Μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκδοση με τίτλο «Ο θησαυρός της Κρατήγου Μυτιλήνης» κυκλοφόρησε από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.
Μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκδοση με τίτλο «Ο θησαυρός της Κρατήγου Μυτιλήνης» κυκλοφόρησε από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Το βιβλίο αναφέρεται στα νομίσματα και τιμαλφή αντικείμενα του 7ου αι. μ.Χ., που βρέθηκαν στη διάρκεια της κατασκευής του αεροδρομίου Μυτιλήνης στη θέση Κράτηγος, όταν για τις ανάγκες του αερολιμένος χρειάστηκε να κατεδαφιστεί ο ναΐσκος της Αγίας Παρασκευής που βρισκόταν εκεί. Την έκδοσή του επιμελήθηκαν ο δρ. Ιωάννης Τουράτσογλου και η δρ. Ευγενία Χαλκιά.
Η ανασκαφική έρευνα που έγινε, έφερε στο φως την ύπαρξη τριών επάλληλων ναών, διαφόρων εποχών και διαστάσεων, με πλήθος ευρημάτων της βυζαντινής εποχής, αλλά και προγενέστερα, προχριστιανικά, από τον 4ο π.Χ. αιώνα. Ο θησαυρός βρέθηκε σε απόσταση 60 μέτρων από το ναΐσκο της Αγίας Παρασκευής και σε βάθος 0,60 εκ.. Προφανώς ο κάτοχός του τον είχε κρύψει σε περίοδο κινδύνου, εποχή που οι πειρατές λυμαίνονταν το χώρο του Αιγαίου, με την ελπίδα να τον ξαναβρεί.
Τι περιλαμβάνει
To κοσμηματικό σύνολο του θησαυρού της Κρατήγου περιλαμβάνει ποικιλία ειδών. Από τα 22 αντικείμενα, την πρώτη θέση κατέχουν εφτά ψέλια, ακολουθούν τέσσερις δακτύλιοι, τέσσερα φυλακτήρια, δύο πόρπες, δύο αλύσεις, ένα περιδέραιο και ένα ζευγάρι ενωτίων.
Να σημειωθεί ότι η ποιότητα των κοσμημάτων του θησαυρού και η σπανιότητα ορισμένων απ’ αυτά, οφείλεται στο γεγονός ότι δεν αποκτήθηκαν όλα την ίδια εποχή αλλά ούτε και είχαν την ίδια προέλευση. Η πιθανότητα να συνδέονται με την παραγωγή χρυσών κοσμημάτων σε κάποιο από τα γειτονικά στη Λέσβο μικρασιατικά κέντρα, είναι πολύ εύλογη. Εξάλλου έχει διατυπωθεί η άποψη ότι ολόκληρος ο θησαυρός μεταφέρθηκε εσπευσμένα στη Λέσβο από πόλη των μικρασιατικών παραλίων.