Υποσχέσεις από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου

Κατάργηση φόρων και ανακατανομή βοσκοτόπων

12/02/2015 - 15:05

Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα χωράφια, τους στάβλους και τις αποθήκες και τη θέσπιση αφορολογήτου 12.000 ευρώ για τους αγρότες υποσχέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, την Τρίτη το βράδυ κατά την ομιλία του στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα χωράφια, τους στάβλους και τις αποθήκες και τη θέσπιση αφορολογήτου 12.000 ευρώ για τους αγρότες υποσχέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, την Τρίτη το βράδυ κατά την ομιλία του στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Πρόκειται για μέτρα που απορρέουν από τη γενικότερη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης όπως την είχε αναπτύξει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δύο ημέρες νωρίτερα.

Παράλληλα, ο κ. Αποστόλου υποσχέθηκε την κατάργηση της φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος με 13% από το πρώτο ευρώ.

Παράλληλα υποσχέθηκε ότι θα γίνει ορθή αποτύπωση των βοσκήσιμων γαιών, με στόχο την ομαλή και απρόσκοπτη ροή των κοινοτικών πόρων. «Η μέχρι χθες αντιμετώπιση των βοσκοτόπων αποτελεί τη χειρότερη περίπτωση ανικανότητας στη διαχείριση των ζητημάτων διακυβέρνησης της χώρας», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Από την αναφορά του κ. Αποστόλου στο ζήτημα των βοσκοτόπων προκύπτει ότι θα γίνει μια προσπάθεια ορθολογικότερης κατανομής των διαθέσιμων εκτάσεων, έτσι ώστε να καλύπτονται καλύτερα οι ανάγκες για τη λήψη των επιδοτήσεων.

Για να το πούμε πιο απλά, ο κ. Αποστόλου αποδέχεται τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ σύμφωνα με τις οποίες οι βοσκήσιμες εκτάσεις ανέρχονται στο 95% των καλλιεργήσιμων και κατά συνέπεια η μέγιστη έκταση των βοσκοτόπων της χώρας δεν πρόκειται να αλλάξει.

Εκείνο που αναμένεται να αλλάξει, είναι η κατανομή τους στους νομούς της χώρας. Για παράδειγμα, μπορεί να μεταφερθούν βοσκήσιμες εκτάσεις από νομούς που έχουν πλεόνασμα, σε νομούς που έχουν έλλειμμα. Π.χ. μπορεί να γίνει μεταφορά βοσκοτόπων από τη Χίο, στη Λέσβο κι έτσι να καλυφθεί μέρος των κτηνοτρόφων της Λέσβου που κινδυνεύουν να χάσουν τις επιδοτήσεις που λάμβαναν τα προηγούμενα χρόνια.

Αργεί
Εκτιμούμε ότι η διαδικασία αυτή θα γίνει μετά τις 15 Μαΐου, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης των αιτήσεων για τη βασική επιδότηση, διότι τότε το Υπουργείο θα έχει συνολική εικόνα των αιτήσεων που κατατέθηκαν και των επιδοτήσεων που διεκδικούν οι κτηνοτρόφοι όλης της χώρας.

Έτσι θα μπορέσει να κατανείμει τις βοσκήσιμες εκτάσεις με τέτοιο τρόπο, που θα καλύπτει το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό των αιτημάτων επιδότησης.

Θεωρούμε απίθανο να καλυφθούν όλα τα αιτήματα των κτηνοτρόφων, ωστόσο. Ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Μυτιλήνη, είχε αναφέρει ότι οι βοσκήσιμες εκτάσεις στα τέλη του προηγούμενου χρόνου ήταν 1,7 εκατ. εκτάρια και για να καλυφθούν όλα τα αιτήματα των κτηνοτρόφων, θα πρέπει να αυξηθούν στα 2,2 εκατ. εκτάρια.

Επίσης ανέφερε ότι θα εκπονηθεί πρόγραμμα 700 εκατ. ευρώ από τις αδιάθετες πιστώσεις του επιχειρησιακού προγράμματος του Υπουργείου για την κτηνοτροφία.

Στόχος του προγράμματος θα είναι η ανανέωση του ζωικού κεφαλαίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey