Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Οι στοχεύσεις, τα έργα και οι προκλήσεις της νέας δημοτικής αρχής Μυτιλήνης
Τα 53 εκ. ευρώ των έργων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης αποτελεί μια μεγάλη υποχρέωση για την Δημοτική Αρχή Χριστόφα, όπως επισημάνει ο ίδιος ο Δήμαρχος σε συνέντευξή του στο «Ε» τονίζοντας ότι αποτελούν εργαλεία για την ανάπτυξη του τόπου.
Πρόκληση στα ΒΑΑ είναι το έργο του Ποδηλατόδρομου Σουράδας - Νεάπολης, με την μεγαλύτερη χρηματοδότηση από τα υπόλοιπα, που βρίσκεται όμως σε μέτριο στάδιο ωριμότητας. Ωστόσο επιδίωξη της ΔΑ είναι να επιταχυνθούν οι όποιες διαδικασίες αφού το παραλιακό μέτωπο είναι η πρώτη εικόνα που θα αντικρύσει κάποιος που θα προσγειωθεί για πρώτη φορά στην Λέσβο και η ολοκληρωσή του σηματοδοτεί πολλαπλάσια οφέλη για την τοπική κοινωνία.
Στις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής, όπως είχε τονιστεί και προεκλογικά, περιλαμβάνονται τα έργα της καθημερινότητας τόσο στην πόλη της Μυτιλήνης όσο και στα χωριά. Σε αυτό το πλαίσιο εκτός από τα πάρκα σε Πλωμάρι, Γέρα και Αγιάσο, προχωράνε έργα αγροτικής οδοποιίας σε Πλωμάρι, Ευεργέτουλα, Μόρια, Αφάλωνα και Παναγιούδα.
Το Κολυμβητήριο αποτελεί την αιτία που το επόμενο διάστημα ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας θα επιδιώξει συνάντηση στην Αθήνα με στελέχη του υπουργείου Αθλητισμού με αντικείμενο την χρηματοδότηση του έργου.
Έχετε παραλάβει τα ηνία της Δημοτικής Αρχής εδώ και ένα μήνα περίπου. Ποια είναι η εικόνα που έχετε σχηματίσει και αν ήταν η αναμενόμενη;
«Ήταν η αναμενόμενη. Όταν αναλαμβάνεις μία τέτοια ευθύνη χρειάζεται πολλή δουλειά. Επομένως τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου οι αντιδήμαρχοι, οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι πρόεδροι των νομικών προσώπων ερχόμαστε πολύ νωρίς το πρωί εδώ στο δήμο μένουμε μέχρι αργά είναι ένας μεγάλος ο οργανισμός. Υπάρχουν πολλές ανάγκες και χωρίς πολλή δουλειά και συνεργασία δεν μπορούν να επιλυθούν τα προβλήματα».
Ποια είναι τα άμεσα προβλήματα που χρήζουν αντιμετώπισης;
«Το πρώτο διάστημα και νομίζω είναι εμφανές δίνουμε μία βαρύτητα στην καθημερινότητα κάτι το οποίο είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά τόσο μέσα στην πόλη όσο και με παρεμβάσεις στα χωριά μας, με τον καλλωπισμό στα πάρκα μας, στην προκυμαία, μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο γίνεται μία μεγάλη παρέμβαση. Θα συνεχίσουμε με το πάρκο Αγίας Ειρήνης και μετά με το πάρκο Καραπαναγιώτη, θα επεκταθούμε μετά και στα πάρκα στις γειτονιές και το ίδιο έχει γίνει ήδη στο Πλωμάρι, στην Γέρα, στην Αγιάσο και θα επεκταθούμε και σε άλλες δημοτικές ενότητες.(..) Το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε σε αποκατάσταση του πλακόστρωτου στην Ερμού».
Η Δημοτική Αρχή έχει συγκροτηθεί. Ποιες είναι οι άμεσες στοχεύσεις;
«Πέρα από την καθημερινότητα έχουμε βάλει στο πλάνο μας αυτά τα οποία προεκλογικά είχαμε πει στο πρόγραμμά μας, αυτά για τα οποία μας στήριξε ο κόσμος, αυτά δεσμευτήκαμε και έτσι είναι αρκετά έργα υποδομής, ο κοινωνικός τομέας, ο πολιτισμός, ο τουρισμός, ο αθλητισμός. Προχωράμε σύμφωνα με το όραμά μας για μία ζωντανή βιώσιμη λειτουργική πόλη και ζωντανά χωριά».
Πρόσφατα η Περιφέρεια ανακοίνωσε τα Έργα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης που προορίζονται για το Δήμο Μυτιλήνης ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα;
«Να ευχαριστήσουμε την Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου και τη Διαχειριστική Αρχή γι’ αυτό. Έχουμε μία μεγάλη υποχρέωση: 53 εκ. ευρώ για την επόμενη επταετία που πρέπει να αξιοποιήσουμε για τον τόπο μας και είναι κι άλλα που αφορούν και τα χωριά. Το πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης έχει έργα συνεχιζόμενα, που είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη δημοτική αρχή, όπως η Ανάπλαση Παραλιακού Μετώπου - Προκυμαία και Πλατεία Σαπφούς, το Πάρκο εκδηλώσεων στη θέση Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης. Τα έργα αυτά θα προχωρήσουν και το επόμενο διάστημα θα δημοπρατηθούν και άλλα , όπως η δημιουργία πάρκου αναψυχής στη θέση Αγία Κυριακή. Έχει και άλλα έργα τα οποία δεν έχουν τον ίδιο βαθμό ωριμότητας, αλλά ξεκινάμε άμεσα να ωριμάσουμε τις μελέτες. Δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στην ανάπλαση της Επάνω Σκάλας τόσο στο παραλιακό μέτωπο όσο και πιο μέσα στο πάρκο του Αγίου Ευδοκίμου, που πρέπει και αυτό να γίνει ξανά ζωντανός χώρος και με παιδική χαρά αλλά και με τις κατάλληλες διαδρομές να συνδεθεί με την αγορά και το ιστορικό κέντρο. Δίνουμε και βαρύτητα και σε ένα έργο που έχουν ξεκινήσει κάποιες μελέτες από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές και θέλει μία ωρίμανση των μελετών και ένας συγκερασμός για να «κουμπώσουν» όλες μαζί, είναι το έργο του ποδηλατόδρομου Σουράδας - Νεάπολης. Παράλληλα δεν είναι μέσα στο ΒΑΑ , αλλά εντάσσεται και έχει δυνατότητα χρηματοδότησης από το νέο ΕΣΠΑ για τη δυνατότητα δημιουργίας μία ή δύο τεχνιτών παραλιών σε αυτό το μέτωπο.
Το έργο αυτό βρίσκεται σε ένα μέτριο στάδιο ωριμότητας. Το πρώτο τμήμα, που έχει μελετηθεί και από πιο παλιά, έχει πιο μεγάλο βαθμό ωριμότητας, αλλά επειδή τώρα έχει επεκταθεί μέχρι την Νεάπολη θέλει καλύτερη ωρίμανση και θα το επιταχύνουμε. Είναι όμως ένα πολύ σημαντικό έργο περιλαμβάνει και πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο. Ήδη χρησιμοποιείται από τους περίοικους και όχι μόνο, μην ξεχνάτε ότι είναι και ο δρόμος για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Είναι ένας χώρος που πρέπει να αξιοποιηθεί και να φτιάξει αυτό το παραλιακό μέτωπο καθώς είναι η πρώτη εικόνα της πόλης που αντικρίζει κάποιος που θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης».
Ποιο είναι το κλίμα που επικρατεί με τον άλλο Δήμο με αφορμή και την σύσταση των διαδημοτικών επιχειρήσεων;
«Με τον κ. Βέρρο και τους συνεργάτες του, έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία. Από τις πρώτες μέρες συντονιζόμαστε. Ακόμα και τα δημοτικά συμβούλια που είναι να πάρουμε τις αποφάσεις για τα νομικά πρόσωπα σχεδόν ταυτίζονται. Έχουμε ξεκινήσει πολύ καλά και να ‘στε σίγουροι ότι θα συνεχίσουμε. Υπάρχει μία κοινή λογική ότι το νησί είναι ενιαίο και οι δύο δήμοι πρέπει να πηγαίνουν χέρι-χέρι και μαζί με την Περιφέρεια να διεκδικούν το καλύτερο για τον τόπο».
Σε ότι έχει να κάνει με το ζήτημα που προέκυψε με την ΔΕΔΑΠΑΛ πως θα το διαχειριστείτε;
Έχω μιλήσει δημόσια και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εγώ θεωρούσα ότι τα συμβούλια τα οποία προέρχονται από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές οφείλουν να έχουν παραιτηθεί και να δώσουν το δικαίωμα στις νέες δημοτικές αρχές να ορίσουν τις διοικήσεις για να μπορούν να λειτουργήσουν. Εμείς ορίσαμε τα μέλη γενικής συνέλευσης, το ίδιο έκανε και η Δυτική Λέσβος, αυτές τις μέρες θα κάνουν το ίδιο κατά πληροφορίες ο Δήμος Λήμνου και ο Δήμος Αγίου Ευστρατίου. Θεωρώ ότι πέρα από την αντικατάσταση μέσω γενικής συνέλευσης νομίζω ότι το υπάρχον συμβούλιο πρέπει να παραιτηθεί και να δώσει το χώρο και το χρόνο στις νέες δημοτικές αρχές να ασκήσουν το ρόλο μέσα από την πολύ σημαντική ανώνυμη εταιρεία. Η ΔΕΔΑΠΑΛ έχει να κάνει μεγάλα αναπτυξιακά έργα που μπορεί να μην είναι έργα που φαίνονται έξω -όπως αυτά που περιγράψαμε προηγουμένως- αλλά είναι έργα που αφορούν το περιβάλλον και έργα τα οποία όσο περισσότερο καθυστερούμε τόσο μεγαλύτερες επιβαρύνσεις έχουν οι προϋπολογισμοί του Δήμου μας γιατί πλέον το τέλος ταφής απορριμμάτων είναι ένα γεγονός και κάθε μήνα μας κρατάνε από την τακτική επιχορήγηση σε όλους τους δήμους ανάλογα με τα απορρίμματα που πηγαίνουν. Όσο λιγότερα απορρίμματα πηγαίνουμε τόσο λιγότερη επιβάρυνση θα έχουν τα οικονομικά του Δήμου και θα μπορούμε να κάνουμε περισσότερες αναπτυξιακές δράσεις και δεν είναι μόνο το θέμα της ανακύκλωσης είναι και η μονάδα κομποστοποίησης που δεν έχει γίνει και είναι ενταγμένη σε χρηματοδοτικά εργαλεία και υπάρχει καθυστέρηση κά».
Τι έχετε στον προγραμματισμό σας σε ότι έχει να κάνει με το Κολυμβητήριο;
«Το Κολυμβητήριο έδειξε, στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς, να υπάρχει ένα πρόβλημα όσον αφορά στη χρηματοδότηση που αρχικά είχε εξασφαλιστεί. Αρχές Φεβρουαρίου θα επισκεφτώ τον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού και τη Γενική Γραμματεία να τους εξηγήσω να αυξηθεί ξανά η χρηματοδοτήση αυτή που έχει εξασφαλιστεί από την Δημοτική Αρχή Γαληνού για να μπορέσουμε να το δημοπρατήσουμε. Θα χρειαστεί και ανανέωση προγραμματικής σύμβασης που είχε γίνει από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Το έργο αυτό είναι μία από τις προτεραιότητες μας και θα το παρακολουθούμε κάθε μέρα».
Στα έργα αγροτικής οδοποιΐας ποιος είναι ο προγραμματισμός;
«Είχαν ενταχθεί το προηγούμενο διάστημα κάποιες τέτοιες παρεμβάσεις και το επόμενο διάστημα θα έχουμε τις συμβάσεις για έργα αγροτικής οδοποιίας στην περιοχή του Πλωμαρίου, του Ευεργέτουλα από την τεχνική υπηρεσία, ενώ ο αναπτυξιακός οργανισμός τρέχει αντίστοιχη διακήρυξη για έργα Αγροτικής οδοποιίας στις περιοχές Μόρια, Παναγιούδα, Αφάλωνα. Αυτά οι πολίτες μας θα τα δουν να ξεκινάνε το πρώτο εξάμηνο αυτού του έτους».