«Μαύρο» μέχρι (τουλάχιστον) το καλοκαίρι!

08/01/2015 - 14:16

Μπορεί η ψηφιακή εποχή να αφίχθη τον περασμένο Σεπτέμβριο με μεγάλο ενθουσιασμό και στη Λέσβο, με χιλιάδες πολίτες -αναγκαστικά- να σπεύδουν να προμηθευτούν τον κατάλληλο αποκωδικοποιητή για να αποκτήσουν πρόσβαση στο νέο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα, ωστόσο ακόμα και τρεις μήνες μετά, η ιστορική αυτή μετάβαση δεν έχει ολοκληρωθεί σε όλο το νησί.

Μπορεί η ψηφιακή εποχή να αφίχθη τον περασμένο Σεπτέμβριο με μεγάλο ενθουσιασμό και στη Λέσβο, με χιλιάδες πολίτες -αναγκαστικά- να σπεύδουν να προμηθευτούν τον κατάλληλο αποκωδικοποιητή για να αποκτήσουν πρόσβαση στο νέο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα, ωστόσο ακόμα και τρεις μήνες μετά, η ιστορική αυτή μετάβαση δεν έχει ολοκληρωθεί σε όλο το νησί.

Ακριβέστερα, η κάλυψη του νησιού με ψηφιακό σήμα ξεπερνάει σε ποσοστό το 60%, με το Πλωμάρι, την Ερεσό, το Σίγρι, τη Θερμή, τα Μιστεγνά, το Μπαλτζίκι, αλλά και χωριά και περιοχές κοντά στη Μυτιλήνη όπως η Κράτηγος, να μην έχουν καθόλου τηλεόραση μέχρι και σήμερα.

Τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς, σε αρκετές εκδηλώσεις των δημοτικών ενοτήτων των παραπάνω περιοχών για την κοπή της βασιλόπιτας, οι κάτοικοι ξέσπασαν για το «μαύρο» στις οθόνες τους, το οποίο αναμένεται πάντως να παραμείνει για πολλούς μήνες ακόμα, με το πρόγραμμα της «Ψηφιακής Σύγκλισης» να έρχεται να δώσει τη λύση.

Παρά το γεγονός πως η ανάδοχος του φιλόδοξου έργου για τη μετάβαση της χώρας στην ψηφιακή του εποχή είχε υποχρέωση να καλύψει τουλάχιστον σε ποσοστό 90% την επικράτεια, εν τούτοις στην πράξη κάτι τέτοιο δεν έγινε σε καμμία περίπτωση.

Ειδικά σε επίπεδο Βορείου Αιγαίου, τα νησιά και φυσικά σε αυτό της Λέσβου, από το πρώτο ενδεικτικό γράφημα με τον ψηφιακό χάρτη του νησιού που είχε δημοσιοποιήσει η ίδια η Digea, είχε διαφανεί πως πολλές περιοχές θα έμεναν χωρίς… τηλεόραση.

Κι αυτό, γιατί με την ενεργοποίηση του ψηφιακού σήματος, προβλεπόταν (παρά τις ελλείψεις στην υποδομή της μετάβασης στη νέα τηλεοπτική εποχή) η ταυτόχρονη κατάργηση του αναλογικού σήματος.

Πού είναι το «μαύρο»
Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, μέχρι και σήμερα, περίπου τρεις μήνες και κάτι από την ενεργοποίηση των υπηρεσιών τής Digea, χιλιάδες νοικοκυριά της Λέσβου και μάλιστα σε μεγάλες δημοτικές ενότητες του νησιού, δεν παρακολουθούν τηλεόραση.

Το Πλωμάρι ολόκληρο έχει μείνει από το Σεπτέμβριο με «μαύρες» οθόνες, όπως και σημαντικό κομμάτι της Ερεσού, του Σιγρίου, της Βατούσας, αλλά και της Θερμής. Χωρίς σήμα βρίσκεται και μεγάλο μέρος των Μιστεγνών και των Νέων Κυδωνιών.

Στην πρόσφατη κοπή της πίτας της Δημοτικής Ενότητας Πλωμαρίου, ο γεωγραφικός αντιδήμαρχος, Μανώλης Αρμενάκας, κλήθηκε να μιλήσει για μία ακόμη φορά στους κατοίκους που διαμαρτύρονταν για το «μαύρο» στις τηλεοράσεις τους, τονίζοντας πως η λύση έρχεται… από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Η Περιφέρεια κινεί διαδικασίες
Η Περιφέρεια, τώρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έχει κληθεί εδώ και κάτι παραπάνω από ένα μήνα να «καλύψει» αφενός την υποχρέωση της Digea να τροφοδοτήσει πλήρως με ψηφιακό σήμα το νησί, αφετέρου την οικονομική αδυναμία του Δήμου Λέσβου να προχωρήσει μεμονωμένα στην προμήθεια επιπλέον αναμεταδοτών…

Έτσι, υπέβαλε συμμετοχή στο πρόγραμμα της «Ψηφιακής Σύγκλισης» για την άντληση πόρων, που θα προσθέσουν σε ό,τι αφορά στη Λέσβο, τους τουλάχιστον 15 επιπλέον αναμεταδότες που θα εκπέμψουν το ψηφιακό σήμα σε όλο το νησί.

Σύμφωνα μάλιστα με τον αντιπεριφερειάρχη Χρύσανθο Αργυρίου, η όλη υπόθεση βρίσκεται στο τελικό στάδιο της αναμονής, για να βγει στον αέρα ο σχετικός διαγωνισμός από την «Ψηφιακή Σύγκλιση» και να προωθηθούν στη συνέχεια όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που αφορούν σε ένα έργο.

Καλό… καλοκαίρι
Η εξέλιξη αυτή σημαίνει πως η αναμονή χιλιάδων νοικοκυριών στη Λέσβο για να αποκατασταθεί το πρόβλημα με το «μαύρο» στις οθόνες τους, θα κρατήσει τουλάχιστον τρεις ακόμη μήνες, με το ερχόμενο καλοκαίρι να φαντάζει η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη ως χρόνος αποκατάστασης των προβλημάτων κάλυψης.

Σύμφωνα δε με την αρμόδια υπάλληλο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που παρακολουθεί την εξέλιξη της έγκρισης της προμήθειας επιπλέον αναμεταδοτών από την Περιφέρεια σε επίπεδο Νομού Λέσβου, έχει ζητηθεί η προμήθεια 38 αναμεταδοτών, κόστους 15.000 ευρώ ο καθένας, για να αντιμετωπιστεί με ευρωπαϊκό χρήμα η αδυναμία τής Digea να προσφέρει τις υπηρεσίες της.

Ο κάτοικος Πλωμαρίου Στέφανος Σανιδάς, μιλώντας στο «Ε» για την καθημερινότητα στην περιοχή, με αφορμή και την πρόσφατη νέα διαμαρτυρία των πολιτών στον αντιδήμαρχο Μανώλη Αρμενάκα, τόνισε: «Καταδικαζόμαστε στην απομόνωση της απομόνωσης. Δεν έχουμε ούτε τηλεόραση, ούτε ραδιόφωνο, εδώ και μήνες.

Βέβαια δεν είναι μόνο αυτά τα προβλήματα στο Πλωμάρι, αλλά το ότι δεν έχουμε ούτε καν τηλεόραση, είναι ενδεικτικό τού πώς μας αντιμετωπίζουν…», κατέληξε.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey