«Ανασταίνεται» το έργο για ανάπλαση της προκυμαίας

Συνολική λύση θέλει το Λιμενικό Ταμείο

05/12/2014 - 21:36

Οριστική και συνολική λύση για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας και της αισθητικής στην προκυμαία προωθεί το Λιμενικό Ταμείο.

Οριστική και συνολική λύση για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας και της αισθητικής στην προκυμαία προωθεί το Λιμενικό Ταμείο.

Στόχος, μέσα στο 2015 να έχει ανατεθεί η μελέτη ανάπλασης του χώρου περιμετρικά του λιμανιού, ώστε το κομβικό αυτό σημείο της πόλης να αποκτήσει τη μορφή που του αρμόζει.

Ο πρόεδρος, Σωτήρης Ζαμτράκης, δηλώνει πως είναι ο μόνος τρόπος να διευθετηθεί μια περιοχή η οποία ταλαιπωρεί αντί να διευκολύνει τους πολίτες, και να σταματήσει η ανεξέλεγκτη κατάσταση με τους εκεί επαγγελματίες.

Εντολή για τη διόρθωση της πρότασης μελέτης του έργου «Ανάπλαση Προκυμαίας Μυτιλήνης» δόθηκε από τη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου.

Στόχος είναι τους πρώτους μήνες τού 2015 να έχουν ολοκληρωθεί η διαδικασίες δημοπράτησης της μελέτης του έργου, με την ολοκλήρωση της οποίας θα υπάρχει η δυνατότητα να διεκδικηθεί χρηματοδότηση για το έργο από το ΕΣΠΑ 2015 - 2020.

Για το θέμα, ενημέρωση είχε τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Σωτήρης Ζαμτράκης, από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη για τα Κοινοτικά Προγράμματα, Θεόδωρο Βαλσαμίδη. Μάλιστα, στη συνάντηση διατυπώθηκε και η αισιοδοξία για την ένταξη του έργου, αφού παρεμβάσεις ανάπλασης συμπεριλαμβάνονται στα επιλέξιμα έργα τού ΕΣΠΑ 2015 - 2020.

Ωστόσο, θεωρείται πρώιμη κάθε συζήτηση περί ένταξης και προέχει η δημοπράτηση και η εκπόνηση της μελέτης του έργου. Στόχος της διοίκησης τους Λιμενικού Ταμείου είναι αυτό να έχει συμβεί μέσα στο 2015. Μάλιστα, στο ταμείο του Λ.Τ.Λ. υπάρχουν δεσμευμένα 150.000 ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την αμοιβή του μελετητή.

Από το 2013
Το έργο της ανάπλασης της προκυμαίας δρομολογήθηκε ουσιαστικά το 2013, όταν ανατέθηκε σε μελετητικό γραφείο να συντάξει μία πρόταση-προεκτίμηση για τη μελέτη του έργου, ώστε να προχωρήσει η δημοπράτησή της.

Όπως μας εξηγεί ο μηχανικός της Τεχνικής Υπηρεσίας του Λιμενικού Ταμείου Παναγιώτης Πιττός, οι θεσμικές αλλαγές ήταν αρκετές από τότε που υλοποιήθηκε η πρόταση αυτή από το μελετητή, με αποτέλεσμα τώρα να απαιτείται ένα είδος επικαιροποίησής της.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, ανοίγει ο δρόμος για τις τεχνικές υπηρεσίες του Λιμενικού Ταμείου να συντάξουν τα τεύχη δημοπράτησης μελέτης του έργου ανάπλασης της προκυμαίας. Μία ακόμα ευνοϊκή συγκυρία για την υπόθεση είναι το γεγονός ότι εντός των επόμενων ημερών υπογράφεται η σύμβαση μεταξύ Λιμενικού Ταμείου και εταιρείας Denco, η οποία θα εκπονήσει τα master plans για το λιμάνι της Μυτιλήνης και το μελλοντικό λιμάνι στον Καρά Τεπέ.

Ουσιαστικά ο καθορισμός της χρήσης του λιμανιού της Μυτιλήνης είναι προϋπόθεση για οποιαδήποτε σχεδιαζόμενη παρέμβαση.

Σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις
Οι παρεμβάσεις που θα περιλαμβάνονται στο έργο της προκυμαίας, είναι εκτεταμένες και θα αφορούν τόσο το λειτουργικό, όσο και το αισθητικό κομμάτι της περιοχής. Ιδιαίτερη σημασία για λόγους στατικότητας έχουν οι εργασίες που θα γίνουν στη θεμελίωση του ντόκου περιμετρικά του λιμανιού, για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των σπηλαιώσεων.

Από τον ίδιο ντόκο θα αλλαχθούν οι σωληνώσεις ύδρευσης, οι οποίες είναι από αμίαντο, ενώ δεν αποκλείεται και ο επανασχεδιασμός συνολικά των δικτυώσεων στην περιοχή. Ακόμα, ο ντόκος θα χαμηλώσει και θα πλακοστρωθεί, ενώ προβλέπεται και η αλλαγή των φωτιστικών.
Παρεμβάσεις θα γίνουν και στα πεζοδρόμια, με πλακοστρώσεις, διαπλατύνσεις και πιθανώς πρόβλεψη για τη δημιουργία ποδηλατόδρομου.

Διαπλατύνσεις θα γίνουν και στα σημεία του δρόμου περιμετρικά της προκυμαίας όπου υπάρχουν στροφές, με στόχο να διευκολυνθεί η κυκλοφορία.

Σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, θα γίνει παρέμβαση και στο τμήμα του φάρου στην περιοχή Φανάρι, ώστε να προστατευτεί και να αναδειχθεί το συγκεκριμένο κτίσμα.
Μιλώντας στο «Ε», ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου τόνισε: «Πρέπει επιτέλους η προκυμαία, από τόπο γκρίνιας και αντιδικιών, να γίνει μία λειτουργική και αισθητικά ελκυστική περιοχή.

Χάσαμε την ευκαιρία του προηγούμενου ΕΣΠΑ να εντάξουμε το έργο και δε θέλουμε να συμβεί το ίδιο και τώρα. Δρομολογούμε τις διαδικασίες δημοπράτησης της μελέτης και παράλληλα με επαφές, εξασφαλίζουμε τη χρηματοδότηση του έργου».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey