«Αποδεκατίζουν» την εκπαίδευση στα χωριά

Καταργείται το ολοήμερο στην Ερεσό

15/10/2024 - 15:19

 Μετά τις συγχωνεύσεις τμημάτων σε 7 σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τις μη εγκρίσεις τμημάτων κατεύθυνσης στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και συγκεκριμένα στην Γ’ τάξη, δηλαδή στην εκπνοή των πανελληνίων και άλλες μονάδες έρχονται να προστεθούν στην λίστα.

Πρόκειται για το Νηπιαγωγείο Σκοπέλου στο οποίο συγχωνεύονται δύο τμήματα νηπιαγωγείου – σε καιρό που παρεμπιπτόντως εκδηλώνονται κρούσματα κορονοϊού- καθώς η μία νηπιαγωγός προορίζεται για νηπιαγωγείο της πόλης της Μυτιλήνης. Μάλιστα αυτή η συγχώνευση δεν έχει γνωστοποιηθεί official  μέχρι τουλάχιστον το απόγευμα της 14ης Οκτωβρίου 2024 κατά την διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης σύμφωνα με τοποθέτηση εκπροσώπου των γονέων και κηδεμόνων της μονάδας.

Μετά το Νηπιαγωγείο Σκοπέλου σειρά έχει το Νηπιαγωγείο Ερεσού όπου καταργείται το ολοήμερο, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που κοινοποίησε το ΔΣ του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, που στο σημείωμά του καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο τις νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων του Υπουργείου Παιδείας που ως σκοπό τους έχουν την εξοικονόμηση προσωπικού και δηλώνει ότι θα παλέψει με κάθε μέσο για την αποτροπή τους, προασπίζοντας το δικαίωμα των μαθητών/τριών για πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση.

Στο στόχαστρο τα χωριά

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται ότι η στρατηγική των συγχωνεύσεων προσεγγίζει πρωτίστως τις μονάδες των μικρότερων πληθυσμιακά κοινωνιών με ότι αυτό συνεπάγεται για την υποστήριξη του πληθυσμού στην Περιφέρεια, υποβαθμίζοντας, με αυτόν τον τρόπο, και από τον τομέα της παιδείας την ποιότητα διαβίωσης στα χωριά της Λέσβου.

Τα νέα μέτρα του Υπουργείου αγγίζουν μέχρι τώρα σε επίπεδο Λέσβου 5 σχολικές μονάδες με έδρα την πόλη της Μυτιλήνης και 7 σε κεφαλοχώρια και χωριά.

Εκτός από το Νηπιαγωγείο Σκοπέλου και το Νηπιαγωγείο Ερεσού είχαν προηγηθεί  συγχωνεύσεις τμημάτων στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, το Δημοτικό Σχολείο Βαρειάς, το Δημοτικό Σχολείο Καλλονής, το Δημοτικό Σχολείο Παναγιούδας, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, το 10ο Δημοτικό Σχολείο και το 2ο Νηπιαγωγείο Πλωμαρίου. Επιπλέον στο 3ο ΓΕΛ Μυτιλήνης δεν εγκρίθηκε το τμήμα κατεύθυνσης ανθρωπιστικών σπουδών για την Γ΄ Τάξη, ενώ και στο ΓΕΛ Ιππείου καταργήθηκαν τα τμήματα κατεύθυνσης ανθρωπιστικών και θετικών σπουδών της Γ’ τάξης. Συνάμα στο εσπερινό ΕΠΑΛ Μυτιλήνης, δεν εγκρίθηκαν τμήματα κρίσιμων ειδικοτήτων.

«Οι συγχωνεύσεως αυτές, όπως άλλωστε συνέβη και με τις προηγούμενες, δεν λαμβάνουν υπόψη ούτε τη νομοθεσία που προβλέπει συγκεκριμένο χώρο στην αίθουσα για τον κάθε μαθητή, ούτε γνωματεύσεις του ΚΕΔΑΣΥ για ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μαθητών, ούτε βέβαια την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η κάλυψη ενός μικρού μόνο κλάσματος των κενών που αφορούν στην παράλληλη στήριξη των σχολείων.

Ουσιαστικά η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βάζει την εκπαίδευση στο κρεβάτι του Προκρούστη, κόβοντας ό,τι θεωρεί ότι περισσεύει προκειμένου να περικόψει δαπάνες, την ίδια στιγμή που επαίρεται για την θετική πορεία της οικονομίας.

Είναι χρέος μας να αντισταθούμε σε αυτή την πολιτική που μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου από κοινού με τους γονείς είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την μάχη του ενάντια στις συγχωνεύσεις τμημάτων αλλά και συνολικά, ενάντια στις πολιτικές του Υπουργείου Παιδείας που πλήττουν τη Δημόσια Εκπαίδευση» καταλήγει το δελτίο Τύπου που υπογράφουν ο πρόεδρος Δημήτρης Χατζηγιαννάκης και ο γραμματέας Κωνσταντίνος Καρατόλιος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey