Περνά σήμερα απ’ την αρμόδια επιτροπή η έγκριση για την πύλη της Πέτρας

Προχωρά και η πύλη στο Πλωμάρι

21/03/2013 - 14:08

Η συνισταμένη της προσπάθειας που από κοινού καταβάλλουν πολλοί φορείς, φαίνεται πως στο θέμα της λειτουργίας προσωρινών πυλών εισόδου στο νησί της Λέσβου, απ’ το φετινό κιόλας καλοκαίρι, θα αποδώσει καρπούς.

Η συνισταμένη της προσπάθειας που από κοινού καταβάλλουν πολλοί φορείς, φαίνεται πως στο θέμα της λειτουργίας προσωρινών πυλών εισόδου στο νησί της Λέσβου, απ’ το φετινό κιόλας καλοκαίρι, θα αποδώσει καρπούς. Και δεν αποκλείεται εκτός της πύλης της Πέτρας, για την οποία υπάρχει η αισιόδοξη πρόβλεψη ότι θα προλάβει να λειτουργήσει το 2013, να «μπει» στο παιχνίδι και η πύλη του Πλωμαρίου, για την οποία βρέθηκε η εγκεκριμένη απ’ το 1997 μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που επισπεύδει τη διαδικασία νομιμοποίησής της, όταν για την αντίστοιχη στην Πέτρα σήμερα θα αποφασίσει η Επιτροπή Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ).

Διαφοροποιούμενος σθεναρά απ’ την άποψη πως δεν προλαβαίνει να λειτουργήσει φέτος ως προσωρινή πύλη εισόδου το λιμάνι της Πέτρας, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χαράλαμπος Αθανασίου, ξεκίνησε σε στενή συνεργασία με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, Κώστα Κορδώνη, τη συστηματική δουλειά για να αποδειχθεί το ακριβώς αντίθετο. Στο πλαίσιο αυτό, ο φάκελος για τη νομιμοποίηση του λιμανιού που περιέχει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (εκπονήθηκε για λογαριασμό του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου από εταιρεία απ’ την Αθήνα), εξετάζεται σήμερα απ’ την ΕΣΑΛ.

Στη συνεδρίαση όπου προεδρεύει ο γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Επιτροπής, Κώστας Μουτζούρης, αναμένεται να εγκριθεί η μελέτη με την οποία και νομιμοποιείται το λιμάνι και έτσι, όπως σημείωσε ο κ. Κορδώνης, να ανοίξει ο δρόμος για επέκταση της χερσαίας ζώνης. Η επέκταση κρίνεται αναγκαία για να μπορεί στη συνέχεια να γίνει η τοποθέτηση των λυόμενων εγκαταστάσεων που θα στεγάσουν τις υποδομές διαβατηριακού και αστυνομικού ελέγχου, προϋπόθεση μαζί με την απόσπαση των αντίστοιχων υπαλλήλων για να αδειοδοτηθεί η λειτουργία της προσωρινής πύλης.

Έτοιμη μελέτη…
Κι ενώ όλα τα παραπάνω σηματοδοτούν το προβάδισμα που αντικειμενικά έχει η πύλη της Πέτρας, προέκυψε πριν από λίγες μέρες ότι και η πύλη του Πλωμαρίου δεν απέχει ιδιαίτερα πολλά βήματα πίσω. Πιο συγκεκριμένα, όπως μας είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λέσβου και πρώην δημοτικός σύμβουλος Πλωμαρίου, Παναγιώτης Θεοδωρίδης, «είναι γνωστό πως η ουσιαστική εκκρεμότητα για τη λειτουργία της πύλης στο Πλωμάρι ήταν η νομιμοποίηση του λιμανιού, αφού σε μια χώρα όπως η πατρίδα μας, ακόμα και τα άνω των 100 χρόνων λιμάνια βρέθηκαν να είναι παράνομα. Όμως ειδικά για το Πλωμάρι, είναι επίσης γνωστό πως σχετικά πρόσφατα, το 1998, κατασκευάστηκε νέα μαρίνα στη λιμενική λεκάνη.».

Σε απάντηση του λογικού ερωτήματος «πώς έγινε η μαρίνα αν δεν υπήρξε περιβαλλοντική μελέτη», ο κ. Θεοδωρίδης αναζήτησε στα αρχεία τού πρώην Δήμου Πλωμαρίου, και τελικά εντόπισε, την Κοινή Υπουργική Απόφαση ΥΠΕΧΩΔΕ - ΥΕΝ της 8ης/4/1997, με την οποία εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι του λιμανιού.

Την «πολύτιμη» απόφαση έδωσε στον κ. Κορδώνη, που ξεκίνησε τη διαδικασία επικαιροποίησης της μελέτης για το λιμάνι Πλωμαρίου, δρομολογώντας έτσι και την πρόοδο στην υπόθεση «πύλη Πλωμαρίου».

«Θέλοντας να εκφράσω την αγωνία και την ελπίδα για την οικονομική επιβίωση του Πλωμαρίου και γενικότερα της περιοχής μας, απευθύνω έκκληση προς όλους τους εμπλεκομένους να υπερβούν τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια και να συντομεύσουν τις διαδικασίες και τους χρόνους, μήπως μπορέσει και λειτουργήσει φέτος, έστω και στα μέσα τής σαιζόν, ως προσωρινή πύλη το Πλωμάρι», σημείωσε ο κ. Θεοδωρίδης μιλώντας στο «Ε» και επισημαίνοντας ότι «υπάρχει η υποδομή για τις χερσαίες εγκαταστάσεις, αλλά υπάρχει και η θέληση των Πλωμαριτών να καλύψουν με εθελοντική δουλειά ό,τι κι όπου χρειαστεί».


Τροπολογία Ν. Σηφουνάκη για τη νομιμοποίηση λιμανιών
Πρώτα το έργο, μετά κατεδάφιση αυθαιρέτων

Όπως είχε γράψει το «Ε», ο βουλευτής Νίκος Σηφουνάκης προώθησε τροπολογία που ως διάταξη νόμου περιλήφθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου που κατατέθηκε την προηγούμενη Παρασκευή και αφορά στη νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών μέσα σε λιμενικές εγκαταστάσεις. Τέτοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και λιμάνια του Νομού Λέσβου, όπως του Σιγρίου και της Μυτιλήνης.

Με τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο κατατεθειμένο, πλέον, νομοσχέδιο, δίνεται η δυνατότητα, χωρίς να κατεδαφισθούν οι υφιστάμενες αυθαίρετες κατασκευές εντός λιμενικών εγκαταστάσεων, να ενταχθούν τα νέα έργα των λιμανιών στο ΕΣΠΑ, να ξεκινήσει η κατασκευή τους και με την ολοκλήρωση των νέων έργων να κατεδαφιστούν οι αυθαίρετες κατασκευές, εφόσον μέχρι τότε δεν έχουν νομιμοποιηθεί.

«Με την ψήφιση, επομένως, του νομοσχεδίου και με την αποτελεσματική ενεργοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών, θα δοθεί η δυνατότητα να ξεπερασθούν πλέον όλα τα μέχρι σήμερα προβλήματα, να γίνει η άμεση ένταξη των νέων έργων των λιμανιών και να προχωρήσει η δημοπράτησή τους, ώστε να υλοποιηθεί η κατασκευή τους εντός των προθεσμιών τού ΕΣΠΑ», σημειώνει η ανακοίνωση του κ. Σηφουνάκη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey