Συντονισμένες ενέργειες για να πάρουν Πέτρα - Πλωμάρι προσωρινή έγκριση απ’ τα συναρμόδια υπουργεία

«Πιο κοντά» οι πύλες εισόδου

16/10/2012 - 19:48

Στο συντονισμό των ενεργειών τους προκειμένου να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για να πάρουν την προσωρινή έγκριση απ’ τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών δύο νέες πύλες εισόδου στη Λέσβο, σε Πέτρα και Πλωμάρι, προχωρούν οι τοπικοί εμπλεκόμενοι φορείς.

Στο συντονισμό των ενεργειών τους προκειμένου να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για να πάρουν την προσωρινή έγκριση απ’ τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών δύο νέες πύλες εισόδου στη Λέσβο, σε Πέτρα και Πλωμάρι, προχωρούν οι τοπικοί εμπλεκόμενοι φορείς. Πρωτεύοντα ρόλο στην όλη προσπάθεια έχει αναλάβει το Λιμενικό Ταμείο με τη σθεναρή υποστήριξη του γενικού γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, ο οποίος με την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) μπορεί να επισπεύσει τις παρεμβάσεις στους χώρους των λιμανιών.

Από χθες το πρωί βρίσκεται στη Μυτιλήνη ο Θανάσης Πανόπουλος, συνεργάτης του Κώστα Μουτζούρη, προκειμένου να εξετάσει τα ζητήματα και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στην προσπάθεια δημιουργίας των δύο νέων πυλών εισόδου τις οποίες διεκδικεί η Λέσβος.

Μέσα στη βδομάδα το ίδιο θέμα θα απασχολήσει για ακόμη μία φορά τη Λιμενική Επιτροπή, αφού, όπως μας είπε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Κώστας Κορδώνης, θα ληφθεί απόφαση για την επέκταση της χερσαίας ζώνης στην Πέτρα. Μάλιστα, χθες το βράδυ αναμενόταν να υπάρξει συνεργασία του με τον κ. Μουτζούρη, που επρόκειτο να έρθει στο νησί συνεχίζοντας την προεργασία που είχε ξεκινήσει ο συνεργάτης του.

Προσωρινή έγκριση…
Ο κ. Πανόπουλος την Πέμπτη είχε διερευνήσει με επιτόπια επίσκεψη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τι βήματα έχουν ήδη γίνει για το ίδιο θέμα. Όπως είπε μιλώντας στο «Ε», προκειμένου να χορηγηθεί προσωρινή έγκριση χρειάζεται να υπάρξει συγκατάθεση των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών. Η προσωρινή έγκριση έχει διάρκεια οκτώ μηνών το χρόνο και είναι πολύ εύκολο να ανανεώνεται κατ’ έτος. Η οριστική έγκριση για τη δημιουργία μιας νέας πύλης εισόδου απαιτεί την κοινή υπουργική απόφαση έξι συναρμόδιων υπουργείων, οπότε σε πρώτη φάση κρίνεται έως και ανεδαφικό να διεκδικήσει η Λέσβος ένα τέτοιο στόχο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας έδωσε ο κ. Πανόπουλος απ’ την ενημέρωση που είχε σ’ ό,τι αφορά στο Υπουργείο, έχουν γίνει αρκετά βήματα για την Πέτρα, όπου φαίνεται πως δεν υπάρχει αντίρρηση στην προοπτική λειτουργίας της πύλης της. Μάλιστα, έχουν γίνει επαφές για το θέμα και με τα στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου, απ’ τις οποίες δεν προκύπτει να έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις. Αντιθέτως, υπάρχει αρνητική θέση από το Υπουργείο Οικονομικών, που είναι υπεύθυνο για την τελωνειακή κάλυψη της πύλης. Όμως, όπως μας μετέφερε ο κ. Πανόπουλος, αυτή η αρνητική έκφραση γνώμης δεν είναι δεσμευτική και βεβαίως μπορεί να μεταβληθεί.

Για την πύλη εισόδου στο Πλωμάρι δεν έχει γίνει έως τώρα καμμία νύξη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Κτηριακά
Το Πλωμάρι όμως «προηγείται» στο κτηριολογικό, αφού, όπως φάνηκε και στη σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί προ ημερών, ο παλιός κινηματογράφος με τις κατάλληλες διαρρυθμίσεις μπορεί να εξυπηρετήσει και με το παραπάνω τις χερσαίες ανάγκες της πύλης εισόδου.

«Απ’ την πλευρά μας, με τη βοήθεια της προϊσταμένης της Κτηματικής, της Ελένης Μητρίτσα, προσπαθούμε να τελειώσουμε το θέμα του λιμανιού της Πέτρας, ώστε να προχωρήσουν και οι παρεμβάσεις που θα αφορούν στην κατασκευή των χερσαίων υποδομών», ανέφερε ο κ. Κορδώνης.

Για ό,τι παρεμβάσεις δε, μικρές ή μεγάλες, χρειάζεται να γίνουν και στα δύο λιμάνια, την ευθύνη των εγκρίσεων έχει η ΕΣΑΛ. Οπότε, υπό την προεδρία του κ. Μουτζούρη δεν αναμένεται να υπάρξουν εμπλοκές και καθυστερήσεις. Το αντίθετο, απ’ ό,τι έχει φανεί, πρόθεσή του είναι να επισπευστούν οι όποιες εγκρίσεις απαιτούνται. Απώτερος στόχος είναι το συντομότερο να ετοιμαστούν οι χώροι ώστε να υποβληθούν στη συνέχεια οι δύο φάκελοι στα δύο Υπουργεία, με το αίτημα της δημιουργίας δύο νέων προσωρινών πυλών εισόδου στο νησί.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey