Κόντρα για την καρπόπτωση με φόντο τις αποζημιώσεις

01/07/2012 - 05:56
Οι δειγματοληψίες και τα αποτελέσματα της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Λέσβου, στις 27 Οκτωβρίου, έδειχναν ότι η πτώση του ελαιόκαρπου, κυμαίνεται από 5% ως 16% στη Λέσβο.
Οι δειγματοληψίες και τα αποτελέσματα των εκτιμήσεων της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Λέσβου, στις 27 Οκτωβρίου, έδειχναν ότι η πτώση του ελαιόκαρπου, κυμαίνεται από 5% ως 16% στη Λέσβο. Οι δειγματοληψίες έδειξαν ότι από τον καρπό που έχει πέσει στο έδαφος, ένα ποσοστό 35% οφείλεται στο δάκο, ένα ποσοστό 35% οφείλεται στοn πυρηνοτρήτη και το υπόλοιπο 30% σε άλλες ασθένειες. Για την πραγματοποίηση των παραπάνω εκτιμήσεων, κινητοποιήθηκαν και οι 35 γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας, όπως δήλωσε χθες το μεσημέρι στο «Ε», η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρυσούλα Τζαννή.

Με τα παραπάνω στοιχεία, βρέθηκε αντιμέτωπος ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκος Γιαζιτζόγλου, όταν στις επαφές που είχε με στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προσπαθούσε να τα πείσει ότι η καρπόπτωση στη Λέσβο, κυμαίνεται μεταξύ 40% και 50%. Χθες το μεσημέρι, ο κ. Γιαζιτζόγλου μας είπε: «Εμείς ως Ένωση μαζί με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, κάνουμε μια προσπάθεια να πείσουμε το Υπουργείο ότι το πρόβλημα της δακοπροσβολής φέτος, είναι πολύ μεγάλο και γι’ αυτό οι παραγωγοί μας θα πρέπει να αποζημιωθούν. Όμως η προσπάθεια αυτή βρήκε ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο, που είναι οι εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν η υπηρεσία να μιλάει για καρπόπτωση που κυμαίνεται από 5% ως 16%, όταν οι παραγωγοί σε όλα τα χωριά του νησιού, κάνουν λόγο για καρπόπτωση που ξεπερνάει το 40%. Όπως αντιλαμβάνεστε, αν δεν αλλάξουν οι εκτιμήσεις, είναι πρακτικά αδύνατο να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις για τους παραγωγούς μας».
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, Λευτέρης Μανδάνης, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, δήλωσε στο «Ε»: «Όποιος είδε φέτος τα λιοχώραφα, μπορεί εύκολα να καταλάβει την έκταση της καρπόπτωσης. Σε όλα τα χωριά, οι ελαιοπαραγωγοί κάνουν λόγο για καρπόπτωση από 40% ως και 60%. Κι άλλες χρονιές υπήρχαν παράπονα για μεγάλη καρπόπτωση, αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν γινόταν λόγος για τόσο μεγάλο ποσοστό. Δεν μπορώ με τίποτα να πιστέψω ότι η καρπόπτωση κυμαίνεται μεταξύ 5% και 16%. Είναι δίκαιο για μια τόσο μεγάλη απώλεια, να δοθεί αποζημίωση.
Οι εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν μπορούν να γίνονται μέσα σε μια μέρα. Πρέπει να γίνονται ξανά και ξανά σε μια περίοδο ενός μηνός, για να απεικονίζουν καλύτερα την πραγματικότητα».

Οι οξύτητες του ελαιολάδου
Σύμφωνα με τα στοιχεία από το ελαιοτριβείο της Βατούσας, το μήνα Νοέμβριο, το λάδι που παράχθηκε, ήταν 8,9 τόνοι έξτρα παρθένο, 26,4 τόνοι παρθένο και 3,7 τόνοι βιομηχανικό. Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι το λάδι που παράχθηκε από τις ελιές που μαζεύτηκαν, δεν είχε μεγάλη προσβολή από το δάκο.
Καλής ποιότητας λάδι βγάζουν και παραγωγοί στην περιοχή του Πολιχνίτου, όπως μας είπαν οι ίδιοι.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey