Κύριε Διευθυντά, στις 30/6/09 ο εκδότης της κομματικής εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Παναγιώτης Κλαδίτης, μου ζήτησε να στείλω τις απόψεις μου για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών που αφορούσαν την Ανανεωτική Αριστερά.
Κύριε Διευθυντά,
στις 30/6/09 ο εκδότης της κομματικής εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Παναγιώτης Κλαδίτης, μου ζήτησε να στείλω τις απόψεις μου για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών που αφορούσαν την Ανανεωτική Αριστερά.
Δε γνωρίζω τους λόγους που δε δημοσιεύτηκε το άρθρο μου στον «Πολίτη», παρ’ όλο που πέρασε ένας μήνας και εκδόθηκαν δύο φύλλα.
Στις 24/7 ζήτησα να μάθω γιατί δε δημοσιεύτηκαν οι απόψεις μου, αλλά δεν έλαβα απάντηση.
Τους έκανα γνωστό ότι θα δημοσιεύσω το άρθρο μου στο «Εμπρός» και αυτό κάνω.
Μετά την ήττα
Την αφορμή να δημοσιοποιήσω τις απόψεις μου για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές μού την έδωσε ο Παναγιώτης Κλαδίτης, υπεύθυνος της εφημερίδας «Πολίτης» της νομαρχιακής επιτροπής του κόμματος.
Στο ξενοδοχείο «Λασία» έγινε μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και ακούστηκαν πλείστες όσες απόψεις.
Διάχυτη ήταν σ’ όλα τα μέλη του κόμματος η κατήφεια, η οργή, αλλά και κάποια ελπίδα.
Η ελπίδα που δεν εγκαταλείπει ποτέ τον αριστερό και στις πιο δύσκολες στιγμές του αγώνα.
Βέβαια ακούστηκαν και από μερικούς των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ ότι το εκλογικό αποτέλεσμα «δεν ισοδυναμεί με ήττα, αλλά είναι ένα καλό αποτέλεσμα». Ας μιλήσουμε όμως σοβαρά σήμερα.
Ο Συνασπισμός, έτσι τον ξέρει ο πολύς κόσμος, είχε βάλει ως στόχο τους τρεις ευρωβουλευτές και την τρίτη θέση στην κατάταξη των κομμάτων και το αποτέλεσμα τον διέψευσε.
Ποια τα αίτια της ήτταw; Πολλά και διάφορα.
Η πολυγλωσσία, η ασάφεια των θέσεών μας σε καίρια θέματα, η έλλειψη κατανοητού και πραγματοποιήσιμου προγράμματος, ο στείρος εν πολλοίς καταγγελτικός λόγος, η αλαζονεία ορισμένων στελεχών και η ανεπάρκειά τους και πλείστα όσα άλλα.
Η πολιτική μας από αριστερή, το Δεκέμβριο του 2008 έγινε σε ορισμένες περιπτώσεις αριστερίστικη με το ριζοσπαστισμό να ξεχειλίζει και να φοβίζει τους νοικοκυραίους.
Και βέβαια, φίλοι ριζοσπάστες, δεν πρέπει να «στρογγυλέψουμε τα λόγια μας» για να φανούμε αρεστοί στη «νέα τάξη πραγμάτων», αλλά όταν ο κυρίαρχος λαός δε συμφωνεί με τις ιδέες και το πρόγραμμά μας, τότε πρέπει ν’ αλλάξουμε το λαό;
Ο Συνασπισμός είναι ένα κόμμα της σύγχρονης δημοκρατικής αριστεράς και όχι μία ακόμη παραφυάδα του Κ.Κ.Ε..
Η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (ΚΟΕ) έχει καθαρά αντιευρωπαϊκό προσανατολισμό, όπως το Κ.Κ.Ε.. Έχω τη γνώμη ότι με το σχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική μας έγινε πιο ριζοσπαστική και ο πολιτικός χαρακτήρας του Συνασπισμού αλλοιώθηκε.
Το χειρότερο δε, οι «συνιστώσες» ΚΟΕ, ΡΟΖΑ, ΑΚΟΕ, ΔΕΑ, ΚΟΚΚΙΝΟ, Β΄ ΚΥΜΑ ΑΝΕΝΤΑΧΤΩΝ, δεν προσπάθησαν να συνθέσουν απόψεις και πολιτικές, αλλά εν πολλοίς να επιβάλουν τις απόψεις και πολιτικές τους μ’ όλα τα συνακόλουθα.
Και σε πολλές περιπτώσεις το πέτυχαν, με αποτέλεσμα το 90% του ΣΥΝ, της μεγαλύτερης συνιστώσας, να έχει ρόλο κομπάρσου.
Θα ήταν μέγα πολιτικό λάθος να μετασχηματιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο σχηματισμό.
Είναι λάθος εκτίμηση η δήλωση του Γ. Δραγασάκη ότι χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ ο ΣΥΝ δε θα ήταν στη Βουλή. Αντιθέτως, η αριστερίστικη πολιτική ορισμένων «συνιστωσών» του ΣΥΡΙΖΑ συνετέλεσε να χάσει ο ΣΥΝ 120.000 ψηφοφόρους από τις εθνικές εκλογές.
«Τέλος, ο “ΣΥΡΙΖΑ” είναι επιλογή που πλειοψήφησε και αποφασίστηκε στα συνέδρια του κόμματος να ζητάμε αποσαφήνιση του χαρακτήρα του και των εσωτερικών του δομών.
Δηλώνουμε ότι αρνούμαστε τον υπερσυγκεντρωτικό του χαρακτήρα και δε δεχόμαστε την εν λευκώ εξουσιοδότηση στις πολιτικές αποφάσεις που νομιμοποιούνται εκ των υστέρων χάριν της “αυταξίας” της ύπαρξής του.»
Ήταν λάθος πολιτικό να υποβάλει ο Αλέκος Αλαβάνος την παραίτησή του και να την ανακαλέσει. Δε συνηθίζονται αυτά στην Αριστερά.
Ο Αλέξης Τσίπρας απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων.
Απιδιάς Λάκκος, 1-8-09
Στρατής Δελόγκος
της Ανανεωτικής Αριστεράς του Συνασπισμού