Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΠΟΛΛΑΤΟΥ

Δωρεάν πάρκινγκ μόνο για… ενοικιαζόμενα;

22/04/2025 - 14:02 Ενημερώθηκε 22/04/2025 - 14:07

Στην τελευταία απεργία των δημοσιογράφων, το ραντεβού της κινητοποίησης δόθηκε στην Προκυμαία, μπροστά απ’ το κτήριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. Έγκαιρα, μισή ώρα πριν τη συνάντηση με τους συναδέλφους, είχα ήδη φτάσει στο χώρο του πάρκινγκ στο λιμάνι, αναζητώντας θέση για να αφήσω το αυτοκίνητό μου. Η ανόητη είχα ξεχάσει να προμηθευτώ κάρτα από κάποιο περίπτερο και έτσι ήμουν αναγκασμένη, απ’ τη στιγμή μάλιστα που μπήκα στο λιμάνι, να περιηγηθώ αποκλειστικά στα όρια των δωρεάν θέσεων παρκαρίσματος.

Εις μάτην όμως. Τι κι αν ο Δήμος Μυτιλήνης, έχει οριοθετήσει το μεγαλύτερο μέρος της λιμενικής ζώνης για δωρεάν θέσεις. Τι κι αν δεν είχε ιδιαίτερη κίνηση ένα ανοιξιάτικο πρωινό Τρίτης, με καλό καιρό, που σημαίνει πως όσοι έχουν δίκυκλο δεν παίρνουν αυτοκίνητο. Τι κι αν έψαχνα πάνω από δέκα λεπτά, θέση άδεια δεν υπήρχε ούτε για δείγμα.

Στη συνέχεια, κι αφού επιχείρησα αδίκως να πάρω κάρτα απ’ το μηχάνημα που έχει εγκαταστήσει εκεί το Λιμενικό Ταμείο (κυριολεκτικά κυνήγαγα τα ψιλά μου, τρία ευρώ, στο οδόστρωμα και στο πεζοδρόμιο), το οποίο προφανώς έχει χαλάσει και τεθεί εκτός λειτουργίας, πορεύτηκα προς την πλαζ για να σταθμεύσω. Και τελικά στάθηκα τυχερή αφού κάπου στου Απελή κατάφερα να εξασφαλίσω την πολυπόθητη θεσούλα. Μακριά –κοντά τρία χιλιόμετρα πήγαινε έλα- αλλά σίγουρη πως δεν θα βρω ροζ χαρτάκι στον υαλοκαθαριστήρα.

Κατευθυνόμενη στον προορισμό μου, κι ενώ μονολογούσα πόσο καλή είναι η μόδα που επιτάσσει τα αθλητικά παπούτσια για όλες τις ώρες κι όλες τις ηλικίες, θέλησα να κόψω δρόμο, περνώντας πεζή και πάλι μέσα απ’ το λιμάνι. Κι εκεί είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω –και να εξοργιστώ όσο δεν πάει άλλο– πως οι δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος, στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν κατειλημμένες, από ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα. Χωρίς υπερβολή, αν όχι τα ¾, οι μισές και πλέον θέσεις τουλάχιστον, είχαν ενοικιαζόμενα. Τα ξεχωρίζεις πανεύκολα. Πρώτον γιατί είναι καθαρά. Πάντα. Τα περισσότερα άσπρου χρώματος και μικρού κυβισμού κι όλα μα όλα, με χαρακτηριστικά σήματα, ανάλογα την εταιρία, στις πινακίδες ή τα παρμπρίζ.  

Προσωπικά ήξερα από παλιό, προ δεκαετίας και βάλε, ρεπορτάζ (και το επιβεβαίωσα εκ νέου βλέποντας ό,τι ισχύει στην περιοχή του αεροδρομίου που αναγκάστηκαν να νοικιάσουν εκτάσεις), πως οι εταιρείες με τα ενοικιαζόμενα είναι υποχρεωμένες απ’ το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία τους, να διαθέτουν δικούς τους χώρους φύλαξης των προς ενοικίαση οχημάτων κι όχι φυσικά να τα μοστράρουν όπου προλάβουν σε κοινόχρηστους χώρους, καταλαμβάνοντας δυσανάλογα, μόνο αυτά τις θέσεις δωρεάν πάρκινγκ.  

Προχθές το μεσημέρι που έκανα εκ νέου αναζήτηση θέσης παρκαρίσματος στο λιμάνι, ήταν σαφώς λιγότερα τα ενοικιαζόμενα και μάλλον για αυτό βρήκα κι εγώ να παρκάρω δωρεάν. Ποικίλλει ο αριθμός τους ανάλογα τη μέρα και την τουριστική κίνηση. Διαπίστωσα όμως και κάτι ακόμη. Όταν κάποιο όχημα νοικιαστεί, έρχεται ο υπάλληλος της εταιρίας με κάποιο άλλο, ξεπαρκάρει το νοικιασμένο προκειμένου να το πάει στον πελάτη, και στην ίδια θέση, βάζει άλλο, αντικαταστάτη του, για να μην χαθεί το πάρκινγκ.   

Φίλος λιμενικός, με τον οποίο και συζήτησα το όλο θέμα, μού εξήγησε πως δεν υπάρχει απολύτως καμία δυνατότητα ουσιαστικού ελέγχου των εταιρειών, διότι κάλλιστα ένα όχημα που βρίσκεται παρκαρισμένο στο λιμάνι, μπορεί να είναι νοικιασμένο και να το έχει παρκάρει εκεί ο ιδιώτης που το χρησιμοποιεί. Οπότε δεν ευθύνεται η εταιρία.

Προσωπικά όμως θεωρώ πως αν θέλουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, Λιμενικό και Τροχαία (τώρα τελευταία εμφανίζονται μόνιμα παρκαρισμένα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και στο μεγάλο πάρκινγκ της πόλης, ευθύνης κι εποπτείας της ΕΛ.ΑΣ.), αν πραγματικά θέλουν να ελέγξουν την κατάσταση, μπορούν και πολύ εύκολα μάλιστα. Αρκεί να χρησιμοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες και να ζητήσουν τη συνδρομή της ΑΑΔΕ. Άλλωστε ό,τι όχημα νοικιαστεί δηλώνεται φορολογικά κι έτσι είτε με κάποια εφαρμογή αυτόματης διαδικασίας συσχετισμού του αριθμού κυκλοφορίας του με την εφορία, είτε απολογιστικά, βάσει της ώρας και του τόπου στάθμευσης, μπορεί να αποδειχθεί αν είναι ή όχι νοικιασμένο το οποιοδήποτε σταθμευμένο όχημα. Με απλά λόγια, αν η εταιρεία πληρώνει φόρο γιατί έχει νοικιάσει το όχημά της, κερδίζει και δικαίωμα δωρεάν πάρκινγκ για αυτό. Ειδάλλως όχι.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα και εξακολουθήσουμε να παρατηρούμε αδρανείς την εξωφρενική αυτή κατάσταση, σε λίγο καιρό στη Μυτιλήνη, δωρεάν στάθμευση, θα δικαιούνται μόνο τα ενοικιαζόμενα. Εκεί οδεύουμε ή μήπως έχω άδικο;

 

Υ.Γ.: Ήδη σε κάποιες άλλες δραστηριότητες, όπως π.χ. στα μεγάλα πλυντήρια αυτοκινήτων της Αττικής, έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες μέρες μια παρόμοια αυτοματοποιημένη σύνδεση της παροχής υπηρεσιών με την ΑΑΔΕ. Μάλλον κρίθηκε αναγκαία μια τέτοια εφαρμογή, αφού η χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος και η σύνδεση των POS με την εφορία, αύξησε το 2024, σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, αν δεν κάνω λάθος, κατά 800%(!!!) τα φορολογικά έσοδα απ’ τη συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey