Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Καμία αναφορά στην εφαρμογή της απόφασης του Υπουργείο Περιβάλλοντος για τις Αλυκές Καλλονής
Συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, κ. Παντελή Μπουρνιά, είχε η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, την Παρασκευή 12 Ιουλίου, για θέματα που αφορούν την ανάδειξη και αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ζητημάτων αλλά και θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης, η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος αναφέρθηκε στην προστασία της βιοποικιλότητας στα νησιά καθώς και στην ανάγκη μετάβασης σε μια οικονομία φιλική στο περιβάλλον για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε κατά την διάρκεια της συνάντησης στην ποιότητα των υδάτων των νησιών του Βορείου Αιγαίου αλλά και σε θέματα ακτών.
Μιλώντας για την Γαλάζια Οικονομία, η Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι η Ελλάδα με περισσότερα από 19.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής, κατατάσσεται 13η στον κόσμο κι αποτελεί μία χώρα με προοπτικές για οικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τη θάλασσα καθώς η κυβέρνηση έχει αφιερώσει περισσότερο από το 38% των εθνικών κονδυλίων του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης σε έργα για την Πράσινη και τη Γαλάζια Οικονομία. Η χώρα μας, όπως υπογράμμισε, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην Πράσινη Ναυτιλία, την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά και μικροπλαστικά και στον βιώσιμο παράκτιο και νησιωτικός τουρισμός, ο οποίος θα βασιστεί σε δράσεις ενεργειακής απεξάρτησης των περιοχών μας από τα ορυκτά καύσιμα και ορθής διαχείρισης των αποβλήτων, τις πράσινες μεταφορές, τις συνδυασμένες θαλάσσιες μεταφορές, τα έξυπνα λιμάνια, την υπεράκτια αιολική ενέργεια στο Αιγαίο και το Ιόνιο, την παραγωγή ενέργειας από τα κύματα και τον έλεγχο της ρύπανσης των θαλασσών και των λιμένων, τομείς που συγκεντρώνουν σημαντικότατο επενδυτικό ενδιαφέρον. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να διαθέσει περί τα 2 δις Ευρώ στην απολιγνιτοποίηση των νησιών μας και την ηλεκτρική διασύνδεσή τους με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Εξάλλου, συζητήθηκαν οι προοπτικές αξιοποίησης της Χίου από την Περιφέρεια μέσω του προγράμματος ανάδειξης και προστασίας των υπεραιωνόβιων δέντρων, μια πρότασή της Δρ. Αυγερινοπούλου που έχει υιοθετηθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Σε αυτό το πλαίσιο, γίνεται για πρώτη φορά μια συστηματική καταγραφή όλων των υπεραιωνόβιων δέντρων και δημιουργείται ένα πλέγμα για την προστασία τους. Παράλληλα, δημιουργείται μία γεωχωρική πλατφόρμα και ένα χαρτογραφικό δίκτυο αιωνόβιων δέντρων, με πληροφορίες για τη βιολογική και πολιτισμική τους ταυτότητα, τη θεσμική τους προστασία και την ανάδειξή τους ως σημαντικά στοιχεία φυσική κληρονομίας του τοπίου, στο οποίο βρίσκονται.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Παντελής Μπουρνιάς συμφώνησε με την Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος που αναφέρθηκε στην προστασία της βιοποικιλότητας στα νησιά καθώς και στην ανάγκη μετάβασης σε μια οικονομία φιλική στο περιβάλλον για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι έχει ήδη ενεργοποιήσει την διαδικασία των υπεραιωνόβιων δέντρων της Χίου αφού έχει ήδη συζητήσει με υπεύθυνο για ερευνά και μελέτη από πανεπιστήμιο με ανάλογο τμήμα δεντροκομίας. Συγχρόνως έκανε αναφορά ότι στα πλαίσια καινοτομίας, ενέργειας και περιβάλλοντος κατευθύνεται με χρηματοδοτήσεις η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προς την πράσινη και γαλάζια οικονομία με πνεύμα ανάπτυξης που θα βοηθήσει την νησιωτικότητα στο σύνολο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και την προοπτική και εξέλιξη της μελλοντικής βιομηχανίας όπως και της οικονομίας. Ο Αντιπεριφερειάρχης Παντελής Μπουρνιάς μετέφερε ότι «αναμένουμε ως Περιφέρεια την απολιγνιτοποίηση των νησιών με την ηλεκτρική διασύνδεση των Νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα καθώς θα δώσει την άμεση δυνατότητα ιδιωτικών επενδύσεων σε καινοτόμες ανανεώσιμες πήγες ενέργειας και την συνολική αναβάθμιση της περιοχής».
Τι δεν συζητήθηκε
Όπως προκύπτει από το δελτίο Τύπου δεν έγινε καμία αναφορά σε ότι αφορά την εφαρμογή περί της αποφάσεως του Υπουργείο Περιβάλλοντος με θέμα «Καθορισμός μέτρων αποκατάστασης στην προστατευόμενη περιοχή των Αλυκών Αγίας Παρασκευής Ν. Λέσβου». Θυμίζουμε ότι η απόφαση είχε αποδέκτες τον Δήμο Δυτικής Λέσβου, τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βορειοανατολικού Αιγαίου και το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού . Παράλληλα κοινοποιείται, μεταξύ άλλων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, στον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης και το Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής.
Θυμίζουμε ότι πρόσφατα έγινε και καταγγελία για την καταστροφή του Κόλπου Καλλονής από χρήση συρόμενων αλιευτικών εργαλείων που έχει αρνητικό αντίκτυπο, όπως υποστηρίζεται, στο οικοσύστημα του Κόλπου, ζήτημα που όπως προκύπτει από το δελτίο Τύπου δεν φαίνεται να εξετάστηκε.