Στο απολιθωμένο δάσος της Λέσβου

01/07/2012 - 05:56
Αποτελεί σημαντικό γεγονός για την προβολή και τουριστική ανάπτυξη της Λέσβου η βράβευσή της ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού της Ελλάδας για το 2009.
Αποτελεί σημαντικό γεγονός για την προβολή και τουριστική ανάπτυξη της Λέσβου η βράβευσή της ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού της Ελλάδας για το 2009. Η πρόταση για βράβευση της Λέσβου είχε υποβληθεί από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Στην επιλογή του προορισμού της Λέσβου σημαντικό ρόλο, συν τοις άλλοις, έπαιξαν οι δράσεις ανάδειξης και προβολής της προστατευόμενης περιοχής του Απολιθωμένου Δάσους, τόσο στο χερσαίο όσο και στον υποθαλάσσιο χώρο και η υποδειγματική ανάδειξη και προστασία των απολιθωμάτων, η λειτουργία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, οι τουριστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που υλοποιούνται στην περιοχή, οι δράσεις ενημέρωσης, ανάδειξης και προβολής κ.λπ..
Όλες οι ανωτέρω δράσεις και άλλα επί μέρους θέματα που αφορούν τη λειτουργικότητα του Μουσείου υλοποιούνται με αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου.
Η Πολιτεία διά του υπουργού Πολιτισμού, κ. Αν. Σαμαρά, και Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Μαρκόπουλου, θα πρέπει να επιβραβεύσει τις προσπάθειες της διοίκησης του Μουσείου και να στηρίξει οικονομικά τη λειτουργία του με βάση τα παρακάτω δεδομένα:
α) Το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου είναι μοναδικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς για την Ελλάδα και για ολόκληρο τον κόσμο, β) κάθε χρόνο, χιλιάδες τουριστών και άλλων επισκεπτών επισκέπτονται το γεωπάρκο με τους απολιθωμένους κορμούς, γ) υπάρχει επιπλέον χώρος μεγάλης έκτασης (1.000 στρεμμάτων) για περαιτέρω ανασκαφές προς αποκάλυψη νέων απολιθωμένων δένδρων και πιθανώς και ζώων, δ) στο Μουσείο απασχολούνται συνεχώς επιστήμονες, τεχνικό προσωπικό και φύλακες για την ανάδειξη, συντήρηση, προστασία και προβολή του Απολιθωμένου Δάσους, ε) η μοναδικότητα και η πλούσια εμφάνιση απολιθωμένων κορμών αποτελούν φυσικό πλούτο προς περαιτέρω ανάδειξη και αξιοποίηση από την Πολιτεία, στ) η ανακάλυψη ανάλογων φυσικών μνημείων στο εξωτερικό αποτελεί προτεραιότητα αξιοποίησης για τουριστική ανάπτυξη και προβολή (ΗΠΑ, Γερμανία, Αγγλία, Κίνα).
Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα, μετά την ανακάλυψη του απολιθωμένου δάσους και τις δράσεις προβολής, ανάδειξης, συντήρησης, επιστημονικής μελέτης κ.λπ., να επισκεπτόμαστε τους χώρους (γεωπάρκα) και να θαυμάζουμε το μνημείο αυτό της Φύσης. Με βάση τα επιστημονικά μέχρι τώρα επιτεύγματα στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους και τη διεθνή βιβλιογραφία μπορούμε να φαντασθούμε το τι συνέβη στην περιοχή αυτή της Δυτικής Λέσβου πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια. Παρακάτω παρουσιάζω μια φανταστική γεωλογική αναπαράσταση για το τι συνέβη στην περιοχή αυτή της Λέσβου, απομένει δε να επαληθευθεί με ειδικές επιστημονικές έρευνες. Τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών ίσως προσελκύσουν ακόμη περισσότερο την προσοχή και το ενδιαφέρον επισκεψιμότητας Ελλήνων και ξένων τουριστών από όλο τον κόσμο.

Γεωλογική Αναπαράσταση του φαινομένου

Ο επισκέπτης τουρίστας φαντάζεται ότι βρίσκεται σε ένα δάσος δένδρων (φοινικοειδή, δαφνίδες, κανέλλα, τίλια, οξιά, βαλανιδιά, καρυδιά, σκλήθρο, πλάτανος, πευκίδες κ.λπ.), 20 εκατομμύρια χρόνια πριν, με παράξενα ζώα να διατρέχουν ένα πολύ πυκνό δάσος δένδρων και θάμνων. Ξαφνικά φαίνεται να έρχεται καπνός από τα ανατολικά, από τα ανυψωμένα ηφαίστεια Άγρας και Βατούσας, ίσως και κάποιες σεισμικές δονήσεις να ακούγονται διά μέσου του δάσους, αλλά τίποτα άλλο ασύνηθες. Ξαφνικά, ένα σύννεφο καπνού ανυψώνεται από την πλευρά του ηφαιστείου, που με την πάροδο του χρόνου γίνεται μεγαλύτερο και υψώνεται, εκτινάσσοντας ρεύματα τέφρας και βομβών λάβας προς τα πάνω.
Ένας θόρυβος βροντής αρχίζει, αργά στην αρχή, κατόπιν πιο δυνατά, καθώς το σύννεφο ανυψώνεται. Μια διατάραξη συνοδεύει τον ήχο και αντιλαμβάνεται ο τουρίστας ότι το σύννεφο κινείται προς τα κάτω κατά μήκος της κλίσης του ηφαιστείου, γρηγορότερα από μια χιονοστιβάδα. Επίσης αρχίζει να φυσάει ένας άνεμος και οι κορμοί και βλαστοί των δένδρων κινούνται κατά τη φορά κίνησης του επερχόμενου σύννεφου. Μπορεί ο τουρίστας να ακούει το σπάσιμο των κορμών των δένδρων και να βλέπει κλαδιά να πέφτουν όλα γύρω του. Μυρίζει και αναπνέει θερμό αέριο με διοξείδιο του θείου, διοξείδιο του άνθρακα, μονοξείδιο του άνθρακα κ.λπ., και όλα γύρω εκρήγνυνται στη φλόγα. Ο ουρανός μαυρίζει και ο άνεμος είναι δυνατός παρασύροντας μικρότατα τεμάχη τέφρας. Τα δένδρα κλίνουν προς τα κάτω, οι κορμοί τους σπάζουν στη βάση και συντρίβονται στο έδαφος.
Σε μια στιγμή, όλα είναι θερμά, φλόγες τον περιτριγυρίζουν και το δάσος βρίσκεται στο έδαφος κατεστραμμένο, οι κορμοί δείχνοντας προς το ηφαίστειο. Ο άνεμος ελαττώνει ταχύτητα και μια ψιλή βροχή νερού και τέφρας ακολουθεί το σύννεφο. Μικρά και μεγάλα τεμάχη ψυχόμενης λάβας πέφτουν από τον ουρανό, θάβοντας τα δένδρα με ένα στρώμα τέφρας. Μετά όλα τελειώνουν, η σφοδρότητα της έκρηξης μειώθηκε και περισσότερη τέφρα πέφτει, λεπτότερη τώρα, από ένα υψηλό σύννεφο από το μακρινό ηφαίστειο.
Για μέρες και εβδομάδες η έκρηξη συνεχίζεται, με περισσότερα στρώματα τέφρας να σκεπάζουν το επικλινές δάσος. Τα ρεύματα διαβρώνουν την επιφάνεια, αποθέτοντας χαλίκια στα κανάλια τους. Υελώδης λάβα ρέει από ηφαιστειακούς δόμους. Ίσως για ένα εκατομμύριο χρόνια περισσότερες εκρήξεις απέθεταν τέφρα ενεργοποιώντας ροές λάβας και τέφρας και με ύελο τόσο θερμό που συγκολλήθηκε σε σκληρά στρώματα. Ο χρόνος περνά και οι σαπισμένοι κορμοί δένδρων του δάσους σκεπάσθηκαν με τέφρα. Ίσως κάποιοι παρέμειναν όρθιοι στη θέση τους. Το έδαφος είναι τώρα κορεσμένο με θερμό νερό που περιέχει διαλυμένο πυρίτιο και οξυγόνο, ή διοξείδιο του πυριτίου, από την υπερκείμενη τέφρα.
Αυτό το διοξείδιο του πυριτίου παρουσιάζεται σε μοριακή μορφή σα μικροσκοπικά σωματίδια που μεταφέρονται προς τα κάτω από το νερό διά μέσου της τέφρας στο θαμμένο δάσος. Τα μόρια του διοξειδίου του πυριτίου αντικαθιστούν τα μόρια του ξύλου, μετατρέποντας το ξύλο σε στερεό διοξείδιο του πυριτίου, στερεό χαλαζία, στερεή πέτρα. Οξείδια του σιδήρου, μαγγανίου με προσροφημένα διάφορα άλλα μέταλλα προσδίδουν ποικιλία χρωματισμών στους απολιθωμένους κορμούς.
Για την επαλήθευση των παραπάνω σκέψεων απαιτούνται να εκτελεσθούν στο πλαίσιο ενός προγράμματος τα παρακάτω:
Γεωχημικές αναλύσεις εδαφών και πυροκλαστικών, τόφφων
Γεωχημικές αναλύσεις υπόγειων και επιφανειακών νερών
Αποτύπωση του γεωχημικού ανάγλυφου της περιοχής
Ορυκτολογικές αναλύσεις των απολιθωμένων κορμών και ιδιαίτερα των εξαλλοιωμένων υδροθερμικών τμημάτων
Αξιολόγηση και υπόδειξη των πλέον ενδεδειγμένων μεθόδων συντήρησης των απολιθωμένων κορμών
Συμβολή στην ερμηνεία της απολίθωσης και διερεύνηση των ιδιαίτερων συνθηκών του περιβάλλοντος απολίθωσης
Συμβολή στην αναπαράσταση των παλαιοπεριβαλλοντικών συνθηκών και διερεύνηση του μικροκλίματος.
Τα ανωτέρω θα συμβάλουν:
α) στη διερεύνηση και εμβάθυνση των επιστημονικών κριτηρίων που σχετίζονται με το Απολιθωμένο Δάσος,
β) στη βέλτιστη δυνατή διαχείριση του μέσω της ενδελεχούς καταγραφής της υπάρχουσας κατάστασης και των μελλοντικών τάσεων εξέλιξης των φυσικών και ανθρωπογενών διεργασιών,
γ) στην πλήρη διερεύνηση των πλέον κατάλληλων και βιώσιμων μεθόδων συντήρησης και προστασίας του.
 
* O Α. Κελεπερτζής είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωχημείας στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος.
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey