέσα από προγράμματα όπως η Πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά νησιά», αλλά και το «Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Δημάρχων».

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε, στις ανησυχίες των κατοίκων σχετικά με το ενδεχόμενο ανάπτυξης σταθμών ΑΠΕ σε βιομηχανική κλίμακα και πέρα από τη φέρουσα ικανότητα του τόπου, επιμένοντας στη διαμόρφωση βιώσιμων λύσεων για τις κοινωνίες και τα οικοσυστήματά μας: «Αυτό προϋποθέτει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ενεργειακής μετάβασης για τη Λέσβο, που θα καθορίζει εκ των προτέρων, το ενεργειακό μίγμα, ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του νησιού. Ένα Σχέδιο που θα έχει εκτιμήσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των έργων συνολικά και όχι αποσπασματικά ανά σταθμό. Πρόκειται για μια κατεπείγουσα ανάγκη, πριν την κατασκευή οποιουδήποτε νέου έργου εκμετάλλευσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».

Η δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων ήταν αφιερωμένη στη γεωθερμία και φιλοξενήθηκε στον Πολιχνίτο. Βασική συνιστώσα για μια ομαλή ενεργειακή μετάβαση, που θα ωφελήσει το νησί μας. Η δική μας πράσινη ενέργεια.

Οι ενεργειακές κοινότητες ήταν στο επίκεντρο της τρίτης ημέρας, οπότε παρουσιάστηκαν αντίστοιχες προσπάθειες από την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη. Ένα δύσκολο εγχείρημα που θα μπορούσε να βοηθήσει τους πολίτες και την τοπική αυτοδιοίκηση να διεκδικήσουν μια πραγματικά δίκαιη ενεργειακή μετάβαση.   

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey