Παράταση έως τον Απρίλιο στη λειτουργία των ελαιοτριβείων

Προσωρινή λύση σε χρόνιο πρόβλημα

12/11/2014 - 14:33

Παράταση των προσωρινών αδειών λειτουργίας θα λάβουν τα 42 ελαιοτριβεία της Λέσβου, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα στη φετινή ελαιοκομική χρονιά, κατά την οποία αναμένεται να υπάρχει ικανοποιητική παραγωγή ελαιολάδου στο νησί.

Παράταση των προσωρινών αδειών λειτουργίας θα λάβουν τα 42 ελαιοτριβεία της Λέσβου, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα στη φετινή ελαιοκομική χρονιά, κατά την οποία αναμένεται να υπάρχει ικανοποιητική παραγωγή ελαιολάδου στο νησί.

Οι άδειες αυτές θα ισχύουν έως το τέλος του Απριλίου, κατά συνέπεια καλύπτεται πλήρως η περίοδος συγκομιδής και έκθλιψης του ελαιοκάρπου στο νησί. Άλλα πέντε ελαιοτριβεία στο νησί, διαθέτουν άδειες λειτουργίας αορίστου χρόνου. Χθες το μεσημέρι, μιλώντας στο «Ε» ο αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης, τόνισε πως πρόκειται για μια πολιτική απόφαση που δίνει λύση στο πρόβλημα για τη φετινή χρονιά.

Η Περιφέρεια περιμένει το επόμενο διάστημα οι ελαιοτριβείς να προχωρήσουν στις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να λάβουν οριστικές άδειες λειτουργίας τα ελαιοτριβεία.

Χθες εστάλησαν στον ειδικό γραμματέα Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κωνσταντίνο Τριάντη, οι προτάσεις των υπηρεσιών της Περιφέρειας για βελτίωση του νομικού πλαισίου που διέπει τη διαχείριση των αποβλήτων ελαιοτριβείου.

Μαζί με αυτές τις προτάσεις, στάλθηκαν και οι προτάσεις που κατατέθηκαν από την ΕΑΣ Λέσβου και τους ιδιώτες ελαιοτριβείς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου. Στόχος είναι αυτές να ληφθούν υπόψη από τη διυπουργική επιτροπή που έχει συσταθεί για να μελετήσει το θέμα.

Η Περιφέρεια έχει ζητήσει στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής να κληθεί προκειμένου να αναπτύξει τις θέσεις της και το ίδιο να γίνει με τους εκπροσώπους των ελαιοτριβείων της Λέσβου.

Οι «κατά»
Πέντε περιφερειακοί σύμβουλοι ψήφισαν κατά της παράτασης ισχύος των προσωρινών αδειών λειτουργίας των ελαιοτριβείων της Λέσβου, θεωρώντας πως δεν είναι λογικό να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο τα ελαιοτριβεία της Σάμου από αυτά της Λέσβου, καθώς ήδη 10 από τα 13 ελαιοτριβεία της Σάμου έχουν μετατραπεί σε διφασικά κι έχουν λάβει άδειες λειτουργίας.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξαν και τρεις σύμβουλοι που ψήφισαν λευκό.

Η περιφερειάρχης, Χριστιάνα Καλογήρου, συμμετείχε στη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Χίο, όπου είχε μεταβεί από τη Δευτέρα προκειμένου να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση του νησιού από τον τουρκικό ζυγό.

Από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης σχολιάστηκε αρνητικά η απουσία της κ. Καλογήρου από τη συνεδρίαση, διότι το θέμα έχει πολύ μεγάλη σημασία για την οικονομική και κοινωνική ζωή της Λέσβου.

Το ζήτημα έθεσε ευθέως στην κ. Καλογήρου ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Στρατής Κόρακας, τονίζοντας επίσης πως η περιφερειάρχης δεν τοποθετήθηκε στο κλείσιμο της συζήτησης επί του θέματος.

Εξαιρετικά προβληματική ήταν η συμμετοχή των συμβούλων της Λήμνου στη συνεδρίαση και ιδιαίτερα του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Πολιτικής, Κώστα Αδαμίδη, λόγω της ζημιάς που έχει υποστεί το σύστημα τηλεδιάσκεψης που είναι εκεί εγκαταστημένο.

 

Τι είπαν οι παρατάξεις

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Νάσος Γιακαλής, τόνισε πως το θέμα έπρεπε να είχε λήξει από την προηγούμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, διότι, όπως φάνηκε, η αναβολή της συζήτησης δεν προσέφερε τίποτα. Η δική του περιφερειακή αρχή, με επικεφαλής τον τότε αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Νικόλαο Μάρκου, είχαν αναδείξει όλες τις διαστάσεις του θέματος, κάτι που το δέχθηκε και το αρμόδιο Υπουργείο.

Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών ήταν να συσταθεί η διυπουργική επιτροπή που σήμερα μελετά το πρόβλημα σε νέα βάση.

Η παράταξη της Αγλαΐας Κυρίτση, «Βόρειο Αιγαίο - Γόνιμη Γραμμή», τάχθηκε υπέρ της χορήγησης ενός έτους παράτασης στις άδειες λειτουργίας των ελαιοτριβείων για όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ενώ υποστηρίχθηκε τους επόμενους μήνες να γίνει νομοθετική ρύθμιση για την αδειοδότηση των ελαιοτριβείων, λαμβάνοντας υπόψη τη νησιωτικότητα και παράλληλα να προβλεφθεί περίοδος προσαρμογής.

Ακόμη ζήτησε να γίνει μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης των νησιών.

Υπέρ της χορήγησης της παράτασης τάχθηκε και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Στρατής Κόρακας, τηρώντας την ίδια στάση που είχε κρατήσει και κατά τη συζήτηση του θέματος στις Επιτροπές Περιβάλλοντος και Αγροτικής Πολιτικής.

Ο Ανδρέας Μπάλλας, της παράταξης «Ανταρσία στο Αιγαίο», υπογράμμισε πως αν δε δοθεί παράταση, θα τιναχθεί στον αέρα ο κλάδος της ελαιοκομίας. Υπογράμμισε πως το θέμα επιστημονικώς έχει αντιμετωπιστεί, αλλά η κυβέρνηση αρνείται να κάνει τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις επειδή εξυπηρετεί συμφέροντα μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου.

Τόνισε, ακόμα, πως η περιφερειακή αρχή δε στηρίζει τη λύση της εδαφοποίησης πολιτικά και αφήνει «απλά να υπάρχει» στις προτάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών.

Ο επικεφαλής της συνδυασμού «Συμβόλαιο Ζωής με το Αιγαίο», Γιάννης Σπιλάνης, σημείωσε πως τα όργανα της Περιφέρειας δε νομοθετούν, ούτε αποφασίζουν για την «αναστολή» ισχύος των νόμων. Ασχολούνται με θέματα σκοπιμότητας (δηλαδή επιλέγουν μεταξύ διαφορετικών αναπτυξιακών ή και διαχειριστικών λύσεων) και όχι με θέματα νομιμότητας (δηλαδή της εφαρμογής ή όχι της νομοθεσίας, που είναι θέμα των υπηρεσιών).

Κατά την άποψή του, το Περιφερειακό Συμβούλιο όφειλε να μείνει στη χάραξη αναπτυξιακής και περιβαλλοντικής πολιτικής σχετικά με το ιδιαίτερο θέμα της ελαιοκαλλιέργειας και όχι να εξετάζει αν θα εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσίας. Ακόμη δήλωσε πως θα απόσχει από την ψηφοφορία.

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Μπάλλας, του «Οικολογικού Άνεμου», τόνισε ότι θα καταψηφίσει τη χορήγηση παράτασης, διότι αυτήν τη στάση τηρεί από το 2011, θεωρώντας ότι η θέση του αυτή έχει δικαιωθεί διαχρονικά.

Παράλληλα τόνισε: «Ως οικολογική παράταξη, πιστοί στις αρχές μας για την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, αλλά αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα και τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η μη έγκαιρη και συνολική μεταποίηση του ελαιοκάρπου σε ένα νησί σαν τη Λέσβο, ζητάμε να λειτουργήσουν μόνο τα ελαιοτριβεία που έχουν άδεια αορίστου διαρκείας, ενώ ταυτόχρονα να γίνει προσπάθεια τα ελαιοτριβεία που έχουν προχωρήσει σε παρόμοιες εγκαταστάσεις αλλά δεν πήραν άδεια για διάφορους λόγους, να τις λειτουργήσουν το ταχύτερο δυνατό».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey