Για την ερευνητική υπευθυνότητα που χαρακτηρίζει το έργο του ακάματου Δασκάλου της Καλλονής Στρατή Μισγίρη, έχω γράψει και άλλες φορές. Δεν είναι όμως υπερβολή. Γι’ αυτό χαίρομαι να το υπογραμμίζω κάθε φορά που αναφέρομαι στην πνευματική του δεινότητα.
Στρατής Μισγίρης
Καλλονή 2008
Για την ερευνητική υπευθυνότητα που χαρακτηρίζει το έργο του ακάματου Δασκάλου της Καλλονής Στρατή Μισγίρη, έχω γράψει και άλλες φορές. Δεν είναι όμως υπερβολή. Γι’ αυτό χαίρομαι να το υπογραμμίζω κάθε φορά που αναφέρομαι στην πνευματική του δεινότητα.
Πριν από λίγες μέρες εξέδωσε το 21ο βιβλίο. Ένα έργο κόπου και μόχθου - όπως άλλωστε είναι όλα τα βιβλία του - γιατί πέρα την έγκυρη και τεκμηριωμένη αρτιότητά τους, έχουν και τη συλλεκτική τους αξία λόγω του περιορισμένου αριθμού εντύπων, μα κυρίως γιατί είναι βγαλμένα από έναν από τους τελευταίους ζηλωτές της παραδοσιακής τυπογραφίας της Ελλάδας.
Μέσα στο βιβλίο καταχωρούνται γραπτά ντοκουμέντα, που σίγουρα αν δεν τα είχε στην κατοχή του ο προνοητικός συγγραφέας, πολλά από αυτά θα είχαν καταλήξει στον «καιάδα».
Η Λέσβος πρέπει να σεμνύνεται για όλον τον πλούσιο πνευματικό αμητό, που αφήνει ως τιμαλφή παρακαταθήκη για τις επερχόμενες γενεές ο άξιος πνευματικός ευπατρίδης της Καλλονής.
Η αξία του συγκεκριμένου βιβλίου είναι μεγάλη και θα εκτιμηθεί δεόντως, όπως σήμερα για παράδειγμα σημείο αναφοράς είναι το αξεπέραστο με το αντικείμενο που ασχολείται σχετικό βιβλίο του Παναγιώτη Σαμαρά: «Η εκπαίδευση στη Λέσβο».
Στον κατατοπιστικό πρόλογο ο συγγραφέας γράφει: «Η εκπαίδευση στην Καλλονή ήταν μέλημα και σκοπός μου να την ερευνήσω απ’ τα χρόνια που ήμουν ακόμα μαθητής. Κι άρχισα από τότε, πριν πενήντα τόσα χρόνια να ψάχνω για να συγκεντρώσω το υλικό που μου ήταν απαραίτητο.
Με ασταμάτητη επιμονή ερευνούσα σε παλιούς κώδικες της Κοινότητας και της Εκκλησίας, σε ιστορικά βιβλία, αλλά και σε μεγαλόχρονους γέροντες, για να αντλήσω όσο περισσότερα στοιχεία μπορούσα.
Πρόσφατα κατόρθωσα και συνέγραψα δύο βιβλία, «Τα πρώτα Σχολεία της Καλλονής» και «Η Λειμωνιάδα και άλλες Σχολές της Καλλονής».
Τώρα εκδίδω το τρίτο βιβλίο, που αφορά την εκπαίδευση στην Καλλονή με τίτλο «Η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στην Καλλονή», που περιλαμβάνει το Γυμνάσιο, το Λύκειο (και τις μεταλλάξεις του) την Τεχνική Σχολή (κι αυτή με τις μεταλλάξεις της).»
Και τελειώνει με την παρήγορη υπόσχεση: «Ωστόσο η προσπάθεια να διασώσω όλο το ιστορικό της εκπαίδευσης στην Καλλονή δεν σταματά εδώ. Ακολουθεί ένα βιβλίο για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (Νηπιοτροφείο - Νηπιαγωγείο - Δημοτικό) και ακόμα ένα με τους Καλλονιάτες εκπαιδευτικούς.»