Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στη Φώκαια, στο χωριό Γκεντσελί, όπου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί άλλο ένα μεγάλο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο, στη συνέχεια αυτού που ήδη έχει ανακοινωθεί στο χωριό Τσακμακλί, μεταξύ Αλίαγα και Φώκαιας.
Διαδήλωση στη Φώκαια ενάντια στη βιομηχανική ρύπανση
Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στη Φώκαια, στο χωριό Γκεντσελί, όπου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί άλλο ένα μεγάλο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο, στη συνέχεια αυτού που ήδη έχει ανακοινωθεί στο χωριό Τσακμακλί, μεταξύ Αλίαγα και Φώκαιας. Επιπλέον, έκδηλη είναι η ανησυχία των πολιτών για την απόφαση να μετατραπεί σε χώρο απόθεσης βιομηχανικών αποβλήτων η περιοχή Γιολγκιουζού, κοντά στη Φώκαια. Στη διαδήλωση συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης απ’ τους γύρω Δήμους Αλίαγα, Φώκαια, Μεναιμένη, Καρσίγιακα κ.ά., καθώς και ο δήμαρχος Δικελί, Οσμάν Οζγκιουβέν. Η ανησυχία για τη διαρκώς επεκτεινόμενη βιομηχανική ρύπανση στις γειτονικές με το Αλίαγα περιοχές αυξάνει απ’ τις αποφάσεις της διοίκησης να αδειοδοτεί τη λειτουργία και άλλων δραστηριοτήτων που επιβαρύνουν το περιβάλλον, χωρίς να υπολογίζει τους κινδύνους στη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα και του αέρα.
Φοιτητική εστία στην Πέργαμο, «δώρο» απ’ τα εργοστάσια χρυσού
Στην Πέργαμο πάλι οι βιομηχανίες «χρυσώνουν το χάπι», για να κάμψουν ίσως τις αντιδράσεις των πολιτών. Η εταιρεία εξόρυξης χρυσού, που αποτελεί τη συνέχεια της γερμανικής που ξεκίνησε την επένδυση με μύριες όσες αντιδράσεις, με το τουρκικό πλέον όνομα της Koza Altın κατασκευάζει ξενώνα για νέους στην πόλη της Περγάμου. Ο ξενώνας, που θα είναι απόλυτα έτοιμος για να λειτουργήσει σ’ ένα μήνα, θα μπορεί να φιλοξενεί 200 άτομα. Πρόκειται για σύγχρονο τετραώροφο κτήριο μέσα σε οικόπεδο έξι στρεμμάτων, η ανέγερση και ο εξοπλισμός του οποίου θα στοιχίσει περίπου 10 εκατ. λίρες. Το τίμημα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης έχει και τα αντισταθμιστικά του οφέλη!
Χρυσός και στην Ίμβρο
Μεγάλη ανησυχία μεταξύ των κατοίκων προκαλεί η πληροφορία της χορήγησης άδειας εργοστασίου χρυσού στην Ίμβρο και ξεκίνησε η συλλογή υπογραφών για την αποτροπή της εγκατάστασής του. Υπάρχουν βάσιμοι φόβοι ότι η χρήση του κυανίου στην επεξεργασία του μεταλλεύματος θα μολύνει τις πέντε μικρές λίμνες, που εξασφαλίζουν σήμερα την ύδρευση και το πότισμα των καλλιεργειών του νησιού.
Σε μουσείο μετατρέπεται το Σχολείο του Συρίντζε
Το Δημοτικό Σχολείο στο Συρίντζε (Κιρκιντζές) στο πανέμορφο, παλιό και αμιγώς ελληνικό (ίσαμε το 1922) χωριό κοντά στην Έφεσο, θα λειτουργεί πια ως μουσείο. Το κτήριο εδώ και χρόνια έχει αναστηλωθεί σωστά και λειτούργησε απ’ το Δήμο ως εστιατόριο. Τώρα θα λειτουργεί πλέον ως Μουσείο της Ιστορίας της Παιδείας, που θα καλύπτει τη χρονική περίοδο απ’ το Τανζιμάτ (1839 - 1856) ως την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας (1921). Η περίοδος αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη σύγχρονη Τουρκία, αφού μεταξύ άλλων άλλαξε το πολίτευμα της χώρας, αντικαταστάθηκε το αραβικό αλφάβητο απ’ το λατινικό και δρομολογήθηκε εν γένει ο δυτικός τρόπος ζωής και ο προσανατολισμός της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Αρχαϊκό λιμάνι στα Βουρλά
Το μεγαλύτερο λιμάνι τού έως τώρα γνωστού αρχαϊκού κόσμου αποκαλύφθηκε στα Βουρλά, στον κόλπο της Σμύρνης, βυθισμένο στα δυτικά του σημερινού λιμανιού. Η αποκάλυψή του οφείλεται στις υποθαλάσσιες έρευνες που έκαμαν από κοινού τα Πανεπιστήμια της Άγκυρας και της Σμύρνης. Εκτός απ’ τα θεμέλια και την τοιχοποιία του παλιού αυτού λιμανιού, η ανασκαφή έφερε στο φως και πολλά αντικείμενα της εποχής, μεταξύ των οποίων και ένα μπουκαλάκι με άρωμα της Ανατολής, που διατηρήθηκε στο αλμυρό νερό ανέπαφο 2.600 χρόνια. Οι υποθαλάσσιες ανασκαφές διακόπηκαν λόγω του χειμώνα και θα επαναληφθούν τον προσεχή μήνα Μάρτιο.
Εγκαινιάστηκε μεγάλο οικολογικό πάρκο στη Σμύρνη
Ένα μεγάλο και πολύ προσεγμένο, σε ό,τι αφορά στις ανθρώπινες επεμβάσεις, πάρκο εγκαινιάστηκε προχθές στη Σμύρνη. Το ονόμασαν «Παράδεισος των Πουλιών», γιατί περιλαμβάνει και υδροβιότοπους όπου ξεχειμωνιάζουν κάθε λογής πουλιά, μεταξύ των οποίων πιο εντυπωσιακές είναι οι αποικίες των φλαμίνγκο. Περικλείει την περιοχή Τούζλα (αλυκές) στις εκβολές του ποταμού Gediz, ο Έρμος των Ελλήνων. Το πάρκο βρίσκεται 25 χλμ. ΒΔ της Σμύρνης, μεταξύ Μεναιμένης και Κορδελιού (Καρσιγιακά), στη διοικητική περιοχή του Δήμου Çiğli. Τα όποια έργα διαμόρφωσης έγιναν με σεβασμό στο περιβάλλον και χρησιμοποιήθηκαν υλικά της περιοχής, κυρίως ξύλο και πέτρα. Μέσα στο πάρκο για την αναψυχή και την άθληση των επισκεπτών φτιάχτηκαν 20 χλμ. ποδηλατόδρομοι και πεζόδρομοι, ενώ απομένει να κατασκευαστεί ακόμη παρατηρητήριο πουλιών και ενυδρείο.