Παρακολούθησα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη συζήτηση που διεξαγόταν μέσω του τοπικού Τύπου για αρκετό διάστημα (και διεξάγεται εν μέρει ακόμη), γύρω από το ζήτημα της νέας δομής της αυτοδιοικητικής οργάνωσης και στη Λέσβο, πιο γνωστής και ως «Σχέδιο Καλλικράτης».
Παρακολούθησα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη συζήτηση που διεξαγόταν μέσω του τοπικού Τύπου για αρκετό διάστημα (και διεξάγεται εν μέρει ακόμη), γύρω από το ζήτημα της νέας δομής της αυτοδιοικητικής οργάνωσης και στη Λέσβο, πιο γνωστής και ως «Σχέδιο Καλλικράτης». Μιας συζήτησης με όλα τα χαρακτηριστικά που συνοδεύουν αντίστοιχες προσεγγίσεις σε σημαντικά θέματα που ενδιαφέρουν τα νησιά μας. Δηλαδή αρκετά τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία, συγκροτημένη οργανωτική αποτύπωση της πραγματικότητας, ουσιαστική οικονομική διάσταση της επερχόμενης μεταβολής και βέβαια αναπόφευκτη αλλά και επιβεβλημένη συναισθηματική προσέγγιση της νέας πραγματικότητας. Παράλληλα όμως δεν έλειψαν, όπως πολύ συχνά δυστυχώς, οι φραστικές τουλάχιστον υπερβολές, οι πολιτικάντικες κορώνες ορισμένων και οι αγωνιωδώς υποκρυπτόμενες διαψεύσεις προσωπικών φιλοδοξιών εξ αιτίας των νέων δεδομένων.
Αυτές οι τελευταίες διαπιστώσεις όμως έχουν δυστυχώς συμβάλει διαχρονικά τα μέγιστα στην αρνητική ή έστω «με το στανιό» αναπτυξιακή πορεία των νησιών μας. Να υπενθυμίσω, για παράδειγμα, πως για 15 χρόνια τώρα παραμένουν τα Μουσικά Σχολεία άστεγα λόγω αδράνειας του δήμου Μυτιλήνης να εκμεταλλευτεί δεδομένες λύσεις· πως διαφαίνεται η οριστική ματαίωση της εγκεκριμένης κατασκευής της τρίτης πτέρυγας του Βοστάνειου Νοσοκομείου και της πλήρους ανακαίνισης του παλαιού κτηρίου με ευθύνες, διαχρονικά επίσης, τόσο των διοικήσεων του Νοσοκομείου όσο και των νομαρχιακών αρχών μας· πως είναι πλέον ολοφάνερη η οριστική ματαίωση της κατασκευής και λειτουργίας του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ) με ευθύνη των κατά καιρούς νομαρχιακών αρχών· πως παρέμεινε ανεκμετάλλευτη η ευκαιρία, με απόλυτη ευθύνη των ηγεσιών των Αγροτοκτηνοτροφικών Ενώσεων του νησιού μας, για παγκόσμια προβολή και διάθεση του λεσβιακού ελαιολάδου με την πραγματοποίηση στο Μόλυβο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ελαιολάδου πριν από 10 και πλέον χρόνια· πως είναι οριστική η απώλεια μοναδικής ευκαιρίας κατά το 1995 για τη δημιουργία υπερσύγχρονου αεροδρομίου στη Λέσβο από τουλάχιστον ατυχείς χειρισμούς των τότε λεσβιακών αρχών ή ακόμα την ουσιαστική ματαίωση της ολοκληρωμένης κατασκευής των οδικών αξόνων Μυτιλήνης - Καλλονής - Σιγρίου και Καλλονής - Πέτρας - Μήθυμνας, με απόλυτη ευθύνη της νομαρχιακής αρχής που ένα έργο με διασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Γ΄ Κ.Π.Σ. «κατάφερε» να το μετατρέψει σε κουτσουρεμένα τμήματα ανακατασκευής του άξονα Μυτιλήνης - Καλλονής μόνον!
Θα μπορούσα να συνεχίσω για πολύ ακόμα αναφέροντας τη ματαίωση ή την εγκατάλειψη έργων που συνδέονται άμεσα μόνο με την προσωπική πολιτική παρουσία μου ως βουλευτή του νομού. Περιορίζομαι, όμως, στις αναφορές μου αυτές γιατί αν συνέχιζα να απαριθμώ π.χ. την κακοτυχία του λιμανιού του Σιγρίου, τη ματαίωση του φράγματος Τσικνιά, την αγνοούμενη τύχη του
ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ στα Δάφια και πολλά άλλα, μόνο θλίψη αλλά και αγανάκτηση για τη στάση των Λέσβιων, κατά καιρούς ιθυνόντων, προκαλούν. Αν μάλιστα ανακαλέσουμε στη μνήμη μας και τη στάση που τήρησαν Λέσβιοι «παράγοντες» όταν είχε τεθεί θέμα μεταφοράς της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Μυτιλήνης, με παράλληλη όμως εγκατάσταση τόσο της έδρας όσο και πολλών σχολών του νεοϊδρυόμενου τότε Πανεπιστημίου Αιγαίου, αποδεικνύονται περίτρανα οι κορυφαίες ευθύνες των κατά καιρούς τοπικών ηγεσιών, πάντα βέβαια με λαμπρές εξαιρέσεις στον κανόνα, για το χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης της Λέσβου μας.
Πολύ φοβούμαι συνεπώς μήπως όλος αυτός ο μαζικός ορυμαγδός κατά της αναδιάταξης της οργανωτικής αυτοδιοικητικής δομής και στη Λέσβο αποπροσανατολίσει για μια ακόμα φορά την κοινή γνώμη του νησιού μας από το βασικό στόχο. Και βασικός στόχος δεν μπορεί να είναι βέβαια αν θα γίνει ένας ή περισσότεροι δήμοι στο νησί. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, όχι μόνο βασικός αλλά αποκλειστικός στόχος, μέσα από τη ριζική αναδιάρθρωση της οργανωτικής δομής της αυτοδιοίκησης στη χώρα, ανεξάρτητα από επί μέρους διαφωνίες ή διαφορετικές προσεγγίσεις σοβαρές ή και λιγότερο σοβαρές, θα πρέπει να είναι η διασφάλιση της Ανάπτυξης. Κατανοώ τις αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί με ποικίλους τρόπους και συμμερίζομαι και τις, συναισθηματικού χαρακτήρα, διαφωνίες αλλά και τις, οργανωτικολειτουργικού χαρακτήρα, ενστάσεις. Συμφωνώ απόλυτα, ως δημοκρατική διαδικασία βέβαια, και με τις εκφρασμένες, έστω και με υπερβολές, αντίθετες με τις τελικές επιλογές θέσεις. Οι διαφωνούντες όμως οφείλουν και αυτοί να αποδεχτούν τη βασική δημοκρατική αρχή, στο όνομα της οποίας άλλωστε διαμαρτύρονται. Πως δηλαδή και εκείνοι που έχουν την τελική ευθύνη των αποφάσεων έχουν «τουλάχιστον» το δικαίωμα της γνώμης, που εφόσον αυτοί τελικά αποφασίζουν, άρα έχουν και την ευθύνη των τελικών αποφάσεων. Το αποτέλεσμα βέβαια θα κρίνει την ορθότητα της μιας ή της άλλης άποψης και φυσικά σε βάθος χρόνου. Νομίζω συνεπώς πως πέραν του αναμφισβήτητου δικαιώματος του δημοκρατικού διαλόγου και βεβαίως της διαφωνίας, η οφειλή της προοδευτικής κοινωνίας του νησιού μας τούτη την πολύ κρίσιμη ώρα είναι η παροχή αμέριστης στήριξης στους καινοφανείς αυτοδιοικητικούς θεσμούς. Τους θεσμούς για τους οποίους υπενθυμίζω πως πολλοί από όλους εμάς αγωνιστήκαμε επί πολλά χρόνια, συχνά κάτω από αντίξοες συνθήκες, ώστε να αποτελέσουν κεντρικές πολιτικές επιλογές. Τώρα που οι επιλογές αυτές γίνονται λίγο ως πολύ πράξη και ανεξάρτητα από επί μέρους διαφοροποιήσεις, νομίζω πως όλοι οι προοδευτικοί πολίτες οφείλουμε να στηρίξουμε και να προωθήσουμε τις αλλαγές αυτές, κάνοντας την αρχή με τις επιλογές των προσώπων που κρίνουμε ως ικανούς και κατάλληλους να επωμιστούν το βάρος της ευθύνης για θετική όσο και ουσιαστική αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Τόπος μας και η Χώρα μας.
* Ο Φραγκλίνος Παπαδέλλης είναι επίκουρος καθηγητής Παιδιατρικής, διευθυντής Γ.Ν.Π. Πεντέλης, τέως βουλευτής - υφυπουργός Υγείας.