
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Βήμα του Μαθητή
Στην κοινωνία μας, οι άνθρωποι με αναπηρίες είναι δακτυλοδεικτούμενοι. Αρχικά, καθημερινά αντιμετωπίζουν πάρα πολλά προβλήματα. Για παράδειγμα κάποιοι κλείνουν τις ράμπες για τα αναπηρικά αμαξίδια με τα αυτοκίνητά τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κατέβουν κάποιο ύψωμα ομαλά, αλλά να αναγκάζονται να βρούνε κάποια άλλη ράμπα για να κατέβουν, ή να ζητούν βοήθεια από κάποιον άλλο άνθρωπο. Επίσης άλλο ένα πρόβλημα των ανθρώπων με κινητικές δυσκολίες είναι ότι κάποιοι τους αντιμετωπίζουν ως κάτι «ξένο» , διαφορετικό και τους κάνουν την καθημερινότητα πιο δύσκολη. Πρόσφατα, είχα δει ένα περιστατικό με έναν άνθρωπο με πρόβλημα στα μάτια, ο οποίος περπατούσε με το μπαστούνι του σε μια ειδική διαδρομή για τους τυφλούς, και κάποια παιδιά έβαζαν εμπόδια, όπως σκουπίδια, πάνω στην ειδική διαδρομή ώστε ο άνθρωπος αυτός να δυσκολευτεί. Επιπλέον, οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν πάντα πρόσβαση σε χώρους διασκέδασης, ψυχαγωγίας και αναψυχής, καθώς οι χώροι αυτοί δεν έχουν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις. Όπως για παράδειγμα, ράμπα για αμαξίδια, θέση στάθμευσης ειδικά για ανάπηρους, τουαλέτες αναπήρων, και άλλα. Άλλο ένα πρόβλημα των ανθρώπων με αναπηρίες, είναι ότι κάποιοι τους θεωρούν κατώτερους, επειδή δεν μπορούν να περπατήσουν, να ακούσουν, ή να δουν .
Από την άλλη μεριά η πολιτεία έχει βοηθήσει τους ανάπηρους με τη δημιουργία νέων υποδομών ειδικά σχεδιασμένων για αυτούς, όπως ράμπες για τα αναπηρικά αμαξίδια, διαδρόμους ειδικά σχεδιασμένους για τους τυφλούς και άλλα. Όμως, θα μπορούσε να τοποθετήσει και σε άλλους χώρους αυτές τις υποδομές ώστε να είναι προσβάσιμοι για όλους τους ανθρώπους. Όπως για παράδειγμα θα μπορούσαν να τοποθετήσουν σε πιο πολλές παραλίες τους ειδικούς μηχανισμούς για τους ανθρώπους με αναπηρίες για την καλύτερη πρόσβασή τους σε αυτές. Επίσης η πολιτεία θα μπορούσε να πραγματοποιήσει κάποιες δράσεις, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα που αφορούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες . Στο πλαίσιο αυτό κεντρικό ρόλο έχει να διαδραματίσει το σχολείο, η οικογένεια και τα ΜΜΕ.
Επομένως, οι άνθρωποι με αναπηρίες αντιμετωπίζουν καθημερινά πολλά προβλήματα και για αυτό τον λόγο κοινωνία και πολιτεία οφείλουν να συνεργαστούν για να τους προσφέρουν ένα πιο φωτεινό μέλλον, μια καλύτερη ζωή.