Με εισήγηση των ελεγκτών περιβάλλοντος

Βρέχει πρόστιμα στα ελαιοτριβεία

13/03/2015 - 22:25

Σχεδόν το σύνολο των ελαιοτριβείων της Λέσβου απειλούνται με βαρύτατα πρόστιμα, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχουν λάβει κλήσεις σε απολογία από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Σχεδόν το σύνολο των ελαιοτριβείων της Λέσβου απειλούνται με βαρύτατα πρόστιμα, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχουν λάβει κλήσεις σε απολογία από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Παράλληλα όμως ορισμένα ελαιοτριβεία έχουν λάβει σχετικές κλήσεις από τους Ελεγκτές Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Εκείνο που ανησυχεί περισσότερο τους ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων είναι οι κλήσεις των Ελεγκτών Περιβάλλοντος.

Ο πρόεδρος των ιδιωτών ελαιοτριβέων Γιώργος Κατζανός το μόνο που ανέφερε στο «Ε» για το θέμα ήταν ότι η αντιμετώπιση της υπόθεσης έχει ήδη ανατεθεί σε νομικό σύμβουλο».

Οι ελαιοτριβείς θεωρούν ότι οι ελεγκτές θα έπρεπε να είχαν κάνει ελέγχους στις εγκαταστάσεις των ελαιοτριβείων πριν προχωρήσουν στην επιβολή των προστίμων.

Στην ουσία οι κλήσεις που έλαβαν τα ελαιοτριβεία είναι το τελευταίο στάδιο πριν την επιβολή των προστίμων. Από το νόμο προβλέπεται ότι πριν την επιβολή οποιουδήποτε προστίμου οφείλουν οι κρατικές αρχές να καλούν όσους είναι υπό έλεγχο για να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους.

Γι’ αυτό και στους ελαιοτριβείς έχει σταλεί το σχέδιο απόφασης επιβολής διοικητικών προστίμων που έχει συνταχθεί από την Περιφέρεια για κάθε ελαιοτριβείο.

Το τεκμήριο
Βασικό τεκμήριο για την επιβολή προστίμων είναι η εισήγηση του ΚΕΠΠΕ (ελεγκτές Περιβάλλοντος) που στάλθηκε στην Περιφέρεια στις 6 Μαρτίου, η οποία προτείνει την επιβολή προστίμων. Ακόμη πιο σημαντικό έγγραφο είναι η έκθεση ελέγχου των ελεγκτών περιβάλλοντος που περιγράφει τις εκτιμήσεις τους για την ρύπανση που προκαλεί κάθε ελαιοτριβείο.

Στην ουσία αυτό που καταλογίζεται στα ελαιοτριβεία είναι ότι δε διαθέτουν άδειες λειτουργίας ούτε εγκεκριμένες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων ή οποιαδήποτε ανάλογη έγκριση απαιτείται κατά περίπτωση.

Η υποχρέωση έκδοσης αδειών λειτουργίας έχει καταργηθεί αλλά τα ελαιοτριβεία όπως και όλες οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να εκδίδουν όλες τις υπόλοιπες άδειες που προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey