Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας, 1946 - 1949

01/07/2012 - 05:56
Η μελέτη αυτή παρουσιάζει μια συνολική εικόνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, με έμφαση σε συγκεκριμένες πτυχές της οργάνωσης, λειτουργίας και δράσης του, οι οποίες, κατά το συγγραφέα, απουσιάζουν ή υποτιμούνται στη μέχρι τώρα βιβλιογραφία.
Νίκος Μαραντζίδης
Εκδόσεις Αλεξάνδρεια
Αθήνα 2010, σελ. 200


Η μελέτη αυτή παρουσιάζει μια συνολική εικόνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, με έμφαση σε συγκεκριμένες πτυχές της οργάνωσης, λειτουργίας και δράσης του, οι οποίες, κατά το συγγραφέα, απουσιάζουν ή υποτιμούνται στη μέχρι τώρα βιβλιογραφία. Το ζητούμενο είναι η επανατοποθέτηση του φαινομένου στο γενικότερο πλαίσιο της δεκαετίας του 1940 και των εξελίξεων του διεθνούς κομμουνιστικού συστήματος. Στο πρώτο κεφάλαιο αναλύεται η εικόνα του Δ.Σ.Ε. στη συλλογική μνήμη της Αριστεράς και η εξέλιξη της ιστορικής έρευνας γύρω από το θέμα. Στο δεύτερο εξετάζεται η βοήθεια σε στρατιωτικό και άλλο υλικό που παρείχαν τα κομμουνιστικά κράτη στο Κ.Κ.Ε.. Στο τρίτο παρουσιάζονται η δημογραφική σύνθεση και τα κοινωνιολογικά χαρακτηριστικά των μαχητών του Δ.Σ.Ε., καθώς και οι εθνοτικές ομάδες (ιδίως οι Σλαβομακεδόνες) που βρέθηκαν στο αντάρτικο. Στο τέταρτο μελετώνται οι βασικές πολιτικές και οργανωτικές αρχές της φυσιογνωμίας του Δ.Σ.Ε.. Στο πέμπτο αποτιμάται η δυνατότητά του να πετύχει τους στόχους του. Στο έκτο αναλύονται οι μηχανισμοί απονομής δικαιοσύνης που συνέστησε. Στο έβδομο θίγονται θέματα ταμπού της ζωής του Δ.Σ.Ε., όπως η βίαιη στρατολογία αμάχων, η συμμετοχή παιδιών στο αντάρτικο, οι σχέσεις των φύλων και η τύχη των αιχμαλώτων. Τέλος, στο όγδοο κεφάλαιο αναλύεται το συνταγματικό πλαίσιο και οι δημόσιες πολιτικές του κράτους του Δ.Σ.Ε.. Το βιβλίο συμπληρώνεται με βασική βιβλιογραφία και χρονολόγιο στρατιωτικών γεγονότων.
Ο συγγραφέας είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey