Και τώρα που κάνει κρύο, ήρθε η ώρα για διάβασμα!

01/07/2012 - 05:56
Ο βυθός, το κύμα, τα καιρικά φαινόμενα, τα είδη ψαριών στις ελληνικές θάλασσες, αλλά και τα δολώματα, τα αγκίστρια και ο εξοπλισμός, κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον κάθε αναγνώστη και ειδικά του νέου ψαρά.
«Κραυγή Ιχθύος»
Σκοπός του βιβλίου είναι να γνωρίσει ο αναγνώστης τα ψάρια καλύτερα, με την ελπίδα ότι θα τα αγαπήσει και θα ευαισθητοποιηθεί περισσότερο για θέματα που αφορούν στη διατήρηση των πληθυσμών τους στα υδάτινα οικοσυστήματα. Στο πρώτο μέρος του βιβλίου, παρουσιάζονται βασικά θέματα της βιολογίας των ψαριών (τι είναι ψάρι, εξέλιξη, ταξινομική κατάταξη, εξωτερική μορφολογία και ποικιλομορφία, εσωτερική οργάνωση, ηλικία και αύξηση, θνησιμότητα, αναπαραγωγή, διατροφή και τροφικό επίπεδο) και της σχέσης των ψαριών με τον άνθρωπο (αλιευτική παραγωγή, αλιευτικά σκάφη και εργαλεία, υπεραλίευση και επιπτώσεις στα οικοσυστήματα, εκτροφή υδρόβιων οργανισμών, διαχείριση). Το πρώτο μέρος του βιβλίου ολοκληρώνεται με γαστρονομικές πινελιές γραμμένες από τον Ηλία Μαμαλάκη, δηλαδή μία επισκόπηση των τρόπων μαγειρέματος των ψαριών ανάλογα με το μέγεθός τους.
Στο δεύτερο μέρος, που αποτελεί και τον κύριο όγκο του βιβλίου, παρουσιάζονται στοιχεία που αφορούν τα 85 πιο σημαντικά, από αλιευτικής σκοπιάς, είδη ψαριών των ελληνικών θαλασσών. Τα στοιχεία αυτά αφορούν στην ταξινομία, τα κοινά ονόματα στα ελληνικά και σε άλλες γλώσσες, το μέγιστο παρατηρούμενο μήκος και βάρος, τη μέγιστη παρατηρούμενη ηλικία, τη γεωγραφική εξάπλωση, τη βαθυμετρική κατανομή, ενώ υπάρχουν και σύντομη περιγραφή της εξωτερικής μορφολογίας τους, στοιχεία βιολογίας, οικολογικοί δείκτες (θέση στο οικοσύστημα, οικολογική ευπάθεια, ελαστικότητα) και στοιχεία που αφορούν στη σχέση του είδους με τον άνθρωπο (χρήση και επικινδυνότητα). Τέλος, για κάθε είδος παρουσιάζονται η παγκόσμια και η ελληνική αλιευτική παραγωγή (για όσα είδη είναι διαθέσιμη), τα κύρια αλιευτικά εργαλεία που είναι υπεύθυνα για την ελληνική παραγωγή, η χωρική κατανομή της ελληνικής αλιευτικής παραγωγής και η κατάσταση των αποθεμάτων στις ελληνικές θάλασσες.
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε φοιτητές και σπουδαστές, σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες, αλλά και σε κάθε αναγνώστη που ενδιαφέρεται για την ελληνική φύση.



«Ψάρεμα. Δολώματα, τεχνικές και εξοπλισμός»
Το βιβλιαράκι αυτό το βρήκαμε μέσω της διαδικτυακής κοινότητας fishfinder.gr και μέχρι τώρα μάς έχει προσφέρει πολύ καλές ιδέες. Για αρχάριους και προχωρημένους! Να η περιγραφή του:
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα συνυφασμένη με τη θάλασσα. Διαθέτει 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής, περισσότερο από την ακτογραμμή ολόκληρης της αφρικανικής ηπείρου.
Δε θα ήταν δυνατόν σε μια τέτοια χώρα, με το υπέροχο γαλάζιο να βρέχει το μεγαλύτερο μέρος της, οι κάτοικοι να μην αγαπήσουν τη θάλασσα και να μην ασχοληθούν με αυτήν.
Μία από αυτές τις ασχολίες θα αναπτύξουμε σε αυτό το βιβλίο, το ψάρεμα και τις τεχνικές του. Ψάρεμα από την ακτή, από το βράχο, από λιμάνια, από τη βάρκα, με ψαροτούφεκο. Με την πάροδο των χρόνων, κάποιες τεχνικές έμειναν αναλλοίωτες, άλλες άλλαξαν, άλλες χάθηκαν τελείως και κάποιες νέες δημιουργήθηκαν.
Χρόνο με το χρόνο, όλο και περισσότερος κόσμος ασχολείται με το ψάρεμα. Φυσικό ήταν λοιπόν, λόγω και της υπεραλίευσης που παρατηρείται, τα ψάρια να γίνουν πιο εκλεκτικά και πιο καχύποπτα. Με τη βοήθεια συνεργατών που έχουν αγαπήσει το ψάρεμα και έχουν εντρυφήσει σε αυτό, γίνεται προσπάθεια να αναπτύξουμε αν όχι όλες, τις περισσότερες τεχνικές, παλιές και καινούργιες, απλές και πιο σύνθετες. Άνθρωποι του fishfinder.gr που έχουν “εξειδικευτεί”, θα μπορούσαμε να πούμε, ο καθένας σε κάποια τεχνική, μας βοηθούν με την εμπειρία τους, με συμβουλές και μυστικά, και μας ανοίγουν τις πόρτες σε κάθε τεχνική. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον καθένα να λύσει τις απορίες του σχετικά με την τεχνική που τον ενδιαφέρει.
Το βιβλίο αυτό πρώτα απ’ όλα έχει γίνει με αγάπη και μεράκι. Αγάπη και μεράκι για μια ασχολία, χόμπυ, όπως συνηθίζουμε να λέμε. Για το λόγο αυτό απευθύνεται σε κάθε ερασιτέχνη ψαρά, από τον πιο άπειρο και γεμάτο απορίες, μέχρι τον πιο προχωρημένο και έμπειρο.
Ελάτε, λοιπόν, να γνωρίσουμε μαζί αυτόν τον υπέροχο κόσμο, τον κόσμο του ψαρέματος.»



«Ψάρεμα, ψάρια, θάλασσα»
Και από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, ένα ακόμα βιβλίο το οποίο προτείνουμε ανεπιφύλακτα, του Κώστα Δημητρακόπουλου.
«Σ’ αυτές τις σελίδες γίνεται μια προσπάθεια προσέγγισης της πολυδιάστατης σχέσης και της πολυσύνθετης απασχόλησης του ανθρώπου με τη θάλασσα, τα οφέλη και τους κινδύνους της, που σημάδεψαν τη ζωή και την εξέλιξή του από τα προϊστορικά χρόνια.
Ο ψαράς, προϊόν ενός ανοίκειου αρχικά για τον άνθρωπο περιβάλλοντος, κατάφερε να προσαρμοστεί και να δαμάσει το υγρό στοιχείο, αντιμετωπίζοντας τη θάλασσα με δέος, σύνεση και σεβασμό. Θεοποιώντας την, πάλεψε μαζί της σε άνισους αγώνες, της επιβλήθηκε, μεγαλούργησε, αλλά και πνίγηκε. Αυτή του χάρισε τροφή, πλούτη, υλικά αλλά και πνευματικά, σμιλεύοντας την αυτοπεποίθησή του, μαθαίνοντάς τον να χρησιμοποιεί το μυαλό του, διευρύνοντας τη σκέψη του και προκαλώντας το θάρρος του σε αγώνες καθημερινούς, γνωρίζοντάς του ταυτόχρονα νέους τόπους και διαφορετικούς ανθρώπους.
Ο ψαράς και η θάλασσα, οι συνήθειες των ψαριών, τα δολώματα, οι ψαρότοποι και οι διάφοροι τρόποι ψαρέματος (παραγάδια, δίχτυα, καθετές, ψαροντούφεκο), διάφορα οικολογικά θέματα, μαζί με πληροφορίες για τον καιρό και τη θάλασσα, αναλύονται και περιγράφονται μέσα από εμπειρίες παλαιών ψαράδων και θαλασσινών.
Ο βυθός, το κύμα, τα ρεύματα, οι παλίρροιες, τα καιρικά φαινόμενα, το πάστωμα των ψαριών, το κάπνισμά τους, μαζί με πολλές παραδοσιακές συνταγές μαγειρικής Συριανών ψαράδων, κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον κάθε αναγνώστη και ειδικά του νέου ψαρά.



Για τους λάτρεις της συρτής υπάρχει το βιβλίο του κ. Κυριακάκη, κατατοπιστικότατο ακόμα και για τους αρχάριους! Για όσους ξεκινούν συρτή τώρα, είναι απαραίτητο εργαλείο…

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey