Αν ο μπαμπάς σου είναι γιατρός ή δικηγόρος, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα πρέπει να ακολουθήσεις και εσύ την ίδια επαγγελματική πορεία. Αυτή η σκέψη μού δημιουργήθηκε βλέποντας τις ενέργειες του πρώην πλέον πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
Αν ο μπαμπάς σου είναι γιατρός ή δικηγόρος, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα πρέπει να ακολουθήσεις και εσύ την ίδια επαγγελματική πορεία. Αυτή η σκέψη μού δημιουργήθηκε βλέποντας τις ενέργειες του πρώην πλέον πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου από το δημοψήφισμα μέχρι και την ανακοίνωση του ονόματος Παπαδήμου.
Ένας άνθρωπος, του οποίου η πορεία ήταν προδιαγεγραμμένη και κανονισμένη πριν μάθει να περπατάει, λόγω του επιθέτου που είχε, έκανε μία σειρά χειρισμών που συγκέντρωσαν σχόλια τα οποία κυμαίνονταν από το σχολιασμό του νοητικού του επιπέδου μέχρι θεωριών περί ηθελημένης κατάρρευσης του Ευρώ για να ανέβει το Δολλάριο! Ένα θέατρο παραλόγου με θεατές δέκα εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι αναρωτιόντουσαν τι θα ψηφίσουν στην περίπτωση που θα γίνουν εκλογές.
Γιατί οι εναλλακτικές λύσεις μόνο λύπη προκαλούν.
Από τη μία πλευρά βρίσκεται ο κύριος Σαμαράς. Έχοντας οικιοθελώς διαγράψει το πολιτικό του παρελθόν, επαναλάμβανε το αίτημα των εκλογών αδιαφορώντας για την κρισιμότητα της κατάστασης και την ανάγκη για συναίνεση. Η επιθυμία του να γίνει πρωθυπουργός βρισκόταν πάνω από όλα όσα επέβαλλε η συγκυρία. Ενώ ήταν κατά του μνημονίου και όλων όσα ακολούθησαν και έπρεπε να ψηφιστούν εδώ και δύο χρόνια, μετά άρχισε να καταγγέλλει το πόσο αναγκαίο είναι να ψηφιστεί το κούρεμα και η νέα δανειακή σύμβαση. Μέχρι που προφανώς του τράβηξαν το αυτί από το εξωτερικό και εν μία νυκτί αποφάσισε ότι η Νέα Δημοκρατία θα συμμετείχε στο νέο σχήμα.
Από την άλλη πλευρά βρίσκεται η Αριστερά. Τα δύο κόμματα που την εκπροσωπούν στο ελληνικό κοινοβούλιο δεν είχαν διαφορά στις θέσεις τους απέναντι στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν. Είναι πολύ εύκολο να δηλώνεις την αντίθεσή σου σε κάτι χωρίς να έχεις αντίλογο και θέσεις. Είναι πολύ εύκολο επίσης να αρνείσαι να παραβρεθείς στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ακυρώνοντας βασικές διαδικασίες του Συντάγματος και στερώντας από αυτήν τη νέα προσπάθεια σημαντικές προσωπικότητες τις οποίες διαθέτει η Αριστερά στους κόλπους της. Αναρωτιέμαι, όμως, τι θα έκαναν όταν θα χρειαζόταν να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις από άδεια ταμεία στις αρχές Δεκέμβρη στην περίπτωση που τα πάγια και κλασσικά αιτήματά τους γίνονταν δεκτά.
Μέσα σε όλη αυτήν την κατάσταση, ο ΛΑ.Ο.Σ. μπορεί να πανηγυρίζει. Κατάφερε να έχει τέσσερις θέσεις στο καινούργιο Υπουργικό Συμβούλιο, να συμμετέχει σε αυτή την κυβέρνηση συνεργασίας με πρωταγωνιστικό ρόλο και ο Πρόεδρός του να μπορεί να δηλώνει αυτάρεσκα ότι η αποχώρησή του από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και η αντίδρασή του συνετέλεσε στην τελική επιλογή του Παπαδήμου. Τι κι αν όλη η Ευρώπη σοκαρίστηκε από τη συμμετοχή ενός ακροδεξιού κόμματος του οποίου οι απόψεις περί Εβραίων, μεταναστών και άλλων θεμάτων έγιναν αμέσως γνωστές…
Και μέσα σε όλα αυτά, άρχισαν αρκετοί να φωνάζουν για τον Παπαδήμο. Είναι τραπεζίτης, είναι τεχνοκράτης, σύμβουλος του Σημίτη, μέλος της Λέσχης Bildeberg και άλλα πολλά. Άρχισαν να τον κατηγορούν και να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για τις θέσεις του και τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει. Ας μη βιαστούμε και ας δώσουμε μία ευκαιρία, την τελευταία που διαθέτουμε, σε αυτόν τον τεχνοκράτη. Η εναλλακτική λύση της επιστροφής στα πολιτικά κόμματα και στις εκλογές είναι πολύ πιο αβέβαιη από την πίστωση χρόνου σε αυτό το σχήμα.