Στην ψηφιακή τηλεοπτική εποχή!

04/09/2014 - 13:58

Ξεκίνησε εδώ και λίγες ημέρες η αντίστροφη μέτρηση για τη μετάβαση και του Νομού Λέσβου στην… ψηφιακή εποχή.

Ξεκίνησε εδώ και λίγες ημέρες η αντίστροφη μέτρηση για τη μετάβαση και του Νομού Λέσβου στην… ψηφιακή εποχή.

Από το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου, το αναλογικό σήμα στους τηλεοπτικούς μας δέκτες περνάει στο χρονοντούλαπο της τεχνολογικής μας ιστορίας και εγκαθίσταται πια η ψηφιακή επίγεια τηλεοπτική μετάδοση.

Λίγες ώρες ουσιαστικά πριν το περίφημο «switch-off», που πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί ξημερώματα Παρασκευής και θα σημάνει και τυπικά την εγκατάσταση της ψηφιακής τηλεόρασης στη νέα μας τηλεοπτική πραγματικότητα, το «Ε» καταγράφει την αντίδραση των πολιτών σε αυτήν τη νέα αλλαγή, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες κατακλύζουν τα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών για να προμηθευτούν τον απαραίτητο κωδικοποιητή MPEG-4.

Την ίδια στιγμή, οι καταστηματάρχες που εμπορεύονται το μέσο πρόσβασης στην ψηφιακή τηλεόραση, αυτή την εβδομάδα (λογικά και την επόμενη) θα έχουν την… τιμητική τους. Εκτιμούν δε, ότι μόνο στη Λέσβο αναμένεται να πουληθούν πάνω από 70.000 αποκωδικοποιητές…


Για να διαβάσουμε τους χάρτες:
Οι περιοχές του νησιού που είναι με έντονο χρώμα, θα λαμβάνουν ψηφιακό σήμα.
Οι περιοχές που είναι με αχνό χρώμα, πιθανότατα να χρειαστούν ενισχυτή στην κεραία τους.
Και, τέλος, οι περιοχές που είναι στο άσπρο χρώμα, δε θα λαμβάνουν από τα τρία βασικά κέντρα εκπομπής, αλλά από τοπικούς αναμεταδότες, που δεν έχει ακόμη οριστεί πού θα τοποθετηθούν

Η εταιρεία Digea, που βάσει της σχετικής Κοινής Απόφασης των Υπουργείων Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Επικρατείας έχει αναλάβει την εγκατάσταση και λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα εκπέμπουν σε όλη τη χώρα στο εξής οι τηλεοπτικοί σταθμοί, έχει προχωρήσει όλο το προηγούμενο διάστημα στην τοποθέτηση των κεραιών εκπομπής αυτής της νέας τεχνολογίας, τόσο στη Λέσβο, όσο και στη Λήμνο, και ουσιαστικά όλα είναι έτοιμα για τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση και για τους κατοίκους του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Πιο συγκεκριμένα, στη Λέσβο έχουν εγκατασταθεί τρία κέντρα εκπομπής, στη Μυτιλήνη, το Μόλυβο και τον Όλυμπο, όπου προϋπήρχε το βασικό δίκτυο της αναλογικής αναμετάδοσης στο νησί. Στη Λήμνο, το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου τοποθετήθηκαν οι αντίστοιχες «ψηφιακές» κεραίες στον Κορακά και το Μούδρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαδικασίες μετάβασης στην ψηφιακή εποχή έχουν γίνει ήδη αντιληπτές στους κατοίκους της Λέσβου, αφού από χθες στη Μυτιλήνη είχε πέσει «μαύρο» στις οθόνες στην εκπομπή συγκεκριμένων σταθμών για αρκετές ώρες, ενώ το ίδιο παρατηρείται και στη Λήμνο.

20 με 35 ευρώ το κόστος… πρόσβασης
Η εξέλιξη της τεχνολογίας, ωστόσο, απαιτεί και… θυσίες, οι οποίες στην προκειμένη περίπτωση βέβαια δεν κοστίζουν πολύ ακριβά στους καταναλωτές, που καλούνται αναγκαστικά να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.

Στα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών από την αρχή της εβδομάδας έχει σημάνει συναγερμός, καθώς ο κόσμος συρρέει εκεί μαζικά για να προμηθευτεί τον απαραίτητο αποκωδικοποιητή MPEG-4, που δίνει την πρόσβαση στο ψηφιακό σήμα.

Οι ίδιοι οι καταστηματάρχες εκτιμούν ότι πάνω από 70.000 νοικοκυριά της Λέσβου θα προμηθευτούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο τους απαραίτητους αποκωδικοποιητές, νούμερο φυσικά που προκαλεί… ίλιγγο στην αποτύπωση της ζήτησης, με τον κύριο όγκο των καταναλωτών να αναμένεται στα καταστήματα -όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις- την τελευταία στιγμή, δηλαδή την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου.

Να σημειωθεί εδώ, βέβαια, ότι το κόστος των αποκωδικοποιητών κυμαίνεται στα 20 ευρώ για τους απλούς και στα 35 ευρώ για εκείνους που αποδίδουν εικόνα υψηλής ευκρίνειας (HDMI).

«Τεράστια η ζήτηση»
«Από τις αρχές της εβδομάδας καταγράφεται μεγάλη κίνηση στα καταστήματά μας, αφού ο κόσμος γνωρίζει ότι χωρίς τον απαραίτητο αποκωδικοποιητή, ουσιαστικά δε θα έχει πρόσβαση στην ψηφιακή τηλεόραση», υποστηρίζει στο «Ε» ένας εκ των παλαιότερων στην αγορά ιδιοκτήτης καταστήματος ηλεκτρονικών ειδών στη Μυτιλήνη, ο Παναγιώτης Παπαρίσβας, που βιώνει εδώ και χρόνια από πρώτο χέρι την εξέλιξη της τεχνολογίας και την απήχηση αυτής στους καταναλωτές.

«Δε χρειάζεται να αναλύσει κανείς την καθημερινή ζήτηση, αρκεί να αναλογιστεί πως καθημερινά εξαφανίζονται πάνω από 200 αποκωδικοποιητές…

Με μία πρόχειρη εκτίμηση όλων ημών που εμπορευόμαστε τους αποκωδικοποιητές, μπορούμε να πούμε ότι στη Λέσβο θα πουληθούν πάνω από 70.000.

Ωστόσο είναι μεγάλος και ο αριθμός εκείνων που δε χρειάζεται να προμηθευτούν τον αποκωδικοποιητή αυτόν, καθώς οι τηλεοράσεις τεχνολογίας μετά το 2010 έχουν ενσωματωμένο δέκτη ψηφιακού σήματος.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε μεγάλο απόθεμα αυτές τις ημέρες στα καταστήματά μας, καθώς την Παρασκευή και το Σάββατο, όταν και θα έχει καταργηθεί πια το αναλογικό σήμα, η κίνηση θα κορυφωθεί».

«Από τις 5 το πρωί στο μαγαζί…»
Με τις ίδιες εντυπώσεις παρατηρεί την κίνηση στην αγορά και ο ιδιοκτήτης του καταστήματος «Electronet», Βαγγέλης Προδρόμου, που σημειώνει στο «Ε» πως αναμένεται ένα μεγάλο «μπαμ» την Παρασκευή και το Σάββατο, που τον αναγκάζει να ανοίξει το μαγαζί τους από τις 5 τα ξημερώματα!

«Είναι σε όλους λίγο γνωστή η διαδικασία μετάβασης στο ψηφιακό σήμα, αλλά είναι τεράστια η ζήτηση, όχι μόνο στην αγορά των αποκωδικοποιητών, αλλά και στην εγκατάστασή τους. Εμείς με μία μικρή επιβάρυνση στον καταναλωτή, αναλαμβάνουμε και την εγκατάσταση και ρύθμιση του αποκωδικοποιητή κατ’ οίκον, αφού διαπιστωμένα ο πολύς κόσμος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί απλά με την αγορά του.

Υπολογίζουμε ότι τα νοικοκυριά της Λέσβου έχουν πάνω από 125.000 τηλεοράσεις και εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πόσες περίπου από αυτές χρειάζονται αποκωδικοποιητή».

Και προβλήματα
Βέβαια, κάθε τεχνολογική εξέλιξη, τουλάχιστον στην αρχή της, αφήνει και κάποια προβλήματα, τα οποία αυτήν τη στιγμή αποτυπώνονται στη μη κάλυψη του συνόλου των περιοχών της Λέσβου και της Λήμνου από το ψηφιακό σήμα.

Όπως αποτυπώνεται και από τον ίδιο το χάρτη συχνοτήτων τής Digea, στα νησιά της Λέσβου και της Λήμνου διαφαίνεται πως βρίσκεται εκτός δικτύου σημαντικό κομμάτι της δυτικής Λέσβου και στη Λήμνο οι περιοχές Αγίου Δημητρίου και Κάσπακα και τα χωριά Πλάκα, Κοντιάς και Θάνος. Ο προβληματισμός εντείνεται εξ αιτίας του ότι με την ταυτόχρονη εκπομπή του ψηφιακού σήματος, προβλέπεται η κατάργηση του αναλογικού.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως υπάρχει κίνδυνος πολλά νοικοκυριά της Λέσβου να βλέπουν… «μαύρο» μέχρι να διευθετηθούν από την Digea οι όποιες τεχνικές ελλείψεις.

 

Ο πρωτοπόρος Μυτιληνιός στις ψηφιακές -και όχι μόνο- τεχνολογίες δίνει τη δική του εκδοχή στη μετάβασή μας σε μια νέα πραγματικότητα

«Ψηφιακή εποχή σε… ομηρία»



Ο Χρήστος Βαλασέλλης, που αποτελεί μεταξύ όλων των άλλων τεχνολογιών έναν από τους πρωτοπόρους και στην ψηφιακή τεχνολογία, εκπέμποντας ο ίδιος πολύ νωρίτερα από τη συμβατική εκπομπή που εγκαθίσταται αυτές τις μέρες, μίλησε στο «Ε» εξ… αντικειμένου για τη νέα τηλεοπτική μας εποχή και κατέθεσε φυσικά και τους προβληματισμούς του εν όψει… Σαββάτου.

«Είναι γεγονός πως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι πολύ πιθανό πολύς κόσμος να μην έχει πρόσβαση στο ψηφιακό σήμα τις επόμενες ημέρες, αφού για λόγους που δεν μπορώ να κατανοήσω, επιβάλλεται η ταυτόχρονη κατάργηση του αναλογικού σήματος και μάλιστα ημέρα Σάββατο. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι η Λέσβος δεν έχει πλήρη κάλυψη αυτήν τη στιγμή στο ψηφιακό σήμα και περιμένουμε να διαπιστώσουμε σε ένα αδιευκρίνιστο καθεστώς πως η Digea και ο Δήμος Λέσβου θα κληθούν να αποκαταστήσουν τα προβλήματα που θα παρατηρηθούν.

Ωστόσο είναι ξεκάθαρο πως με την ψηφιακή τεχνολογία θα ξεπεράσουμε μια για πάντα τα χρόνια ζητήματα προβολής ορισμένων καναλιών στο νησί μας και το χαρακτηριστικό «χιόνι» που συντρόφευε πολλές από τις θεάσεις μας».

Τι σημαίνει για τον ίδιο, που έχει ασχοληθεί για χρόνια με την ψηφιακή τηλεόραση και τις νέες τεχνολογίες, η ψηφιακή εποχή στην οποία μπαίνουμε σε λίγες ημέρες; «Νομίζω ότι έτσι όπως είναι το θεσμικό και νομικό πλαίσιο στη χώρα μας, η μετάβασή μας στην ψηφιακή τηλεόραση προσφέρει απλά και μόνο καθαρή εικόνα. Η Ευρωπαϊκή

Ένωση επέβαλε την ψηφιακή τηλεόραση σε όλη την επικράτειά της για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη δημιουργία δεκάδων καναλιών. Στην Ελλάδα, ωστόσο, δεν αλλάζει κάτι, οι περιορισμοί που υπήρχαν στην αναλογική εποχή, εξακολουθούν να υπάρχουν και τώρα, οπότε για εμένα δε σημαίνει απαραίτητα αυτό το ισχύον καθεστώς “αλλαγή εποχής”»…

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey