Ακόμη πιο αυστηρό πλαίσιο ελέγχου της αλιείας, ενέκρινε η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις προηγούμενες ημέρες. Ένα νέο στοιχείο του κανονισμού, είναι ότι θα καταγράφονται ορισμένα είδη των αλιευμάτων που ψαρεύονται από ερασιτεχνικά σκάφη.
Ακόμη πιο αυστηρό πλαίσιο ελέγχου της αλιείας, ενέκρινε η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις προηγούμενες ημέρες. Ένα νέο στοιχείο του κανονισμού, είναι ότι θα καταγράφονται ορισμένα είδη των αλιευμάτων που ψαρεύονται από ερασιτεχνικά σκάφη.
Σε ανακοίνωση του, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Γιάννης Γκλαβάκης, αναφέρει ότι το νέο σύστημα ελέγχου, θα συμβάλλει στην ομοιόμορφη εφαρμογή της πολιτικής ελέγχου, ενώ παράλληλα θα λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των διαφόρων στόλων, διαμορφώνοντας έτσι ίσους όρους ανταγωνισμού για τα κοινοτικά σκάφη. Ο ίδιος τονίζει πως η αναθεώρηση του υφιστάμενου συστήματος, ήταν αναγκαία, καθώς παρατηρούνται σημαντικές αποκλίσεις στις διαδικασίες ελέγχου μεταξύ των κρατών μελών, γεγονός που δεν βοηθάει στην επίτευξη των στόχων της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Στόχος των εγκριθέντων τροπολογιών του είναι:
- Η αποσαφήνιση του πεδίου εφαρμογής του κανονισμού.
- Η θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων για την έκδοση άδειας αλιείας για τα σκάφη που φέρουν εργαλεία βυθού.
- Η δυνατότητα άμεσης αποκατάστασης των αλιέων σε περίπτωση απαγόρευσης της αλιείας λόγω παραβάσεων άλλων κρατών μελών. Υπενθυμίζεται ότι οι Έλληνες αλιείς υποχρεώθηκαν δύο συνεχείς χρονιές, να διακόψουν την αλιεία τόνου πριν εξαντλήσουν την ποσόστωση που τους αντιστοιχούσε.
- Η μη αναστολή ή ακύρωση της χρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας, σε περίπτωση παραβάσεων ή παραλείψεων, που δεν αποτελούν σοβαρή απειλή της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.
Μεταξύ άλλων, το αναθεωρημένο σύστημα προβλέπει την εφαρμογή νέων τεχνολογιών εποπτείας και παρακολούθησης, την εναρμόνιση των κανόνων επιθεώρησης στη θάλασσα και στα λιμάνια, κατά τη μεταφορά, και στην αγορά, τη θέσπιση ολοκληρωμένου συστήματος ιχνηλασιμότητας των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, καθώς οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πιστοποιούν την προέλευση και τον προορισμό των φορτίων. Προβλέπει επίσης ειδικά μέτρα ελέγχου για τις απορρίψεις αλιευμάτων, την επιβολή απαγορεύσεων αλιείας και τις προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές, τους κανόνες για τις μεταφορτώσεις, οι οποίες θα επιτρέπονται μόνο σε καθορισμένα λιμάνια, ενώ, τέλος, θα καταγράφονται πλέον και ορισμένα αλιεύματα, που προέρχονται από ερασιτεχνικές αλιευτικές δραστηριότητες.
Ο κ. Γκλαβάκης, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως «ορισμένες διατάξεις είναι ιδιαίτερα αυστηρές και η εφαρμογή τους θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο για τα κράτη μέλη των οποίων ο αλιευτικός στόλος έχει ιδιαίτερη δομή και κατανομή, όπως της Ελλάδας».