Ολοκληρώνεται με επιτυχία η εβδομάδα στήριξης με δωρεάν ιατρικές εξετάσεις από την SAMS HELLAS

Σπανός: Είμαστε δίπλα στους μη προνομιούχους [Vid]

17/10/2024 - 14:35 Ενημερώθηκε 19/10/2024 - 11:02

Από την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024 έως και την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου η Διεθνής Ιατρική Μη Κυβερνητική Οργάνωση SAMS, βρίσκεται στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Μυτιλήνης, προσφέροντας δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Η Γενική Δ/ντρια της SAMS, Nίκη Συκαρά σε δήλωσή της στο «Ε» μεταξύ άλλων τόνισε ότι την δεδομένη χρονική περίοδο η  SAMS βρίσκεται στο νησί της Λέσβου με μία αποστολή παιδιατρική, καρδιολογική, γυναικολογική, μαιευτική εξετάζοντας ανθρώπους ανεξαρτήτως background. Στόχος όπως αναφέρει είναι να ενισχύσουμε το νησί της Λέσβου και να αποδείξουμε ότι όλοι οι άνθρωποι, απ’ όπου κι αν προέρχονται μπορούν να ενωθούν στο κομμάτι που αφορά την Υγεία.  

Σπανός : Δίπλα στους μη προνομιούχους

Η συγκεκριμένη δράση γίνεται σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης των Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου. «Σήμερα είναι η Ημέρα καταπολέμησης  της φτώχειας και εμείς σαν σύνδεσμος είμαστε κοντά στους μη προνομιούχους. Λειτουργεί το Κοινωνικό Φαρμακείο, ξεκινάμε το κοινωνικό ιατρείο, ενισχύσαμε το Κέντρο Κοινότητας με λειτουργία κινητής μονάδος που και αυτή θα λειτουργήσει και θα πάει σε όλα τα απομακρυσμένα χωριά για να βοηθήσουμε τους κατοίκους που δεν μπορούν να κατεβούν στο κέντρο κοινότητας. Παράλληλα λειτουργεί η κοινωνική μας ιματιοθήκη, έχουμε το κοινωνικό μας παντοπωλείο. Βλέπουμε ότι ο κόσμος μας βοηθάει και μας στηρίζει για να βοηθήσουμε αυτούς που μας έχουν ανάγκη».      

Το Κέντρο Κοινότητας

Με αφορμή την 17η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από τον 1992 από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της φτώχειας και της πείνας σε όλο τον κόσμο, το «Ε» επισκέφτηκε το Κέντρου Κοινότητας Δήμου Μυτιλήνης όπου οι επωφελούμενοι είναι χιλιάδες.

Το Κέντρο Κοινότητας ξεκίνησε να λειτουργεί το 2017  και στόχο έχει την υποστήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και συγκεκριμένα την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με αυξημένες ανάγκες προστασίας, με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στον Δήμο Μυτιλήνης.

Ο κ. Σπανός χαρακτήρισε το Κέντρο Κοινότητας, το πιο νευραλγικό τμήμα του Συνδέσμου σε αυτό λειτουργεί Παράρτημα ΡΟΜΑ και Παράρτημα Κέντρο Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ). «Τα στελέχη μας  στο Κέντρο Κοινότητας, εξυπηρετούν περισσότερα από 3000 τον χρόνο και όλα ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες».

Επωφελούμενοι του Κέντρου Κοινότητας είναι οι δικαιούχοι των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ καθώς και άτομα/οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού και γενικότερα ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Η υποστήριξη αφορά επιδόματα όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το Επίδομα Στέγασης, το Επίδομα Γέννησης, το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, όπως ανέφερε ο Χαράλαμπος Συναχείρης Κοινωνικός Λειτουργός και Συντονιστής του τμήματος ένταξης μεταναστών.

Η ένταξη των Ρομά 

Ο διαμεσολαβητής Ρομά του Κέντρου Κοινότητας Ευριπίδης Καλογρίδης τόνισε ότι οι δράσεις του Κέντρου Ρομά στοχεύουν στην ένταξη των ανθρώπων αυτών στην τοπική κοινωνία. Τα 4 πεδία δράσεις αφορούν την παιδεία, την υγεία, την εργασία και την στέγη. «Το ιδανικό θα είναι να κλείσει ο καταυλισμός – γιατί ουσιαστικά ο καταυλισμός είναι ένα γκέτο – και να μπορέσουμε με τους ανθρώπους αυτούς να τους φέρουμε να ζήσουν όπως οι υπόλοιπο κάτοικοι του νησιού μας και της πόλης μας» ακολούθως πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν ένα εν δυνάμει εργατικό δυναμικό που θα πρέπει να ενεργοποιηθεί προκειμένου να έχει ένα καλύτερο μέλλον. Ανασταλτικός παράγοντας ως προς αυτό το σκέλος, όπως εξηγεί δεν αποτελεί μόνο η αντίληψη της κοινωνίας ή μέρους της για την συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα, αλλά και η κουλτούρα της ίδιας της ομάδας ως προς τον τρόπο ζωής. Στον άξονα στέγη ο κ. Καλογρίδης υποστήριξε ότι από το 2017 έχουν εκπονηθεί 2 σχέδια δράσης, παρότι υπάρχουν πόροι στο αρμόδιο υπουργείο προς είτε ως προς την ένταξη στο οικιστικό ιστό είτε ως προς αναμόρφωση του καταυλισμού και είπε καταλήγοντας «απλά πρέπει να μπει μπροστά ο Δήμος με τις τεχνικές του  υπηρεσίες για να λύσει θέματα γραφειοκρατικά».

Θετικά ωστόσο είναι τα μηνύματα στον άξονα της υγείας όπου παιδείας που όπως διατυπώθηκε έχουν ενταχθεί όλα τα παιδιά στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών. Στον άξονα της παιδείας κατά το περασμένο σχολικό έτος φοίτησαν στα σχολεία 57 παιδιά ρομά. «Στα θέματα εργασίας έχουμε καταφέρει να εντάξουμε Ρομά/ Τσιγγάνους και στην κοινωφελή εργασία, είτε στο ΚΥΤ και πολλοί έχουν βρει δουλειά σε οικοδομή, σε αγροκτήματα» και πρόσθεσε ότι γίνονται προσπάθειες προκειμένου κάποιοι να δουλέψουν στην ανακύκλωση.

 Ο κ. Σπανός ως προς το σκέλος των Ρομά τόνισε «Ως Σύνδεσμος και ως Δήμος επί τη αναλήψει των καθηκόντων μας προσπαθούμε να κάνουμε μία σοβαρή δουλειά και να τους φέρουμε κοντά μας. Ήδη γίνονται κινήσεις, έχουν πραγματοποιηθεί ημερίδες. Προγραμματίζουμε και άλλες δράσεις για τους Ρομά, χρειάζονται την βοήθειά μας (..) Ήδη είμαστε σε μία καλή επαφή και σύνδεση ώστε να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε τον καταυλισμό και να τον ξαναφτίαξουμε, διότι ο καταυλισμός είχε παραδοθεί καινούργιος, συμπεριλαμβανομένων προκάτ- ύδρευση- αποχέτευση, απλά δεν έγινε σωστή φύλαξη και έχει καταστραφεί όλο αυτό. Και όπως είπε ο κ. Καλογρίδης δεν μας φτάνει ο καταυλισμός. Εμείς θέλουμε όπως γίνεται στην Δυτική Λέσβο, τα παιδιά των Ρομά και οι ίδιοι να το καταλάβουν και να πάμε να δώσουμε επιδόματα στέγασης και να βρουν σπίτια και να κοινωνικοποιηθούν περισσότερο».      

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey