Άμεσες παρεμβάσεις Περιφέρειας στις χαλασμένες προστατευτικές μπάρες

6,8 εκατομμύρια για συμμάζεμα του οδικού δικτύου

10/02/2015 - 14:22

Σε άμεσες παρεμβάσεις για την αντικατάσταση των φθαρμένων προστατευτικών κιγκλιδωμάτων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο προχωρά η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου τις επόμενες ημέρες.

Σε άμεσες παρεμβάσεις για την αντικατάσταση των φθαρμένων προστατευτικών κιγκλιδωμάτων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο προχωρά η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου τις επόμενες ημέρες.

Στόχος είναι να διορθωθούν τα επικίνδυνα σημεία όπου υπάρχουν τρακαρισμένες ή φθαρμένες προστατευτικές μπάρες, ώστε να λειτουργήσουν σωστά σε περίπτωση που όχημα προσκρούσει σε αυτές.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη είναι η διαδικασία απορρόφησης συνολικά 6,8 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που προορίζονται για τη συντήρηση του επαρχιακού οδικού δικτύου.

Αρκετά κομμάτια προστατευτικών κιγκλιδωμάτων που υπήρχαν στις αποθήκες της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει η περιφερειακή αρχή προς αποκατάσταση αντίστοιχων φθαρμένων που βρίσκονται σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου.

Ήδη είναι σε εξέλιξη εργολαβία ύψους 7.000 ευρώ για την τοποθέτηση των κιγκλιδωμάτων στις περιοχές περιμετρικά της πόλης και τους επόμενους μήνες παρόμοια παρέμβαση θα πραγματοποιηθεί και στο υπόλοιπο νησί.

Να σημειωθεί πως τα συγκεκριμένα τμήματα από τα προστατευτικά κιγκλιδώματα βρίσκονταν στις αποθήκες της Περιφέρειας από την περίοδο της προηγούμενης περιφερειακής αρχής, η οποία είχε διενεργήσει και τη συγκεκριμένη προμήθεια.

Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση του οδικού δικτύου, τα σημεία που χρήζουν παρέμβασης είναι πάρα πολλά, αφού σχετική συντήρηση έχει αρκετά χρόνια να γίνει.

Σε άρθρο τού «Ε» την Πέμπτη 10 Ιουλίου με τίτλο «Οδικό δίκτυο… δολοφόνος!», ένα από τα φαινόμενα του οδικού μας δικτύου που είχε επισημανθεί ως παγίδα, ήταν και τα δεκάδες σημεία με τις χαλασμένες και τρακαρισμένες προστατευτικές μπάρες. Ο Γιώργος Παπαρίσβας, χημικός μηχανικός και παλιότερα μέλος της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας του Δήμου Μυτιλήνης, μας είχε πει τότε σχετικά με τις προστατευτικές μπάρες.

«Οι μπάρες είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να απορροφήσουν τη σύγκρουση και να μειώσουν τις συνέπειές της. Αν είναι στραβωμένες ή έχουν άλλες κακοτεχνίες, τότε πολύ απλά δεν πρόκειται να λειτουργήσουν σωστά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Από τη στιγμή που συμβαίνει ένα ατύχημα, το σημείο λογίζεται ως επικίνδυνο και πρέπει οι προστατευτικές μπάρες να είναι πάντοτε σε άριστη κατάσταση.

Κάτι δυστυχώς που εμείς δεν εφαρμόζουμε. Έτσι, στα επικίνδυνα σημεία που έχουν ατυχήματα, συνήθως συμβαίνει να είναι αλλοιωμένες και οι μπάρες».

Να σημειωθεί, πάντως, πως η αναφορές της Τροχαίας προς το αρμόδιο τμήμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για το συγκεκριμένο θέμα είναι ανύπαρκτες το 2014. Επίσημη αστυνομική ενημέρωση επιβεβαιώνει πως η Τροχαία δεν προέβη ούτε σε μία επισήμανση για φθαρμένη προστατευτική μπάρα, πράγμα που είναι στις αρμοδιότητές της και κρίνεται εξαιρετικά σημαντικό για την ασφάλεια των οδηγών.

Παρεμβάσεις σε όλο το νησί
Από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή είχαν εξασφαλιστεί πιστώσεις ύψους 2,8 εκατ. ευρώ με στόχο να διατεθούν στη συντήρηση του επαρχιακού οδικού δικτύου.

Τα χρήματα προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και οι παρεμβάσεις που θα δρομολογηθούν με αυτά, αφορούν στην επισκευή του συστήματος φωτισμού στους επαρχιακούς δρόμους, στην επιδιόρθωση και βελτίωση του ασφαλτοτάπητα και σε αντικαταστάσεις φθαρμένων προστατευτικών κιγκλιδωμάτων.

Για την καλύτερη διαχείρισή του, το έργο έχει τέσσερα υποέργα. Το πρώτο υποέργο αφορά σε παραβάσεις στην ανατολική Λέσβο και έχει προϋπολογισμό 650.000 ευρώ, έχοντας οι μελέτες του ολοκληρωθεί. Το δεύτερο αφορά στο βόρειο τμήμα του νησιού και επίσης έχει ολοκληρωμένες μελέτες και προϋπολογισμό 800.000 ευρώ.

Το νότιο και το δυτικό τμήμα του νησιού έχουν δημοπρατηθεί, με τη σύμβαση για το δεύτερο να υπογράφεται σε λίγες ημέρες, ενώ στο πρώτο η διαδικασία έχει «κολλήσει» λόγω ενστάσεων.
Εξ άλλου, το Νοέμβριο, μετά από αίτημα της περιφερειακής αρχής, εγκρίθηκε πίστωση 4,5 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ήδη είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εκπόνησης μελετών προκειμένου να καταγραφούν οι ανάγκες στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και να αποτυπωθούν οι παρεμβάσεις.

Τα προβλήματα που μέχρι στιγμής ιεραρχούνται με προτεραιότητα, είναι το ζήτημα του φωτισμού πολλών κομματιών του δικτύου και η αντικατάσταση του ασφαλτοτάπητα. Ακολουθούν ζητήματα όπως επιδιόρθωση σημείων όπου σημειώνονται κατολισθήσεις, διαγραμμίσεις κ.ά..

Ο αντιπεριφερειάρχης Έργων, Θοδωρής Βαλσαμίδης, μιλώντας στο «Ε» τόνισε: «Το επαρχιακό οδικό δίκτυο έχει ανάγκη από μια σειρά παρεμβάσεων και είναι μέλημά μας από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε.

Ήδη είναι σε εξέλιξη έργο για παρεμβάσεις ύψους 2,8 εκατ. ευρώ και ως περιφερειακή αρχή εξασφαλίσαμε και άλλα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.

Μεθοδικά και προσεκτικά, όλα θα διατεθούν για παρεμβάσεις με στόχο να γίνει το οδικό δίκτυο του νησιού ασφαλέστερο για τους οδηγούς».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey